Betalt per besök


Om orsak och konsekvens

Reform med stor betydelse.

Låt mig fördjupa mig i det här en aning. Det finns faktiskt en hel del att säga om saken.

Det handlar om vårdcentralernas finansiering i dagens Sverige – betalt per besök! Så har det ju inte alltid varit. Förr satte landstingen upp en vårdcentral, gav dem en budget och patienterna kom, undersöktes, fick enklare behandling, ett recept i handen, en klapp på axeln och ”krya  på dig och kom tillbaka om det inte hjälper!”

Men det var då, det! Nu är det en annan ordning: patientgenomströmningen är själva budgetunderlaget!

Betalt per besök

Vilka konsekvenser får det?

Ja, ja! Sakta i backarna! En annan fråga först!

Vem hittade på det och varför?

Det där med betalt per besök var en reform som Socialdemokraterna kom på när de tog till sig Milton Friedmans nyliberala idéer om monetarism och libertarianism. Det är idéer som saknar varje beröringspunkt med socialism, samhällets ansvar, gemensamma satsningar och allt sådant som borde stå högst upp på ett socialdemokratiskt partis dagliga agenda! Men allt det där kastade sossarna över ända och öppnade sitt öra för de fria marknadskrafternas store idol, belönad av en hurrande borgarklass med Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1976. Socialdemokratin gjorde helt enkelt marsch höger om.

Från och med då klingade deras retorik riktigt falsk för var och en som hade minsta politiska medvetenhet, men det var ju inte så många. ”Jag röstar på sossarna för det har jag alltid gjort och farsan också!” Men att politiken plötsligt var en helt annan, det gick många helt förbi. Det borde finnas ett kompetenstest för rätten att få rösta!

Rustade med sin nya ideologi borde Socialdemokratin egentligen ha upplöst sitt parti och anslutit sig till Moderaterna. Men de nya politiska målen skulle inte gynnats av det. Då hade vänsterpartiet tagit deras väljare och den nyliberala politiken hade försvagats. Det politiska rävspelet fick säga sitt!

Nu inleddes arbetarklassens kräftgång, det öppnades upp för privatiseringar på område efter område och utförsäljning av statlig egendom blev ordningen för dagen. Sjukhus, vårdcentraler och skolor splittrades upp i små enheter med egen budget och redovisning och det var slut med att driva verksamheter efter behov. Nu gällde lönsamhet och sparbeting på alla nivåer ända ned till varje enskild vårdavdelning, med en redovisningshysteri som skapade onödig och kostsam byråkrati istället för att låta pengarna gör den nytta de var avsedda för.

Vad var tanken med det?

Jo, att bereda vägen för de redan då planerade privatiseringarna. Man införde lagen om offentlig upphandling där endast priset avgjorde vad man fick beställa. Därefter gällde bara de råa marknadskrafterna och de fick plötsligt sista ordet över varje offentlig verksamhet. Det har vi alltså Socialdemokratin och givetvis EU att tacka för. Och nu tävlar de om våra röster med de öppet borgerliga partierna, en kamp som är lite ojämn har det visat sig sedan de fyra gick samman i Alliansen. Det naturliga steget ser vi nu när Socialdemokrater börjar flörta höger ut för att kunna bilda regering. Ett annat naturligt steg tar valmanskåren där det inte längre är lika självklart för arbetarna att rösta på sossarna när det går lika bra med Folkpartiet, nästan lika bra med Moderaterna och för dem som är trötta på alla svarta niqab lockar SD.

Den första frågan: konsekvenserna

Vilka konsekvenser får den nya politiken för vårdcentralernas patienter nu när vårdcentralerna får betalt av landstingen för patientbesök istället för att få en budget tilldelad för att driva verksamheten år från år och med enda mål att bota sjukdomar? Jo, oavsett om vårdcentralen är privat eller inte gäller det att ha så många patienter som möjligt varje dag. För de privata är det den enda målsättningen eftersom det är det enda sättet att öka ägarnas vinster, men de offentliga måste också få ekonomin att gå ihop. Det går ut över patienterna!

När man söker sig till en vårdcentral förväntar man sig att stå i centrum och sjukdomen vara det viktigaste. Man förväntar sig tid för en ordentlig undersökning med tillhörande provtagning med mera, tid för samtal, tid för att bli informerad om mediciner, biverkningar, behandlingsalternativ och vad man ska tänka på, samt vad man själv kan göra för att tillfriskna. Men den man talar med vill bara få besöket registrerat och patienten skickad på dörren snabbast möjligt, allt för budgetens skull, och i de privata vårdcentralerna, för vinstens skull – skälet för verksamheten! Allt som tar tid skickas genast vidare med hjälp av en remiss. Sen får någon annan ta hand om det kostsamma. Patienten har gjort sitt, uppfyllt sin del som består i ett registrerat besök.

I slutändan är ju detta förödande för varje patient, särskilt för de svaga och utsatta som knappast kan tala för sig och inte förväntas klaga och få upprättelse! Det är ju som vanligt; sådana människor får alltid dra det kortaste strået.

Resultatet är bristfälliga undersökningar och missade diagnoser. Folk går hem samma sjukdom, men med ett recept på smärtstillande och en missad allvarlig diagnos, till exempel cancer. Vi läser om det varje dag och det blir allt vanligare att folk dör istället för att botas. Folk undrar varför det händer. Nu har jag gett svaret!

23 tankar om “Betalt per besök

  1. Än idag upplever jag att vårdcentraler är mera benägna att räkna besöksantal och besökspengar, även om det är litet pengar – hellre de än att göra patienterna friska – då är ju risken att patienterna inte kommer tillbaka (skrivet slutet av 2020)

    Gillad av 1 person

    • Välfärden byggdes upp bit för bit under många år förra seklet. Men i slutet på det seklet inleddes det omvända, den riv ned bit för bit. Lite i lagom takt så vi inte ska märka av det. Men vi äldre gör det!

      /Skvitt

      Gilla

  2. Ni vet var våra resurser tar vägen? Det går att diskutera hur det ser ut nu i detaljer i all oändlighet. Fundera i flera steg på vart den ständigt ökande bruttonationalprodukten tar vägen. Varför ger en ständigt ökande rikedom totalt i pengar mätt mindre resurser till det vi kallar ”Samhälle”??? Den frågan ser jag som djävulskt viktig!

    Gilla

      • Exakt! Då nyttjar vi den nya tekniken! Vi kan ju försöka sprida kunskaper. Troligen ganska meningslöst. Vi kan ju då istället träffa insiktsfulla människor som engagerar sig och förhoppningsvis bli så många att vår röst blir hörd.
        Den nya tekniken, som jag gycklar, har inbyggt i sig själv ett system för att nå alla som söker.
        Den nya tekniken som en flykt eller drog? Får oöverskådbara konsekvenser.

        Gilla

  3. Det är förbaskat cyniskt att tjäna pengar på sjuka och äldre… Klart som fasen att lättbehandlade patienter med typ träflisor i ett finger eller skoskav blir mer lönsamma att diagnostisera & behandla än multisjuka och cancerpatienter exempelvis… 😦

    Gilla

  4. Jag har haft tur: Har en mycket bra vårdcentral nu (efter 2 byten) och en ung engagerad läkare. Har fått massor med hjälp, trots att jag har en diger journallunta…Man har alltid en ½-timme hos doktorn för alla problem. Utom vid akutbesök. Då är det bara 15 minuter.

    Men visst är det enklare för en läkare att bara behandla symptomen i.st.f orsaken till en sjukdom/åkomma. När man symptombehandlar så försvinner ju inte orsaken till problemet.

    Det är lite som att måla utan att förbehandla¨- det flagnar snabbt och grundorsaken kvarstår.
    ———-
    Jag tycker man ska inrätta någon slags Mellanakut, som avlastar de stora sjukhusens överbelastade akutmottagningar. Jag menar: folk kommer till akuten med en stukad tumme, med en vrickad fot, ett sår som behöver sys etc etc. En mellanakut skulle vara perfekt för såna problem. En fraktur som inte är ‘öppen’ kan röntgas och gipsas på en mellanakut.

    Kram
    Kao

    Gilla

  5. Pingback: Ghost:/Därför vill vårdcentraler ha enkla patienter som inte är så sjuka | ghostalive

  6. Jag förstår dig. Det där är ett glesbygdsproblem. Jag glömde bort det perspektivet.
    Jag avstår från synpunkter mot bakgrund av kunskapsbrist. Jag menar att jag vill inte försöka hitta på en bra lösning när jag saknar fantasi att komma på något riktigt bra.

    Rent samhällsekonomiskt är det bäst med få riktigt stora samhällen. Infrastrukturmässigt är glesbygd en dyr affär, men vi kan ju inte avfolka Norrland som ju har så stora resurser som vi är beroende av.

    Det är en knepig ekvation.

    /Skvitt

    Gilla

    • Norrland avfolkar sig självt. De som lyckas i skolan, då företrädesvis flickor lämnar hembygden, och pojkarna som misslyckas stannar kvar, och tjuvjagar Varg, och går i arbetsmarknadsåtgärder.
      Svante

      Gilla

      • Urbanisering har pågått sedan människan blev bofast. Den går det inte att förhindra. Kanske drivkraften är att människan är social.

        Om man vill vända trenden i Norrland så skulle vi tvingas bygga något som motsvarar Brasilia någonstans i Norrlands inland. Det skulle kosta mer än både fläsk och skjorta!

        /Skvitt

        Gilla

      • Inflyttning till städer, som du skriver har alltid förekommit, och är inget att göra åt. Nu är det så i Norrland att inte ens de städer som finns här får ett befolkningslyft av andra än de med dålig utbildning. De folkvalda i dessa städer är också sådana med dålig utbildning, så de måste också stanna kvar. Vi tar ett exempel på Gävle, där man varje år bygger upp en halmbock, för att pyromanerna ska ha något att roa sig med. Gävlarna ser mänskliga ut, men är obenägna att ta emot besökare, liksom flera orter i Hälsingland. Om Sveriges befolkning i huvudsak ska bo i, och omkring Stockholm, Göteborg, och Malmö kommer problemen med brottslighet säkrare en ett brev på posten. Jag är född, och uppväxt i Stockholm, och har min yrkesverksamma tid där, och det fanns problem där när jag lämnade staden. Mina vänner i Stockholm berättar hur det är nu, och skulle jag inte läsa tidningar därifrån, skulle jag säga att de ljuger, men de gör de inte. För att lösa vårt lands problem måste skolan bli bra mycket bättre i hela landet.
        Svante

        Gilla

      • Jo visst är det så. Städerna i norr är för små för att locka folk tillräckligt att stanna och än mindre att flytta dit. Men byggde man ett stort ”Brasilia” blev det en annan effekt. Men huga så dyrt det skulle bli.

        /Skvitt

        Gilla

  7. Du har ju som vanligt rätt. Jag ska berätta hur det är i mitt Landsting. Vårdcentralen ligger 4 mil från bostadsorten, detta medför 8 mils resa, och det utgår ingen ersättning för resan. Och som du skriver besöket medför för det mesta att en remiss skrivs till specialistmottagning på sjukhus. Specialistmottagningarna är i huvudsak förlagda till Centralsjukhuset, och dit är det 21,5 mil, en dagsresa på 43 mil, ersättning utgår, men den täcker inte kostnaden. Betänk sedan att den som blivit remitterad inte är frisk, och att 10% av besökarna har en ny sjukdom med sig efter ett besök på Centralsjukhuset, på grund av bristfällig hygien på mottagningarna.
    Svante

    Gilla

    • Oj, oj, oj! Det var bara en lätt skrapning på ytan. Men det vet du också.

      Jag antar att du talar om dig själv och du har bil. Tänk då på gamla utan bil och usel pension och som inte orkar resa hem samma dag, fall de inte blir inlagda. Då blir det råga om hotell och det kostar och det har ingen fattigpensionär råd med. Särskilt inte om pensionen går åt till en massa läkemedel och läkarbesök.

      Vi har ett förbannat dåligt skyddsnät i Sverige i dag och det gör mig riktigt förbannad. Vi har ett rikt samhälle, men pengarna ska ju gå till dem som inte behöver det! Jag har nyss skrivit något som i detta sammanhang kan passa att relatera till: https://eaqhan.wordpress.com/2014/01/31/vart-tar-resurserna-vagen/

      Ett av mina sista inlägg på Skvitts blev detta:

      Utförsäljningar av vården

      /Skvitt

      Gilla

      • Visst skrapar jag på ytan, och förvånas över att inte människor i arbetsför ålder protesterar, de blir lika illa behandlade inom vården idag. Att de efter besök hos vården kommer till Försäkringskassan med intyg från en Specialistläkare, och får det underkänt, och tvingas att återgå till arbete, men man kommer bara med lama protester, som inte leder till någonting. Jag misstänker att Svenska folket inte kommer att protestera på allvar förrän man inte längre har råd att se på betalkanalerna i TV:n.
        Och vad gäller var den Svenska välfärden hamnar är väl inte så svårt att räkna ut, när det finns skatteparadis i vår omvärld.
        Och varför kan inte Specialistläkare åka ut till Vårdcentralerna, och ta hand om patienter där istället? Det borde bli billigare, och framför allt patientvänligare. Bra för miljön också då bara en person åker sträckan, mot kanske 20 patienter. Hudmottagningen på Centralsjukhuset har max väntetid, så nog har de patienter från hela länet. Jag har som du räknat ut egen bil, som jag undviker att använda då de skador jag fick i rygg, och nacke genom bussförarjobbet gör sig påminda när jag kör mycket. Jag har inte tagit ut bilen sedan november.
        En sak till, bryr sig inte barnen om sina pensionerade föräldrar längre?
        Svante

        Gilla

      • Folk börjar protestera, men det syns inte så mycket. Hur ska de göra sin stämma hörd?
        Ibland ordnas manifestationer. Det blir lite demonstrationer, men uppslutningen är sällan så imponerande. Det är så många som inte vet om att det ska vara en demonstration. Det finns inget riktigt forum att föra ut information om aktioner till andra än det fåtal som är aktiva i vissa organisationer.

        Om facket hade varit vad det en gång var så kunde informationen spridits den vägen, men tyvärr …

        Och så har vi ju alla de som inte tror att det hjälper och med den inställningen blir ju motivationen låg. Få är också de som har en demonstrationsvana. De demonstrerar inte ens på 1:a maj. Märkligt nog är det fler som står och bara ser på när majtågen går förbi. Det kan jag inte förstå.
        Så slöheten är den största orsaken till att missnöjet inte syns. Därför ligger det ju också mycket i det du skriver: ”Jag misstänker att Svenska folket inte kommer att protestera på allvar förrän man inte längre har råd att se på betalkanalerna i TV:n.” Då missar de ju OS eftersom det är så dyrt att få sändningsrättigheterna att SVT inte har råd. Men ett missnöje, hur stort det än är, som bara dyker upp under ett par veckor vartannat år betyder lika lite som en fluga. Alltså; en fluga gör ingen sommar.

        Sjukt är att Försäkringskassans så kallade förtroendeläkare (sicket namn!) aldrig träffar patienten, men ändå regelmässigt underkänner den behandlande läkaren! Och så har det alltid varit så länge jag vet. Jag var nog barn när jag hörde om det för första gången. Den biten kan vi alltså inte klandra Alliansen för.
        Däremot är det Alliansen som har hittat på att man blir frisk på 180 dagar oavsett sjukdom och till och med från sjukdomar som inte går att bota och har dödlig utgång utan att döden infinner sig inom de stipulerade 180 dagarna! Därför blir väl Alliansens nästa steg att man vid dödlig sjukdom, som inte ändar patientens liv inom dessa 180 dagar, skall avlivas på ett billigt sätt och av ett privat företag vars verksamhet är skattefinansierad.
        Så som den politiska kartan nu utvecklar sig blir det väl en Allians med S och Fp, men med samma politik som förs i dag.

        Tyvärr kan jag dock inte hålla med dig om att det blir billigare med specialistläkare på vårdcentralerna. Hela idén med vårdcentraler är att de ska ta hand om lättare fall och remittera de svårare till specialister och sjukhus. Tanken är god och systemet är i princip effektivt, Men systemet raseras av de privata vårdcentralerna som remitterar patienter som inte behöver remitteras, enbart för att de tycker att visa patienter tar för lång tid i anspråk och därmed belastar vinsterna.

        DET FINNS ABSOLUT INGET SOM HELST GOTT I PRIVATA VÅRDCENTRALER!

        Inte nog med att de saboterar hela idén med vårdcentraler, de fuskar också och skickar räkningar till landstingen som är saltade, precis som privattandläkarna gör. De enda som kan upplysa om bedrägeriet är ju patienterna som vet vad de fick för behandling och att den inte överensstämmer med de koder som bockas för och presenteras för landstinget och som landstinget på så sätt får betala för. Men patienterna ser ju inte vad det står på den räkning som landstingen får. Med andra ord: NOLL KOLL!

        När det gäller privattandläkarna så gjordes en kontroll för minst tio år sedan och då visade det sig att den typen av fusk (det kalas ju så, men är ju rena rama bedrägeriet) var mycket utbredd! Om jag minns rätt var det 7 av 10 som fuskade, men ingen åtalades! Någon ny koll har sen aldrig förekommit, vilket ju är häpnadsväckande i sig! Jag menar att när man ser hur vanligt det är så bör man ju permanenta kontrollerna och även utvidga dem. Eller allra helst dra slutsatsen att man inte kan ha ett system med privata tandläkare som får betalt av samhället!

        Det finns ingen anledning att tro att det inte ser lika illa ut inom de privata vårdcentralerna eftersom det aldrig kontrolleras. Så fort det finns vinstintresse men ingen kontroll så får vi dessa bedrägerier, som man slätar över med att kalla för ”fusk”, och som inte ens beivras när de ovanligt nog till äventyrs upptäcks av ren slump och beklagande tjänstemän som ber om ursäkt för vad de råkade uppdaga! Så illa är det ju!

        FOLKET ÄR FLERTALET OCH BEHÖVER SOCIALISM!
        BORGARLASSEN ÄR FÅTALET OCH BEHÖVER KAPITALISM!
        VI HAR KAPITALISM FÖR ATT FÅTALET BESTÄMMER!
        DETTA PÅSTÅR FÅTALET ÄR ETT DEMOKRATISK SAMHÄLLE!
        MEN DET ÄR DIKTATUR

        /Skvitt

        Gilla

      • Nu menade inte jag att man skulle stationera Specialistläkare på Vårdcentralerna, utan man skulle skicka ut en Specialistläkare kanske en gång i månaden för att ta hand om patienterna, som är remitterade från en kommun. Lokaler finns, så att nog kunde det fungera i alla fall för första besöket hos en Specialist. Om sedan Specialisten anser att sjukhusbesök är av nöden, får man väl bita i det sura Äpplet, och åka dit. Sist jag fick åka till Specialisten fanns de på lite närmare håll, ”bara” 35 mil, och det enda som kom ut av det besöket på 10 min, var mer kortisonsalva.
        Svante

        Gilla

Lämna en kommentar