Ursäkta en tjuv!


Ja, en tjuv är jag!

 

Se min stöld!

Följande textstöld är jag skyldig till:

”Till Regionstyrelsen

Västra Götalandsregionen ansvarar för att invånarna kan få den hälso- och sjukvård de behöver. 

Igår så sökte jag kontakt med Spinnaren efter en långdragen förkylning. Kom då i kontakt med den privatiserade röntgegenverksamheten.

Vem gynnas av detta? De som blir sjuka i Göteborg får idag resa från någon primärvårdscentralen till en privatiserade och specialiserad röntgenverksamhet. I mitt fall blev jag sänd till Unilab på Hisingen för att bli röntgad.

En trassligt väg dit till en liten lokal bredvid en skräpig bilverkstad. I ett trångt väntrum sitter 12 -15 personer och väntar. Efter röntgen tar det 5 arbetsdagar innan läkaren kan ge något svar, säger biträdet.

– Men jag blev lovad ett resultat idag. Om det är någon åtgärd som behövs, kan jag ju inte gå och vänta i 5 dagar.

– Det går inte. Vi arbetar så här. Endast akuta fall går fortare..

Allt blir till en motsägelse. Tid är viktigt för alla. Alla som har ett arbete kommer att hämmas av den praxis. Strax intill Unilab finns en annan privat röntgenavdelning nämligen den privata Direct Röntgen. Rymliga lokaler men med nära ett tomt väntrum.

– Vi har inget avtal med Spinnaren i östra Göteborg. Du ska gå till Unilab. Du har kommit fel.

– Är det inte Västra Götalandsregionen som driver vården?

– Jo men så här fungerar det.

Tankarna far runt. Varför används inte resurser när de finns? Varför inte geografiskt samla dem i anslutningen till de stora vårdcentralerna. Spinnaren i Göteborg inryms i de tidigare Gammelstadens fabriker. Där borde det finns utrymme. Tätare samverkan sparar tid, kraft och pengar. Bakom finns starka och ökända affärsintressen. Varför skyffla pengar till skatteparadis????

Varför skall patienter fara omkring så här när de är sjuka? Ju längre tid, ju större risk är det att en behandling blir försenad, som i sin tur belastar vården.

Nu skapas en vårdmarknad där olika leverantörer skall kunna konkurrera med varandra.Vårdprocessen i sin helhet splittras. Genom att utlokalisera resurserna kan privat riskkapitalbolag finna sina affärsidéer. Kommers kommer före rätt vård i rätt tid.

Snabba röntgenutlåtanden oavsett var läkaren sitter, säger dessa sälja ren konsekvensen är att ett stordriftstankande och en industrialisering tar plats.

Kvantitet istället för effektivitet. Jaga kostnader. Minimerar kostnaderna på lokalerna. Skapa hög patientvolym per timme med en svag personalresurs tillgänglig. Detta sänker kostnaderna och ökar intäkterna. Ett kvantitetsorienterat samhälle är det vad finansbaronerna vill bygga och vad våra valda politiker premierar.

Unilabs ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax. Intäkterna kommer till mellan 95 och 98 procent från skattemedel.

Nordic Capital är ett riskkapitalbolag med inriktning på ”lånefinansierat uppköp” i den nordiska regionen. Sedan bolaget grundades har Nordic Capital köpt upp över 50 företag. Kontor finns i nuläget i sju länder, inklusive London och Jersey (där bolaget är registrerat.

De bästa affären de gjort var Kapp-Ahl där vinsten uppgick till 2.135 miljoner kronor. Affären med Trenor gav riskkapitalbolaget en vinst om 6.459 miljoner kronor. Försäljningen av sats gav 841 miljoner kronor i vinst och Anticimex gav 715 miljoner kronor i vinst. Reavinsten var 12 miljarder för 15 företag 2006-2007, skriver DI

Nu möts riskkapitalbolaget Nordic Capital och Skatteverket i rätten igen i målet om bolagets vinstdelning.

Samtidigt avslöjar Skatteverkets granskning av bolaget att sex delägare tjänat 2,8 miljarder kronor under tre år, skriver Dagens Industri enligt Expressen:
http://www.expressen.se/nyheter/nu-mots-skatteverket-och-nordic-capital/

Hur kan nu Västra Götalandregionen samarbetar med företag som så uppenbart parasiterar på vår vård och vårt samhällskapital? 

Varför har ni byggt upp en primärvård som är så distanserad människorna med dessa ledtider. Varför skall inte en patient kunna få besked av en röntgen samma dag som besöket. Primärvård. lab och röntgen borde vara en naturlig enhet för effektivitet och strävan för en hög kvalitet. Korta väga spara kapacitet

Varför ska en patient i ett sjuktillstånd åka runt i stan till en plats med bristfällig tillgänglighet på kollektivtrafik.

Spinnaren har idag dessutom en telefonsluss som omöjliggör all form av direktkontakt. Gamla, sjuka och oroliga ska kommunicera med en knappsats för att nå fram. Kan det vara mer opersonligt.

Jag har växt upp med Sverige som en en gång var bland de främsta nationerna i världen när det gäller vård och mycket annat.. Vad vi sett efter detta är en en förvriden kostnadsjakt och en uppsplittrad vård med magra verksamheter i tron att det är effektivt och sparar. 

Mål och medel har blivit omkastade och självstrypande. Ett fenomen i EU-tider. 

Samhällets ursprung är byggt med människor som orsak och som mål. Kapital och resurser är medel. I den nya ekonomin är allt omkastat som driver oss utför.

Hoppas att dessa mina frågor tas omhand för den framtida planering för samhällets gemensamma bästa och inte för finansbaronerna.

Med vänlig hälsning

Christer Brandt”

Brasklapp

Fast jag tror inte att Christer Brandt blir ledsen för att jag låter hon komma till tals även här.

4 tankar om “Ursäkta en tjuv!

 1. Det är helt sanslöst. Så här är det i min stad också. Dyrt och ineffektivt – och alla pengarna i börsen till husse.

  Sjukvården är inte längre till för de sjuka. Det är de sjuka som är till för att göda de privata intressena.

  Så småningom ska jag skriva om vad som hände i akutsjukvården, där jag jobbade bl.a på 8 0-talet…

  Kram
  Kao

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s