Mode-demokraterna


Partiet med identitetskris?

I begynnelsen var ordet. Alltså  ordet ”valmansförbund. Cirka tvåhundra män bildade Allmänna valmansförbundet, AVF, i oktober 1904  på restaurang Runan i Stockholm. De ogillade visserligen partier, men samtidigt ansåg de att de konservativa krafterna behövde en organisation för att bekämpa ”socialdemokratiens och den radikala vänsterns ständigt fortgående upplösningsarbete”. Det 1893 bildade Fosterländska förbundet kan ses som en föregångare.

”Sedan åtskilliga år tillbaka bedriven sinom vårt land omfattande och ivriga agitationer, vilka även om ledarna synes närmast vilja främja det obemedlade flertalets intressen, huvudsakligen gå i den riktningen, att de framkalla split och tvedräkt mellan samhällets olika folklager. Att dessa agitationer med sitt förstörelsearbete kunnat uträtta vad de redan gjort, torde i främsta rummet bero på den organisation och sammanslutning som deras ledare lyckats åstadkomma. Sammanslutning mellan motståndarna till dessa strävanden är därför en nödvändighet, om någonting skall kunna göras för att med framgång motarbeta denna agitatoriska verksamhet med dess sorgliga och samhällsvådliga följder.” 1904 års partiprogram

Det var en ganska löst formad organisation eftersom de sammanslutna omfattades av borgerskapets individualism och olust att följa en partipiska. Kvinnor fick inte delta. Avsikten var därför främst avsedd att fungera vid valen.  Förgrundsfigurer och namnkunniga bland grundarna var arbetsgivarföreningens chef Gustaf Fredrik Östberg, den konservative bruksägaren Christian Lundeberg , historieprofessor Harald Hjärne och bruksägaren Hugo Tamm. En sammanslutning för överklassen, med andra ord.
Först på 1920-talet  fick högern en lika stark central ledning som de andra partierna.
Lundeberg genomförde som ordförande i Mackmyra bruk vräkningar mitt i vintern av arbetare som organiserat sig fackligt. / Wikipedia.
Han var statsministern under unionskrisen 1905 och en ultrakonservativ demokratimotståndare och som sådan ville han genomdriva att den konservativa 1:a kammaren skulle få veto i lagfrågor och ekonomiska frågor, ”det Lundenbergska villkoret”, för att skydda högern mot socialdemokrater och liberaler om allmän rösträtt skulle införas och när Karl Staaffs liberala regering 1906 lade fram en proposition om allmän rösträtt med stöd av socialdemokraterna röstades denna ned av Allmänna valmansförbundet. Man var emot själva parlamentarismen som sådan och man var emot kvinnors rättigheter,  emot så kallad kulturradikalism och emot alla nedrustningskrav. Då, som nu, var man emot social välfärd och trygghet. Mycket av detta är värderingar som i princip och i grunden ännu omhuldas i dagens parti, Moderaterna, men man talar idag tyst om delar i den saken.

Depressionen 1929 ledde till att högerns ungdomsorganisation, Sveriges nationella ungdomsförbund influerades av Mussolinis italienska fascism och Hitlers tyska nazism. Demokrati blev ett skällsord (SNU uteslöts 1934 och högern bildade ett nytt ungdomsförbund, Ungsvenskarna).

Ny identitet

Sedan sin tillblivelse har Moderaterna/Högern bytt namn som andra byter skjortor, som om ett nytt namn skulle kunna locka fler väljare vartefter folk förstår vad slags politik de ska förknippas med.

1904–1938: Allmänna valmansförbundet

1938–1952/1969: Högerns riksorganisation

1952–1969: Högerpartiet

1969–: Moderata samlingspartiet

Det verkar som att partiet har någon form av identitetskris. Alltså en kris för att folket identifierar partiet som ett parti enbart för de rika. Och det är ju rätt. Men det bekymrar uppenbarligen partiet när det ska flirta med vanligt folk med vanliga inkomster och ingen förmögenhet.

Numera kallar partiet sig sålunda ”De nya moderaterna”, och helt fräckt ”Det nya arbetarpartiet” och ”Sveriges enda arbetarparti”.

”Moderaterna, Sveriges Arbetarparti? utbrast Margit, min svärmor. Jo, det är sant. Dom har bytt namn, intygade jag. Hon skakade på huvudet och sade: att dom inte skäms! Finns det mer att säga än så om det parti som företrätt eliterna i alla tider, som föddes i kampen mot arbetarna – och som nu alltså tagit namnet Sveriges Arbetarparti?” / FOLKBLADET

Finns det mer att säga? Jo, att det är en verklighetsförfalskning som för tankarna till Goebbels propagandanummer. En tidsfråga är när partiet skaffar nedanstående logga.

Nya mode-demokraterna

Grönköpings Veckoblad nr 9 2013

Bästa val: 1928 (29,4 procent) Sämsta val: 1970 (11,5 procent) Bästa kommun 2006: Danderyd, 59,7 procent Sämsta kommun 2006: Överkalix, 7,1 procent

I Danderyd är en genomsnittlig invånare mångmiljonär. Och Moderaterna passar dem perfekt.

M historia

Klicka på bilden för ökad storlek

 Moderat välfärd…..

NE

Wikipedia

Att bekräfta en bild

Grönköpings Veckoblad nr 9 2013 

Max Gustafson

RUT en svart historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s