Snart vaknar ormarna


Lite info om ormar

 

Alltså: bra att veta om orm

Inlägget inspirerat av ”Ormskräck och ormar vid badplatser” av fgggmf. Där svarade jag med nedanstående kommentar:

”Jag gillar ormar och alla i Sverige är faktiskt fridlysta! Detsamma gäller för alla våra ödlor och groddjur.
Har man en huggorm på sin tomt får man flytta den, men absolut inte döda den!
‘Åtgärder vid huggormsbett
Ta det lugnt! Ingen panik. Ta det lugnt!
* Den ormbitne bör vila och den bitna kroppsdelen hållas så stilla som möjligt, gärna i högläge.
* Bettstället lämnas helt ifred. Man får inte suga, skära, eller klämma. Använd inget avsnörande förband.
* Kontakta alltid sjukhus eller vårdcentral om du har blivit biten av en orm.

Särskilt allvarligt är det
* Vid bett på bålen, halsen eller huvudet
* Då ett barn, en gravid kvinna eller en äldre person blivit biten

Giftinformationscentralen informerar och ger råd om förgiftningar. Den nås dygnet runt på tel. 08-33 12 31 eller via 112.’ Källa

Vanligaste simmande orm i Sverige är snoken. ‘Vattensnok’ finns inte. Huggorm ses bara ytterst sällan och i nödfall simmande. Snoken däremot är ganska förtjust i vatten.

En kolsvart orm kan vara en huggorm, lika väl som en snok. Alla snokar har såldes inte de gula eller vita fläckarna vid ‘öronen’ och alla huggormar har inte heller sicksackmönstret. Hur vet man då vad det är? Jo, huggormens huvud är bredare och man ser precis var dess hals börjar. På samma sätt ser man precis var huggormens svans börjar genom att det är en kraftigt avtagande tjocklek där bålen slutar och svansen tar vid.
Vågar man var mera närgången kan man se att snokens pupill är rund och huggormens ser ut som kattens pupill.

Är man fortfarande osäker rekommenderas att sträcka fram ett finger. Om ormen hugger kan det tyda på huggorm 😉 och svullnar fingret upp, blir rött, värker, uppvisar två små sår och gör skitont, då ÄR det en huggorm! 😀

Ingen nu levande människa har dött av huggormsbett! Det kan ju vara en tröst att veta! 🙂

Hasselsnoken har dubbla streck på ryggen. Ungefär som vägmarkeringar utan mittlinje. Den är sällsynt, antagligen för att den inte har så gott om ormar att äta 🙂 .

Om en orm luktar pyton är det fråga om vanlig snok.”

Vipera Reinfeldtis

19 tankar om “Snart vaknar ormarna

 1. Jag har studerat många ormar och ser likheter med andra rovdjur. Det värsta rovdjuret är vi…..
  Kolla in min blogg. Jag har ett mål med denna och vill diskutera en del observationer och teorier jag arbetat länge på. Jag försöker bara presentera totalt seriösa saker. Jag söker tänkande människor. Vi har ju bara ett liv så vitt jag vet och det är bara köra på så länge det rör på sig.
  pybusa.wordpress.com
  Jag är rätt ny på det här med att blogga. De tekniska detaljerna har en del luckor. Men jag lär mig. Har en erfaren lärare och mentor. Varghjärta.wordpress.com tror jag adressen är. Länkningen fungerar inte. Ska lära mig det vid nästa möte.

  Gilla

 2. Jag blev ormägare av en slump. På en fest för länge sedan hos en jag inte känd så låg en stor sjuk Tigerpyton i en kläddskrubb?! Jag tog hand om ormen och lärde mig mycket om ormar. En period hade jag fem ormar samtidigt, pyton och boa och en Svensk huggorm. Bara en ägde jag själv. Det var en galen episod i mitt liv. Det jag främst lärde mig var att ormar är vilda djur och ska INTE hållas i fångenskap. Om jag blivit biten? Absolut! med akutbesök.
  En del giriga ormar borde sättas bakom lås och bom. HAHAHA!! Eller röstas bort.

  Gilla

  • Intressant kommentar. Berätta gärna mera om ormarna. Vad gjorde du till exempel med huggormen? Det skulle jag vilja veta. Och hur kom det sig att du tog hand om den?

   Man får ju inte ta hand om vilda djur, men jag har gjort det när det har behövts. En gång som barn, en liten skadad fågel, men den dog redan efter ett dygn. Varken jag eller mina föräldrar visste vad vi skulle göra, men jag tror inte att ens veterinärer hade kunnat rädda den.

   Harpaltar ska man låta vara ifred. De kan se övergivna ut utan att vara det. Men en gång var det så uppenbart att något var fel. Den repade sig snabbt och växte så det knakade. Redan efter två veckor klarade den sig själv och släpptes med stor saknad. Gissa om den var gullig!

   En skadad duva har jag också kurerat. Den kunde inte flyga. Den kunde inte hitta mat tillräckligt. Den var nedkyld och hade lunginflammation.
   Den blev halvtam på bara ett dygn och heltam på två! Klok var den. Det trodde jag inte om duvor innan dess.

   Även duvan repade sig på två veckor. När jag släppte den lämnade den mig inte frivilligt! Jag var tvungen att kasta upp den i luften innan den flög iväg till andra duvor. Också den saknade jag mycket. Men man kan ju inte ha en duva i en lägenhet. Det går ju inte.

   Som sagt, ta hand om skadade djur får man inte, men skulle jag låta dem dö? Icke! Då sätter jag mig hellre över lagen.

   /Skvitt

   Gilla

   • En del skaffar orm för att de tycker att det är häftigt.Tror inte att ett ormhandhavande kräver engagemang och kunskap. Jag och några kompisar beslagtog helt enkelt en Tigerpyton som förvarades i en stereobänk. Ägaren protesterade inte. Såg nog mer lättad ut. En annan pyton jag tog hand om var så stor att den knäckt hela terrariet och ägaren tröttnade och överlät ormen. När jag såg den lös i lägenheten vid hämtningen så fick jag absolut en pulshöjning. Som tur var det en mycket lugn orm till skillnad mot min egen som var snabb i rörelserna och pigg. Såg en klar skillnad i ”Personligheterna”. De missköta ormarna hade gråa färger och var mycket slöa. En frisk, pigg tigerpyton skrämmer vem som helst. ”Olyckan” är bara en tidsfråga.
    Huggormen togs av en skogsvandrare när det var kallt och ormen gjorde inget motstånd. Jag hade inte tagit den om jag stött på den. En djurintresserad fick den. Han hade även rovfågel, igelkott, m.m. Tillslut hamnade huggormen, konserverad på en skola. Det var en av de största huggormar som setts i Sverige, då. Idag ångrar jag att ormen inte släpptes ut i det fria.

    Gilla

    • Tack för all upplysning!
     Alla djur ska visas respekt. Det är grundregeln.
     Sen kan man ju diskutera vissa djur, till exempel fästingar, binnikemaskar och Reinfeldt.

     /Skvitt

     Gilla

 3. HAHAHA!!! En underbar bild på Reinfeldt 😆
  ———
  Annars gillar jag ormar, bara jag slipper trampa på dem och att jag vet var jag har dem.

  Kram
  Kao

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s