Den skandalösa pensionen


Det är illa

 

Det är hemskt!

Jag tror få fattar innan det går upp för dem att de måste gå ned på knäna för att överleva och det helst innan Kronofogden knackar på dörren.

Att oförberedd gå i pension är en ren chock! Men sånt drabbar inte borgarklassen.

Läs GP här.Pension socialnormen

52 tankar om “Den skandalösa pensionen

 1. Pingback: Pensionerna och inflationen – eaqhan

 2. Pingback: Pensionsmyndigheten ljuger! – eaqhan

 3. Pingback: Den stora skandalen – eaqhan

 4. Pingback: Synpunkter på pensionerna – eaqhan

 5. Pingback: PRO i kris – eaqhan

 6. Pingback: Något om pension – eaqhan

 7. Pingback: Ursäkta! – eaqhan

 8. Pingback: Värmen inte det värsta för de äldre – eaqhan

 9. Pingback: På vems uppdrag? – eaqhan

 10. Pingback: Vem stjäl premiepensionen? – eaqhan

 11. Pingback: De syns – eaqhan

 12. Pingback: Nu hade han ju chansen – eaqhan

 13. Pingback: Lev på 2000 spänn! – eaqhan

 14. Pingback: En pensionärs funderingar – eaqhan

 15. Pingback: Pensionärsliv – eaqhan

 16. Pingback: Arne Weise: ”Det är skamligt” Rasar mot låg pension – eaqhan

 17. Pingback: Inte ett knäpp från PRO – eaqhan

 18. Pingback: Dagens pensionssystem är ohållbart – eaqhan

 19. Pingback: Jag gick ur PRO – eaqhan

 20. Pingback: Pension – en svältens tillvaro – eaqhan

 21. Pingback: Sällan synlig – eaqhan

 22. Pingback: Falskt besked – Trädgårdsföreningen! – eaqhan

 23. Pingback: Pension = fattigdom – eaqhan

 24. Pingback: Fattigpensionären i Djursholmsvillan – eaqhan

 25. Pingback: Skvitt ser på bostadslån – eaqhan

 26. Pingback: Att vara pensionär idag – eaqhan

 27. Pingback: Skamlön – eaqhan

 28. Pingback: Det gynnar oss inte – eaqhan

 29. Pingback: Tände eld på sig – varför – eaqhan

 30. Pingback: Hundralappen och kontanter – eaqhan

 31. Pingback: Pensionssystemet – eaqhan

 32. Pingback: Insändare i pensionärstidning – eaqhan

 33. Pingback: PRO pseudokam – eaqhan

 34. Pingback: PRO erbjuder – eaqhan

 35. Pingback: Alla ser det – eaqhan

 36. Pingback: 50.000 kr / mån i pension – eaqhan

 37. Pingback: PRO-ordförande har ordet – eaqhan

 38. Pingback: Höjd a-kassa inte tillräcklig – eaqhan

 39. Pingback: AB skriver, men PRO:s tidning tiger – eaqhan

 40. Pingback: Svält förnöjd! – eaqhan

 41. Pingback: Ännu inget svar – eaqhan

 42. Pingback: ”Skvitt, du har ju skrivit om pension” |

 43. Pingback: LO larmar om usla pensioner | eaqhan

 44. Pingback: Enkätundersökning om PRO:s tidning | eaqhan

 45. Det är förjävligt att folk inte klarar leva på sina pensioner. Det drabbar inte bara de gamla. För många drabbar det deras barn.

  Låt mig återge en framtid för många av 40-talisternas barn. Baserat på en verklighet nära mig.

  40-talistens föräldrar hade arbetat hårt, varit med i socialdemokraterna och facket. De byggde Sverige, men kunde ändå spara, de vände på varje slant och sparade. De lånade inte till något i sitt liv, de köpte det lilla hus de pensionerades i och hade till och med lyckats spara undan lite slantar. De fick en god pension, vilket man skall tacka deras egen politiska vilja för, så de kunde spara lite under ålderns höst, inte för att de behövde utan för att det hade blivit en vana. Men deras barn, 40-talisterna, de hade under hela sina liv sprungit till mamma och pappa och fått pengar för att ta sig ur nån knipa. När föräldrarna dog brände de igenom sparslantarna som det var deras jobb. De hade själva lånat till kåken, till bilen, till TVn, till telefonen osv, de tänkte inte på någon pension, deras sammanlagda förmögenhet är vara skulder. När de gick i pension fick de en kalldusch, de upptäckte att det fanns en baksida av att bryta med föräldrarnas politiska vilja och det var dags att hosta upp räntan för jobbskatteavdrag, 90-talets utförsäljningar och EU-medlemskap. Pensionen var så liten att den precis täcker alla räkningar på en månad. Tur man har ite extrainkomster från att hyra ut ett rum. 40-talisten klarar sig tänker han, behöver inte ändra något i sin livsstil, kanske byta TV och bil lite mer sällan. 40-talisten är gammal och skadar sig på en motorcykeltur. Skadan gör att 40-talisten inte riktigt hinner med underhållet på kåken. Där är vi idag

  Vad händer imorgon?

  När 40-talisten blir ännu lite äldre så måste han in på ett äldreboende. Äldreboenden är Lean Six Sigma och kostar exakt hela pensionen. Gubben far in på hemmet, barnen står där med en belånad bil, en belånad motorcykel, en belånad kåk och en beånad TV osv. Alla med eftersatt underhåll eftersom det blev svårare och svårare för gubben att orka med, försäljningen kommer inte täcka lånen. Den bästa lösningen blir att gubben får betala lånen med sin pension och barnen betalar äldreboendet, det blir en löpande skuld till barnen som löper upp tills gubben dör. När gubben dör får barnen begära dödsboet i konkurs.

  Det här skall 70-talistfamiljen handskas med. Gånger 4. För 40-talisten skulle förverkliga sig själv, så de har en belånad kåk hos mor, en hos far, en hos svärfar och en hos svärmor. 70-talistfamiljen har en person prekär arbetssituation och arbetar kanske inte heltid, en är sönderstressad och är sjukskriven för psykisk ohälsa, ovanpå den psykiska ohälsan är det föräldrar som nu vänder sig till en för att hjälpa dem ur knipa vid varje törn, deras föräldrar är ju döda nu, samtidigt som de inte lyssnar på sitt barns anmodningar om att inte spendera sina pengar på onödigt skit. Ingen vill samla familjen under samma tak, för föräldrarna skall ju leva sina fria liv.

  Det är 40-talisten för mig. Skummet som flöt upp till ytan och seglade omkring medan dera barn sakta men säkert pressades ned i leran. Så när jag hör om de dåliga pensionerna, då tänker jag även på deras barn, för deras barn kommer inte ha haft jobb i 40 år nått av dem.

  Gilla

  • Det är den dystra bilden! Tack för en bra kommentar.

   Jag har bara haft en avbetalning i hela mitt liv. Det var en dyr dator för cirka 20.000 kronor som jag betalade på tre månader bara för att jag inte ville röra mitt sparkapital. Jag tänkte att tar jag från det så sätter jag inte tillbaka det. Då var det bättre att fördela köpet på ett kvartal.

   Jag har alltid resonerat som så att varje månad ska gå plus, om aldrig så lite så ska det vara plus. Och har jag inte råd att betala kontant så har jag inte råd att ta på avbetalning heller. Därför har jag aldrig hamnat i någon skuldfälla.

   Jag menar att man måste ta sin ekonomi på allvar. Och när jag går i pension så vet jag att den räcker, men blir knapp. Därför har jag lite sparat att dryga ut den med om så skulle behövas.

   Men det är för djävligt att pensionerna ska vara sämre för oss än för våra föräldrar när vi i dag skapar större värden än de gjorde.
   Och som det nu är så gör företagen större vinter än på våra föräldrars tid. Alltså handlar det om en omfördelning av de skapade värdena från de som arbetar till de som äger företagen.

   /Skvitt

   Gilla

   • Ja, exportöverskottet är större än någonsin. Produktiviteten är större än någonsin, men de har lurat oss med att det är ”ekonomisk” kris. ”Vi har inte råd”.

    Samtidigt som idén om individualistisk frihet svepte in över landet och lurade inte bara massor med 40-talister, utan även deras barn och generationerna efter. Men kanske de yngre generationerna vaknar ur sin dröm.

    Jag kastar skit på 40-talisterna och det är orättvist att klumpa ihop folk på det viset. Min älskade mamma hon klarar sig själv, har varit försiktig med sina pengar och jag behöver inte oroa mi alls, jag vill också tacka min far som dog redan när ja var ung och aldrig gjorde sig till en belastning. Men massor med folk har inte den turen, hela generationer från 40talet och frammåt har gått på individualismen. 80-talistens föräldrar kommer av individualismen skapa samma situation för sina barn, likadant med 90-talistens föräldrar och 70-talistens barn riskerar samma sak om vi inte vaknar ur den odrägliga tillvaron som individualistisk frihet betyder.

    Gilla

    • Jo, visst går det bra för Sverige, men det får flertalet inte del av och inte ens veta att de inte får del av det. Ändå är det lätt att lägga fram siffror på saken för den som vill göra det.

     Man kan inte klumpa ihop, som du skriver. Nej oftast inte. Och jag tar inte åt mig av det du skriver om 40-talisterna. Till exempel har jag alltid tänkt klassmässigt och därmed kollektivistiskt.
     Jag tror för övrigt att individualismen snarare grep tag på riktigt om lite senare generationer.

     /Skvitt

     Gilla

     • Jo, men jag skyller 40-talisterna, de grep snart in och dominerade svensk kultur vid rekordlåg ålder och har styrt diskursen längre än någon annan generation. 40-talisternas elit har salufört det, i det hela är min generation mest offer även om vi är mer aggressivt individualistiska än andra. Vår elit är vidrig, men vi kommer aldrig kunna dominera lika mycket.

      Frihet, vilken jävla bluff som lurat flera generationer. Det jag skrivit har varit det individualistiska perspektivet, ur kollektiv synvinkel är det bara ännu värre:

      Det systematiska perspektivet är betydligt värre. För detta öde drabbar en enskild familj är ett helvete för dem. Men betänk att detta får systemkonsekvenser. När det upprepas för varannan 40-talist, så kommer marknaden svämma över av kåkar som är dåligt skötta. Bilar och annat skit som inte går att använda kommer flöda ut på marknaden. Det kommer gå legio i dödsbon som går i konkurs. Bankerna kommer falla som furor, lagen kommer ändras och tvinga sen40-talisternas barn att ärva skulder. Samtidigt som de på skatten betalar de tidiga 40-talisternas skulder på skatten.

      Det finns en anledning till att alla religioner kräver massa barnafödande. För den generation som minskar sitt barnafödande orsakar alltid en ekonomisk apokalyps. För religion är ekonomi.

      Detta gäller inte bara Sverige, det gäller i stort sett alla länder som har en svullen generation från kriget. Vilket är västvärlden och de gamla realsocialistiska länderna och en del andra i mellanöstern, det är Sydamerika och en del länder i Afrika och Asien.

      Kondomen må vara världens frälsning men det är ekonomins och samhällets apokalyps.

      Frihetsdyrkan är dyrkan av entropin, det är dödsdyrkan, förruttnelse och sönderfall upphöjt till de högsta värdena.

      Socialism eller barbari, förruttnelse och död!

      Gilla

 46. Får inte upp artiklen. Men är inte ovetande om problematiken. Jag kan fotfarande inte förstå hur man kunde rösta igenom det nya pensionssystemet. Det gynnar bara män som jobbat 40 år med hög lön. Alla andra straffas.
  Det är möjligt att ATP var för generöst. Min pappa(som var en av dem som var de första och enda som fick full ATP) hade högre pension än jag hade i lön.
  Själv tiihör jag de största förlorarna. Jag inriktade mig på 30 års arbete och att de 15 bästa skulle avgöra min pension. Alltså tillät jag mig studier och barnafödande. Vilket nu betalar sig dyrt. Jag får inte – hur jag än försöker – en chans att få en pension utöver de 8 000 som grundpensionen ger. Oskattat.

  Kan inte rekommendera unga kvinnor idag att skaffa utbildning, än mindre bli mödrar. Utbildning leder sällan för kvinnor till bättre betalt. Och barn är och förblir ett hinder i karriären.

  Ja, jag känner mig bitter och sviken.

  Enda hoppet är att maken lever längre än jag. Hans pensionsförmåner spelar i en helt annan division.

  Gilla

  • Det är inget fel på länken, så det kan vara en ren tillfällighet. Ibland beror det på vilken webbläsare man har, men det borde inte vara problemet i det här fallet. Den funkar i Chrome, Firefox och IE. Jag antar att det är någon av dem du har. Försök alltså igen.

   Vad gäller det skandalösa pensionssystemet lär ju inte du vara någon jag behöver övertyga om hur skandalöst det är.
   Med tanke på hur många som är pensionärer, eller kommer att bli det under kommande mandatperiod, så är det märkligt att alla partier undviker frågan. Och pensionärsorganisationerna ligger också tämligen lågt i frågan. Och det tycks inte vara så att de har svårt att komma till tals i frågan i media. Inte ens i PROs egen tidning får frågan nämnvärt utrymme. Då får vi bloggare bli mera ihärdiga och skriva mer om saken. Jag ska försöka skärpa mig och ta upp det oftare.

   I många länder är pensionerna frikostigare och minns jag inte fel så var det Spanien som betalar ut MER än man har i lön! Och det ska finnas två länder till i Europa som gör så. Jag ska försöka kolla upp det igen eftersom jag har glömt detaljerna. Men hur som helst så kan även Sverige betala ut en anständig pension, bara viljan finns. Vi har en bättre statsfinans än de flesta. Alltså handlar det inte om att vi inte har råd. Och det är ju faktiskt i grund och botten våra egna pengar, varför ska vi då inte unna oss dem?

   Till sist har staten lånat våra pensionspengar. Det var Göran Persson som lånade pengarna för att täcka statens underskott. Det var många miljarder, men vi har ännu inte fått tillbaka det vi lånade ut!

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s