Fryser hästar?


Det har man tagit reda på!

Gillar de täcke? Det var frågan.

”På ett stall utanför Trondheim i Norge har 13 hästar fått välja själva om de vill ha täcke på sig eller inte. Hästarna har fått lära sig symboler som betyder ”täcke av”, ”täcke på” eller ”täcke oförändrat”. Efter att hästarna fått känna på vädret har hästarna fått välja mellan symbolerna genom att röra på dem.

Försöket pågår fortfarande, men hittills verkar hästarnas preferenser variera mellan individer. ” Det här skriver Natursidan. Gå in och läs resten.

8 tankar om “Fryser hästar?

 1. Bara en häst inte blir blöt och kall så klarar de en massa och gillar det. Men inte hur kallt som helst, naturligtvis – och de måste få chansen att röra sej ordentligt och inte vara ute på natten, då väderleken kan förändras radikalt.

  Det är nästan bara islandshästar som klarar extrem kyla, men inte heller de gillar regn och blåst.

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Jag antar att du klickade på länken och läste ”… hittills verkar hästarnas preferenser variera mellan individer. Vissa hästar vill oftare ha på sig täcke än andra. Däremot visar resultaten hittills att en majoritet av hästarna vill ha på sig täcken när det blåser och regnar eller snöar och att bara en av fem hästar vill ta av sig täcket när det är sol och -16 grader.

   På hästgården Solvoll 4H i Alstahaug i Norge har ett annat experiment utförts. Där har de 16 hästarna fått välja mellan att stå ute, gå in i ett rum med värmelampa eller gå in i ett rum utan värmelampa. Hästarnas val och beteende har observerats och jämförts med vädret. Det visade sig att hästarna valde att gå in i rummet med extra värme på dagar med minusgrader och nederbörd, men kalla dagar med uppehåll valde hästarna att vara ute i 70 procent av fallen. Studien är liten, men det skulle kunna tolkas som att hästar har betydligt lättare att tåla torr kyla än kyla i kombination med snö.”

   Hästar vill alltså inte bli både våta och utsatta för kyla. Ganska självklart. Och de som har andra djur, särskilt korthåriga (och ALLA katter* oavsett pälslängd), bör nog tänka på hur de har det när ruskväder sätter in.

   * De flesta kattdjurs pälsar är inte vattenavvisande. Undantag är fiskarkatten i Asien, lejon och tiger.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s