Tillåt mig lite filosofi


Existentialismen

 

Den är ju inte oförenlig med mycket annat.

Den är ju inte oförenlig med en skarp kritik mot kommersialismen, till exempel. Den är därmed inte oförenlig med en skarp kritik mot borgarklassen och dess sätt att försörja sig. Men den är å andra sidan inte en filosofi som i första hand stödjer en samhällsstruktur där alla strävar åt samma håll, såsom den Marx vurmade för och som fick honom att analysera hur samhället har kommit att bli så som det var under hans livstid, vilket ju är hans största bidrag till vetenskapen.

Egentligen kan man inte tala om en enda existentialism. Det finns så många olika riktningar. Men jag menar att man kan förena marxismen med vissa existentiella tankegångar.

Om detta kan man diskutera hur länge som helst. Och därför tycker jag vi istället tar en titt på bilden nedan och funderar på hur vi vill ha vår värld. Våra handlingar påverkar ju det lilla klot vi bor på.

Vi som existenser

5 tankar om “Tillåt mig lite filosofi

 1. Pingback: Självförstärkande effekter | eaqhan

 2. Det måste vara ett systemfel hos kapitalismen, när man eftersträvar att fler och fler blir fattiga. Vad ska de leva av när ingen har råd att köpa deras produkter, och tjänster?
  Svante

  Gilla

  • Henry Ford insåg detta och ökade både fritiden och lönen för sina anställda och drog på sig häftig kritik från andra kapitalister.
   Verkligheten visade att han hade rätt.

   /Skvitt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s