Brott mot mänskligheten prövas i Sverige


Eritreas president med flera polisanmälda

 

Fallet gäller Dawit Isaak

Han ”kom till Sverige 1987 som flykting från självständighetskriget i Eritrea. Han hamnade i Lerum, försörjde sig som städare, och fick svenskt medborgarskap 1992. Isaak behöll dock sitt eritreanska medborgarskap och har således dubbla medborgarskap. Efter krigets slut återvände Isaak till Asmara där han blev delägare i och arbetade som journalist på landets första oberoende tidning Setit.

Den 23 september 2001 arresterades Isaak i sitt hem av eritreansk polis. Enligt den eritreanska regeringen sitter Isaak fängslad för brott mot rikets säkerhet. Andra menar att Isaak arresterats på grund av en artikel, för att de i tidskriften Setit skrivit om en grupp politiker i regeringen – den så kallade 15-gruppen – som krävde demokratiska reformer i Eritrea. Samtidigt arresterades merparten av 15-gruppen.  Läs mer på  Wikipedia

”De tre jurister som driver den fängslade journalisten Dawit Isaaks sak inför Afrikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (ACHPR) har polisanmält Eritreas president Isaias Afwerki, tre eritreanska ministrar och presidentens rådgivare för brott mot mänskligheten, tortyr och påtvingat försvinnande.” / GP

Dawitt Isaak

9 tankar om “Brott mot mänskligheten prövas i Sverige

 1. Det är ju märkligt (eller inte?) att Sverige inte fått loss Isac. Hade det varit lite sprutt i Carl Bildt hade han fixat detta för åratal sedan. Inte minst genom påtryckningar på skurkregimen.

  Men C.B samarbetar ju själv, för egen ekonomisk vinning, med skurkregimer i Södra Afrika. Det är ju bevisat. Gäller det olja så gäller det även övrig politik.

  Så han kanske tycker det är bäst att Isaac sitter där han sitter, om karln ens lever längre. Att släppa Isaac skulle ju kunna innebära fula avslöjanden och andra problem för CB himself och det får väl inte ske, antar jag!

  Kram
  Kao

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s