Censur


Den som har något att dölja

 

Den utövar också censur

Den vanlige medborgaren har sällan något att dölja. Och den har inte heller makten att censurera. Men de som har makten har oftast något att dölja och maken att vidtaga åtgärder, så som till exempel censur.

Den som har makten har makten över någon. Den som har makten vill därför dölja mesta möjliga för denne någon. Denne någon är oftast ingen mindre än du själv. Det är du som är lurad av den som har makten, därför ska du vara oinformerad. Så enkelt är det.

Peter Eliardsson skriver på facebook: ”De 75 fångar som fortfarande hålls illegalt frihetsberövade på Guantáenamo har av den amerikanska säkerhetstjänsten konstaterats att de inte är terrorister, trots det sitter ännu kvar bakom galler, utsatta för ständig psykisk & fysisk tortyr. Efter en hungersrejk förra året lovade Obama att de skulle frisläppas, men fortfarande efter att ett helt år har gått är de fortfarande fängslade.”

När jag klickar på länken visar det sig att inlägget är borttaget. Jag misstänker att censuren har varit framme igen. Det händer allt oftare!

Guantanamo-censur

Blogg Robert Almgren borta

Censuren breder ut sig. Läs mer!

Malena Ernman om Zoran

Och mer! Och Om filmen GODHETEN

Yttrandefrihet

Värna det fria ordet!

Youtube i stillbild

Ukraina-censuren

Ukraina-censuren

Bildt Internet

Dagens TV-tips

Nu förstår jag!

Då var det detta med Guantanamo

Det som fick mig att skriva om censur.

Guantanamo är en amerikansk militärbas i Kuba, som blev allmänt känd efter att USA började spärra in människor utan att de erkänns några juridiska rättigheter, anklagade för terrorism efter attackerna den elfte september 2001. Tyvärr är det en sak som inte intresserar våra media. Skrivs det något så blir det notiser, som oftast.

Guantanamo-brott

”Genom sin senaste publicering av hemliga dokument från USA avslöjar Wikileaks sanningen om den ökända ikonen av Bushregeringens “War on Terror” –basen i Guantanamo Bay, Kuba, som började användas som fångläger den 11 januari 2002, och som fortfarande används under Obama, trots Obamas vallöfte att stänga lägret inom ett år efter hans invigning som president.” / Wikileaks

Information finns, men media är inte intresserade att skriva om detta fruktansvärda rättsövergrepp som har pågått i över ett decennium.

”För över tio år sedan fördes de första personerna till Guantánamo, det amerikanska fånglägret på Kuba. Sedan dess har sammanlagt 779 personer hållits inspärrade, under tortyrliknande former, i detta läger. De har anklagats för terrorism men inte fått sin sak prövad i domstol. Av dessa fångar har bara ett fåtal gripits av amerikansk militär. De flesta har tagits tillfånga av olika krigsherrar, av säkerhetstjänst, lokal milis och bybor i Afghanistan och Pakistan och sedan sålts till amerikanerna mot kontant betalning. // … inspärrade under obegränsad tid och utan att få sin sak prövad i domstol.” Läs mera.

USA:s behandling av fångarna på Guantanamo strider mot varje internationell överenskommelse. Det är då inte så konstigt att facebook censurerar. Att någon annan skulle ha gjort det bör ju betraktas som uteslutet. Men Skvitt har länk till det censurerade! Och till Washington Post om tortyr.

Vi har en utrikesminister som som gärna talar vitt och brett om rättigheter och kränkande av än det ena och än det andra, när det är Ryssland det gäller. I fråga om USA:s ständigt pågående förbrytelser, på Guantanamo och lite var stans med till exempel drönarattacker utan krigsförklaring i Jemen och Pakistan bland annat och som drabbar oskyldiga civila, då tiger Carl Bildt. Det kan vi inte kalla en självpåtagen censur. Det är snarare så att Carl Bild har valt att ställa sig på maktens och förtryckets sida och platsar alldeles utmärkt i en borgerlig regering och dess största parti Moderaterna.

Hur var det jag sa nu?

”Den som har makten har makten över någon. Den som har makten vill därför dölja mesta möjliga för denne någon. Denne någon är oftast ingen mindre än du själv. Det är du som är lurad av den som har makten, därför ska du vara oinformerad. Så enkelt är det.”

9 tankar om “Censur

 1. Visst är det så. Censuren har funnits i decennier och nu naggas de demokratiska fri- och rättigheterna i kanten mer än någonsin.

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Demokratiska fri- och rättigheter talar nog högerkrafterna mest högljutt om, men bekämpar dem samtidigt med aggression. Men vill man genomföra ett illusoriskt trick måste man avleda betraktarens uppmärksamhet.
   Det är alltid den härskande minoriteten som måste förvrida synen på majoriteten, annars kan den ju inte fortsätta att härska.
   Tyvärr funkar det 😦
   Men so what? Det finns ju fotboll!

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • Du har helt rätt: ”avleda betraktarens uppmärksamhet” – och det gör man med tityatatements typ fotboll, reklam och shopping – och man driver skocken i en riktning där det gäller att konsumera tills man stupar av skulder. Under sina prylar.

    Kram
    Kao

    Gilla

    • Och än värre blir det när storkapitalet är som allra mest hungrigt. Då får allt annat stå tillbaka och var och en som tillhör arbetarklassen förväntas att vara patriot och heroiskt och ärofullt offra livet, eljest skamligt och vanärande låta sig interneras eller arkebuseras.

     Plötsligt gäller det nationen, religionen, demokratin och allt vad fint heter, men i grunden handlar det om överklassens ohejdade kapitalackumulation, men aldrig mänsklighetens bästa.

     Låt mig ta ett exempel på utveckling som enbart blev möjligt för att folket fick offra allt.

     1946 hade industrin byggt tusentals flygplan som bara skulle skrotas. De var omoderna! Men det hade nog inte tredje världen tyckt, som hade kunnat bygga om och utveckla planen för fredliga transporter. Fast den marknaden ville ju i-världen exploatera!

     Och än fler förstördes under kriget. Vem tjänade pengar på produktion för en ”aldrig” sinande marknad? Vilka äger de industrier som bygger våra flygplansgiganter och hur hade de tjänat sina pengar som gjorde detta möjligt så fort? http://www.youtube.com/watch?v=bAZ1PSdOL7Q

     Och vilka betalar för de senaste påhitten?

     Medan krigsindustrin överöstes med pengar och dess ägare skodde sig och aldrig riskerade varken liv eller växande förmögenhet fick arbetarklassen smaka på industrins massmordsuppfinningar.

     Då som nu är budskapet vi matas med att kriget är för freden, men kriget är till för att överklassen ska berika sig.

     Folk blir fattigare och överklassen rikare när krigstider råder. Och vanligt folk är alltid offer utan människovärde. http://www.youtube.com/watch?v=yGcO6zZ4MRM

     Det är alltid högerkrafterna som vill ha krig. De värsta är nationalisterna. De växer sig allt starkare just nu, i Ukraina, Ungern, Grekland, men även i hela EU inklusive i Sverige.
     Det är inte så konstigt att kritiken mot den framväxande fascismen är milt sagt mer än tam.

     Kapitalismen vill alltid ha krig!

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

     • Gör denna utmärkta kommentar till ett nytt inlägg!

      (PS. Har just kollat SVT 2an kl.19-20 om israelerna och araberna och varför dessa konflikter uppstod från början. Mycket visste jag redan innan, men annat var nytt för mej. Det är britternas och fransmännens, främst fransmännens fel, samt sionismens nationalistiska grundande och därefter den muslimska dito , och sen att det blivit som det blev efter det, som ligger till grund för problemen i regionen. Plus ‘muftin’ i Marocko som likt en quisling förrådde palestina i famnen på Hitler & Co.).
      Att se hur allt hänger ihop sen 1700-talet är mkt intressant…

      Kram
      Kao

      Kram
      Kao

      Gilla

      • Du får jättegärna bearbeta min i hast tillkomna kommentar till ett inlägg hos dig själv.

       Dagens problem med Israel är just Israel och sionismen. Tysklands sionister stödde Hitlers judepolitik för att fördriva judar till Palestina där de trängde undan och fördrev palestinier med muslimsk tro.
       Israels tillkomst är kriminell och dess fortbestånd likaså.

       Kram!
       /Skvitt

       Gilla

     • Javisst, det är genom bl.a krig som högern vinner terräng för sina syften och kapitalism och fascism går hand i hand genom historien.

      Även denna kommentar borde bli ett inlägg hos dej.

      Kram
      Kao

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s