Ingen TV-licens för dator


Datorn är ingen TV-mottagare

 

Den är inte avsedd för TV-tittande.

Det slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i dag. Därmed ska man inte betala TV-avgift för en dator eller annan teknisk utrustning som kan ta emot TV-sändningar om det inte är en traditionell TV.

Dator ej TV

Radiotjänst borde få betalt via skattsedeln istället anser en del och eftersom Public Service bland annat anses stå för information av allmänintresse vore en avgift via skattsedeln rimligare tycker somliga.

Om avgiften ingår i den allmänna skatten drabbas låginkomsttagare lindrigare än om det är en avgift och därför bättre ur rättvisesynpunkt än om det är en avgift som drabbar alla lika mycket. Men hur rättvist är det för den som inte har någon som helst apparatur för att kunna se TV-sändningar? Skall även den betala TV-skatt?

En tanke är att jämföra med annan samhällsservice, såsom till exempel sjukvård, där man då menar att man betalar för sjukvård även om man inte behöver den. Men den tanken haltar. Att betala för sådan samhällsservice är en solidarisk handling till förmån för att den som har behovet faktiskt ska ha råd att ta emot sådan service.

TV är en helt annan sak!

Genom TV och radio förs nu i allt högre grad en propaganda ut till folket för att likrikta dess åsikter och harmonisera dem med det styrande kapitalet. Objektiviteten är numera satt på fullständigt undantag, om den ens har existerat. Därför vore det kanske bäst ifall man betalade för just det man tittar på. Sådan teknik har funnits i många decennier. Men inte ens det är rättvist, så frågan är hur en betalning ska kunna bli det.

En sak som stör mig mycket i dessa dagar är att SVT numera nästan bara har repriser för att man har prioriterat fotbolls-VM i Brasilien, antar jag. Det stör mig givetvis för att jag är totalt ointresserad av fotbollen, men också för att det är en miljardindustri som huvudsakligen FIFA och diverse kapitalister skor sig på, om jag är rätt underrättad.

Nu går till och med repriserna i repris!

Repris-TV

En annan sak som stör mig är den bristande sakligheten och den likaså bristande objektiviteten i främst nyhetssändningarna och därmed jämförbara program. Ett aktuellt exempel är jihadisterna i Mellanöstern. Till dem har media och regeringar i väst hamnat i det märkliga läget att dessa jihadister är terrorister öster om gränsen mellan Syrien och Irak, men väster om denna gräns är de frihetshjältar. Ibland krackelerar propagandamaskineriet totalt inför verkligheten.

Jihad och jihad

Om man såldes inte vill utsätta sig i onödan för denna propaganda bör man ju kunna slippa att finansiera den.

Frågan hur radio och TV ska få sina kostnader täckta är ingalunda lätt att besvara. Man är nu tvungna att se över den saken och det ska bli intressant att se hur man ska lösa den. En sak är dock säker. Inte blir det rättvist den här gången heller.

4 tankar om “Ingen TV-licens för dator

 1. Lysande inlägg som vanligt. Såg några minuter av fotbollsinvigningen när dom släppte iväg 3 vita ”fredsduvor”. 2 av dom flög direkt in i närmaste vägg och dog. Den tredje hittades och kunde omhändertas. Djurplågeri. Måste dock ge SVT en eloge för Kunskapskanalen. Fast det är klart…. Visar Kunskapskanalen ett samtal med en Nobelpristagare som följs av en föreläsning av Blondinbella kan man börja fundera…… Pershuvud ska, enligt uppgift dyka upp i SVT´s nyhetsbevakning nu den 18 juni. Det kommer att handla om fas-3. Får se vad dom har lyckats klippa ihop…..

  Ha en bra helg….

  /Per

  Gilla

   • Käre Skvitt

    Tyvärr har jag inga närmare besked än att detta kommer att sändas den 18:de. Antingen i Aktuellt eller Rapport. Eller båda. Anledningen till detta datum är att Socialstyrelsen denna dagen släpper en rapport som visar att antalet långtidsarbetslösa i fas-3, som numera måste varje månad ansöka om försörjningsstöd har ökat lavinartat. Jag är en av dom. Då jag arbetar 40 timmar i veckan på ett studieförbund får jag numera ingen som helst ersättning. Skulle jag nu strunta i detta blir jag bli utslängd från arbetsförmedlingen. För att få försörjningsstöd, i mitt fall 6 500 i månaden krävs att jag är inskriven på AF. Smart uttänkt. 6 500 i månaden ska räcka till hyra, räkningar, mat och allt annat. Är lite ”knapert”……
    Har i snart 3 år bett AF hjälpa mig med ett halvtidsarbete. Utan resultat. Vad som återstår då är att invänta pension. Kommer att bli 8 långa år……..

    Gilla

    • Fas-3 har med rätta kritiserats hårt och kallas också för ett modernt slaveri. Det är ett fruktansvärt inhumant sätt av regeringen att dölja arbetslösheten, alltså att fejka statistiken om man så vill.
     Jag har skrivit en del om fas-3 på förra bloggen, Skvitts.
     http://skvitts.wordpress.com/?s=Fas+3

     Fas-3 måste bort!

     /Skvitt

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s