Vindkraft som dödar


Inget är problemfritt

Inte ens vindkraften

Visst måste vi satsa på förnyelsebar energi. Inte tu tal om den saken. I ALLT OM VETENSKAP nr 3 2014 skriver Johan Hansson, professor i teoretisk fysik: ”Man kan inte annat än häpna över vissa politikers och företagares mentala hälsa – de jublar över att Arktis is smälter, på grund av oljans inverkan på klimatet, så att man nu lättare kan exploatera även Arktis olja …

Det är ju nu bevisat bortom allt tvivel att människan ligger bakom klimatförändringarna. Det borde inte komma som en stor överraskning eftersom vilken idiot som helst kan förstå att om man på 100 år plockar upp, och bränner upp, det som tagit naturen miljontals år att skapa kommer det att påverka något.”

Nog så sant.

Han förespråkar solkraft som det enda hållbara alternativet och påpekar att det krävs hela Sveriges årsförbrukning att smälta isen i en sjö stor som Torne träsk, men att solen klarar detta på några veckor. Mot den bakgrunden är nog solens energi något att allvarligt överväga att satsa storskaligt på. Problemet är väl att vi får betala några procent mera för elen, men det kanske det trots allt är värt.

Miljövänner talar om vindkraft. Men inte ens den är problemfri. Några enstaka vindmöllor kan vi väl stå ut med, men vem vill ha en miljö som den i Danmark där man inte kan kika åt något håll utan att se mölla vid mölla, på land och till havs. Det stör onekligen ögat. Men värre än så. Det har visat sig att fåglar dödas av dessa kraftverks vingar. Och de dödas i stor omfattning. Fler än man har trott.

August Thomasson råkade bli vittne till hur en örn dödades av ett vindkraftverk på Kristianstadslätten när en ung havsörn kom glidande på ganska låg höjd. Han hade kamera med sig och skyndade fram för att se om han kunde hjälpa örnen och fick till sin fasa se att vindkraftverket hade delat den i fyra delar. Han skrev om det på sin blogg under rubriken ”Ond Bråd Död”.

Vindkraftsdöden

Fler fåglar dödas av vindkraftverk | Inrikes | SvD

Fler fåglar dödas av vindkraftverk | vindkraftsnyheter.se

Vindkraftens effekter på fåglar och fladdermöss  – Naturvård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s