Visste du? Inte jag!


Inte Vasa, bara kung Gustav

 

Han kallade sig aldrig annat

Han kallades bara kung Gustav, inte Gustav Vasa!

Namnet Gustav Vasa dök upp för första gången så sent som 1786 som titel på en opera som Gustav III hade beställt. Det läste jag i en specialutgåva av ALLT OM HISTORIA.

Se.Historia

 

Mer om Gustav Vasa

Man behöver varken vara rojalist eller nationalist för att värdesätta denne lätt paranoide despot. Paranoid ja, det hade han sannolikt också skäl att vara. Ingen svensk kung har som han utsatts för omstörtade verksamhet och kuppförsök.

Det räcker med att gilla Sverige för att uppskatta Gustav Vasa, ty det var han som skapade det. Men i dagens moderna värld är vi ur arbetarklassen mera betjänta av att vara internationalister, snarare än nationalister. Det är ultrahögern som är nationalistisk, men arbetarklassens intresse är globalt och därför säger vi nej tack till fascism, rasism, nazism, Sverigedemokrater , rojalism och givetvis även till alla partier som stödjer en tärande klass, det vill säga Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna. Och helst bör vi även ta avstånd från den borgerliga parlamentarismen också.

Parlamentarism en illusion ny

Gustav Vasa ska inte värderas efter dagens tidsanda, förhållanden och normer, det gör honom orättvisa. Istället ska vi bedöma honom efter hans tid och till dess var svensk politik en familjeangelägenhet för de allra mest inflytelserika i landet (vilket det ju i och för sig fortfarande är på ett annat och tidstypiskt sätt). Det och det romerska påvedömets inflytande över Sverige gjorde han slut på, vilket vi ska vara glada för. I dag hade han kanske fört Sverige ut ur EU. Men han hade antagligen aldrig motsatt sig kapitalismen utan kanske likt vår tids monark skott sig på den.

Genom att införa protestantismen i landet tillförde han riket den egendom som den korrupta kyrkan satt på. Det var den tidens stora revolution. Var tid har ju sin sådan. I dag står en annan revolution för dörren, bara vi kan samla kraft.

Före hans maktövertagande valde man kungen bland den mest inflytelserika adeln. Men Gustav Vasa införde arvkungadömet. Därmed gjorde han delvis slut på alla intriger och mord inom högadeln, för en sak gäller nu som då; för snöd vinnings skull är liv inte mycket värt. Det ser vi i den kriminella världen varje dag.

Men de mest kriminella är, nu som då, de mest besuttna. I dag slår de inte ihjäl varandra rent fysiskt, de försätter konkurrenterna i konkurs genom konkurrens. Och i den konkurrensen drabbas tredje part, arbetarklassen. Arbetare blir av med sina jobb och jagas sedan med blåslampa för att skaffa nya jobb som inte finns och tvingas in i obetalt slaveriarbete, så kallat fas 3. Det kan vi tacka dagens despot för, Fredrik Reinfeldt.

Väl att märka hade Gustav Vasa aldrig lyckats utan att anlita folk från främmande land. Främst tyskar. Det bör vara en tankeställare för alla rasister såsom Jimmie Åkesson och alla andra odemokratiska högerextremister.

Allting och alla har flera sidor. Den negativa effekten av Gustav Vasas politik att bryta med rom var att kyrkans resurser försvagades och utbildning, fattig- och sjukvård försvann. I den bemärkelsen var han sin tids Fredrik Reinfeldt, men till skillnad från ”Freddan” byggde han faktiskt upp landet. ”Freddan” säljer ut det! Han raserar det Gustav Vasa skapade! Han är en förrädare och inget annat. Och i det ljuset kan även en ickerojalist och sann kommunist hylla Gustav Vasa men enbart fördöma ”Freddan”!

 

 

10 tankar om “Visste du? Inte jag!

 1. Klart att jag visste. Han hette ju inget annat än Gustav. Pappan hette Erik, så då kallades han Gustav Eriksson för att särskilja från andra Gustav. (Samma namnskick som islänningarna fortfarande har, med egennamn + fadersnamn.) Inte ens adeln hade familjenamn i någon större utsträckning på den tiden. Mitt minne är lite rostigt på den punkten, men jag tror att det rätta sättet att skriva hans namn är Gustav Eriksson (vasa). Det där inom parentes är en upplysning om hur släktvapnet såg ut. En lustig (?) detalj är att den äldste kände av Gustavs förfäder var dansk. Kristiern från Öland, tydligen en dansk som var insatt som ståthållare på Öland under 1300-talet.

  Gilla

 2. Trodde aldrig du skulle skriva ett dylikt inlägg, men det var intressant. Även Gustav den tredje gjorde ett och annat, men för kulturen. Tyvärr var han en lyxputte.

  (Min dotter spelade med stor framgång Ancarström på Vår Teater som 10-åring. Bl.a var Lennart Hellsing där just då, eftersom ett av hans barnbarn också var med i pjäsen. Även på Historiska Museet har dottern spelat Ancarström 🙂 )

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Vad var så överraskande med detta inlägg? Det belyser ju både komplexiteten i historien och att Reinfeldts politik är samhällsförödande, medan en medeltida despot faktiskt var framsynt nog att göra Sverige till ett ordnat land och självständigt rike. Ska vi inte vara glada åt det även om vi är internationalister?

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • Tack för det…! Har varit lite turbulent dom senaste dagarna. Flera tidningar har hört av sig.
    Funderar på att sälja in ett nytt lekprogram till Tv4….
    ”Socialbidragstagare söker miljonär”…… Tror Du…?

    /Per

    Gilla

    • Det vore säkert ett för folket intressant program, men knappast för det ekonomiska frälse som styr vad TV ska visa. Det vore ju inte annat än kontraproduktivt för den klass som på ett odemokratiskt sätt skor sig orättvisorna.

     /Skvitt

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s