När man inte glömmer


Babij Jar

 

En skugga faller över Kievs regim

Och ukrainarna glömmer inte, de räds de nya fascisterna i Kiev. Därför gör de uppror. Media kallar dem pro-ryska, men i första hand vill de inte veta av fler fascister och var kan de få stöd för sin kamp när väst sviker och ställer sig helhjärtat på fascisternas sida? Den biten vill inte media skriva om.

Detta är Babij Jar och en effektiv massaker utförd av ukrainska fascister under andra världskriget:

Babij Jar 2

De var så brutala att till och med de tyska nazisterna reagerade!

Babij Jar 3

Mördarna kom från de baltiska länderna och ingick i Hitlers specialstyrkor. Men många var också ukrainska fascister och nazister.

Babij Jar 4

Babij Jar var bara en av alla massakrer som förekom i Ukraina, men den är den värsta. Totalt mördades omkring 100.000 människor i denna grop, grävd av ryssarna för att förvara bränsle, men den kom inte till användning för det syftet. Istället blev den en massgrav. Den man minns är den som ägde rum 29 och 30 september 1941, men där förekom fler massavrättningar. 

Baij Jar minns för alla judar som mördades. Men historien är som vanligt förfalskad och bortglömda är alla de som stred mot nazisterna och föll offer för skotten i Babij Jar. Det var ukrainska patrioter som inte ville se sitt land ockuperat av Tyskland, det var socialister och det var kommunister.  Och mördarna var inte sällan ukrainare, som redan påpekats.

Babij Jar

Nu är fascisterna tillbaka vid makten i Ukraina! Det började så som bilden visar:

Ukraina+media

Och en bild ytterligare kanske behövs för att berätta sanningen:

Nazitrojka

Varför är det ukrainska folket i uppror? Kan det vara rädslan och minnena från förr?

Ukraina folket och fascismen

Fanor Kiev 2014

Det finns all anledning för Ukrainas folk att vara försiktiga, fascisterna skyr inga medel. Och de minns vilka som räddade dem förra gången. Det var Sovjetunionen, som krossade Hitler. Nu står Putin upp för Ukrainas folk. Låt vara att han har sina skäl, men han erbjuder dem hjälp, nu liksom förr, se Putins brev i länken nedan.

inget svek

Det är inte bara i Ukraina som fascismen tar över. Med tystnad har de fått ta över i till exempel Ungern. Och i Sverige tillåts nazister att tåga på våra gatorförsta maj. Det är en utveckling som skrämmer. Är det så konstigt om folket i Ukraina vänder sig till Ryssland för att få hjälp? Är det så konstigt med den erfarenhet de har av fascismen och nazismen som nu har tagit makten i Kiev?

Polen utbildade Ukrainas nazistmördare

Det ser onekligen ut som Ukraina inte kommer att köpa det omtalade guldet med IMF-lån trots allt.

Världskartan
Putins brev
Människor sköts i massgravar
Fascism eller inte?
Principiell hållfasthet lyser med sin frånvaro.
Ukraina-censuren
”CIA och FBI rådgivare åt Ukraina”

 

 

 

 

15 tankar om “När man inte glömmer

 1. Det ska bli ‘intressant’ att se utvecklingen. Visst, västra Ukraina är nationalister medan Putin försöker få ryssarna i landet att få behålla sina mänskliga rättigheter. Jag har varit i både Estland (Tallin) och Lettland (Riga) och med egna ögon sett hur marginaliserade ryssarna där är. (Detta har jag skrivit förut).

  Men detta struntar såna som Carl Bildt i. Även Putin är på fel väg med sina interventioner. Det börjar lukta Jugoslavien…

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Hur baltstaterna fått göra hundratusentals människor statslösa, ett klart brott mot mänskliga rättigheter, utan att vi får höra ett enda knyst om det, utan att de pressas om det, det kan jag inte förstå. Folk borde när de åker över på en fyllekryssning, söka upp och träffa en statslös, ett möte som stannar med en.

   Gilla

    • När Estland, Lettland och Litauen frigjorde sig från Sovjetunionen och uppfann sina stater. Då tyckte man att de som kommit till dessa regioner under sovjettiden, främst då ryssarna som kommit dit, inte skulle få vara medborgare i dessa länder, i varje fall inte riktiga medborgare. Sagt och gjort, man tog ifrån dem medborgarskapet, de flesta har idag ett särskilt pass, som inte medger rösträtt och andra rättigheter som en medborgare skall ha. Men många har inte ens ett sådant, många har fått kämpa länge för att få ett sånt. Än finns det statslösa i dessa länder och än finns det hundratusentals människor som inte har riktiga medborgerliga rättigheter. Lettland försöker utnyttja Ukraina-krisen för att hetsa emot medborgarrättskämpar som anser att Lettland skall ge alla medborgarskap på lika villkor och upphöra med sin människorättsvidriga politik. Snart är man ”separatist” i dessa länder om man knystar om att ge medborgliga rättigheter till de statslösa…

     (Men på Expos karta är dessa länder fria från extremism, jag tror vi behöver en ny måttstock.)

     Gilla

     • Tack för informationen.
      Att det förekom diskriminering visste jag, men inte att de var statslösa.

      Att människor utan fullvärdiga rättigheter kan utnyttjas och att de alltid på något sätt blir utnyttjade kanske de flesta vet, men man tänker då oftast på individnivå och att dessa drabbas av kriminella personer. Givetvis kan en hel grupp också utnyttjas, inte minst utan framför allt politiskt. Och tänker vi efter så sker sådant hela tiden. Det sker ju även här och i hela världen.

      Nu låter det som att jag slätar över de statslösas situation, men då misstolkas jag. Det är ju rent ut sagt för djävligt att de inte får medborgarskap. Inte tu tal om den saken. Men det får mig att tänka till lite till i mitt svar och fästa uppmärksamheten på våra egna grupper som utnyttjas politiskt för att vissa politiska riktningar ska vinna anhängare och för att uppnå vissa politiska mål.

      Det politiska rävspelet är mer slipat och omfattande än vad många har en aning om. Ofta görs uttalanden man inte alls står för och som man vet är helt lögnaktiga, bara för att få acceptans för något man annars inte skulle ha fått. Man måste vara vaken så fort man har med politik och politiska påståenden att göra. Det ligger oftast en hund begraven, som sällan en grävande journalist idag tillåts att gräva upp.

      /Skvitt

      Gilla

      • Jojo, arbetaren har inget hemland, så är det. Men utan stat i den nationalistiska världen så finns man inte, det är en härskarteknik för utvalda folk, utöver den kapitalistiska utsugningen. Men det finns ingen anledning att tro att medborgarskap löser problemen för rysktalande i dessa länder. Vi vet ju hur det är för exempelvis romer, hur EU medborgarskapet i praktiken inte gäller för dem, hur statsmakten aktivt fördriver dem med våld. Sverige har mycket på sitt samvete. Riva romläger och fördriva romer med statsmaktens våld, helt jävla sjukt. Det är eliterna som måste bort!

       Gilla

 2. Jo, det finns mycket onda handlingar i historien som glömts bort… Det är mycket ondska som har sin grund från religion, politik, pengar…
  Å visst blir situationen i Ukraina inte bättre av att en oinsatt omvärld uttrycker sympati för de styrande i Kiev som ju är tämligen nationalistiska… Det är ju sådana strömningar runt om i världen…
  Men att kalla Putin för det Ukrainska folkets räddare? Näe!
  Visst var det Sovjetunionen, som krossade Hitler. Men Stalin, precis som Putin, agerade/agerar verkligen inte utifrån ”folkets bästa”. Det har varit och är bara en ursäkt för att skaffa sig egna fördelar i sin egen sjukliga maktfullkomlighet a la megalomani. Fast Putin är ju lite smartare än Stalin på så sätt att han har fixat sig den rysk-ortodoxa kyrkans välsignelse. Jodå, det finns även extrem rysk-ortodoxa som börjat lovprisa Stalin som en fin ledare som bevarade och utvidgare det ryska imperiet och beskyddade det mot inflytande från väst… Ja, de har förmodligen oxå glömt en stor del av historien… :-/

  Gilla

  • Man ska förvisso inte tro att Putin och Stalin är/var änglar och jag hoppas verkligen att ingen misstolkar mig på den punkten. Men ska man förstå de som försöker bryta sig ur Ukraina, de så kallade separatisterna, måste man komma ihåg vad som skedde under andra världskriget och att separatisterna har detta i minne. De vill inte ha med fascisterna i Kiev att göra och därför vill de bryta sig ur. Självklart söker de stöd där de kan få det och det är hos Putin. Att Putin i sin tur ser till Rysslands intressen är ju inte konstigt. Och i Rysslands intresse ligger definitivt inte att ha ett grannland styrt av fascister, med planer att ansluta sig till EU och gå med i NATO.

   För Rysslands del är det oerhört viktigt med kontroll över Svarta havet. Det är ju deras port mot Medelhavet varifrån de lätt når ut i Atlanten och Röda havet/Indiska oceanen. Det har betydelse för handeln och därmed utgör det också en del av Rysslands säkerhetspolitik. Både USA och NATO är starka i dessa regioner, vilket ytterligare förstärker Rysslands behov av flottstyrkor m.m. i området. Det är självklart att Putin måste bevaka Rysslands intressen, allt annat vore förräderi mot det egna landet.

   En annan aspekt är att Ukraina har fått subventionerad gas av Ryssland. Men om Ukraina inte ger någonting tillbaka, vilket den illegala regimen uppenbarligen inte kommer att göra, då är det självklart att Ukraina får betala fullt pris för gasen. Med subventionerna har det ukrainska folket fått ett visst välstånd. Nu kommer stora delar av ukrainarna att få det avsevärt sämre när de kommer att tvingas betala tillbaka lånen som väst har erbjudit den nya regimen. En sådan framtid vill inte separatisterna ha och att de ser Putin som en möjlig räddare borde vara lätt att förstå. Det handlar ju om levnadsstandard för befolkningen.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

 3. Synd då att våra egna glömmer.
  http://openukraine.org/en/about/partners

  Där står Swedbank med, tydligen har Anders Sundström kommit längre än jag trodde i sitt projekt att vrida arbetarrörelsen i rent nazistisk riktning. Sponsrar kuppmakare och nazister i Kiev, förklarar iaf Aftonbladets kluvna tunga i frågan.

  Gilla

   • I andra nyheter idag:
    Kommunisterna kastades ut ur Rada för att de var ”separatister”. Är det nu det är dags att rösta för extraordinära befogenheter för Füh^H^H^HPresidenten? Kommer inte riktigt ihåg arbetsordningen för nazistisk revolution.

    Separatist, landsförrädare, terrorist, det är vad personer med avvikande åsikter kallas av fascister.

    Gilla

    • Om jag får tid och lust skulle jag kunna skriva ett inlägg om hur Hitler tog makten.

     Det intressanta är att han faktiskt sa att hans strävan var att NSDAP skulle bli Tysklands enda parti. Ändå drog inte tyskarna öronen åt sig!

     Det skrämmande är att man inte kan säga att tyskarna var mer ointelligenta än andra varken då eller nu.

     Och något som skrämmer ännu mera är att många i dag har så dåliga kunskaper om hur allt gick till och vad som hände, samt att av de som ändå vet något är det så få som tycks ha dragit lärdom.

     /Skvitt

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s