Rätten att döda


Och utan juridiska konsekvenser

 

Det är dagens Peru

När gruvbolag vill bryta guld är ett människoliv inte mycket värt.

Nu har bland annat ett amerikanskt bolag planer på att öppna en gruva i Cajamarcaprovinsen i nordvästra Peru. Miljökonsekvenserna är stora och drabbar människorna som bor i närheten. Därför protesterar de. Och regeringen ställer sig på företagets sida och emot det egna folket. Flera har mördats av militären. Läs mer på Supermiljöbloggen.Supermiljöbloggen

Att en regering går utländska intressens ärenden i strid med folkets intresse är inget ovanligt och inget undantag. Samma sak sker här, även militären inte skjuter folk som protesterar. Men det är också enda skillnaden.

Läs ”Det är underbart att ge!” När Alliansen plötsligt i två steg gav bort de svenska malmtillgångarna till privata aktörer restens inga protester ens från oppositionen. ”Idag betalar gruvbolagen bara ett par promille av värdet av det de bryter till staten och till markägaren i en så kallad mineralavgift. Men gruvindustrin borde betala mer för att få borra och spränga i Sverige – det har de råd med. Det anser Jesper Roine, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.” // Sveriges Radio.se

Den svenska regeringen, liksom den peruanska, är inte ensam om att vara lydig dräng åt kapital och storfinans och exemplen ovan är inga undantag utan snarare regel för dessa regeringars dagliga politiska gärning.

4 tankar om “Rätten att döda

 1. Det är samma sak överallt där pengarna styr – och det är just nästan överallt. Det är bara att titta på vad som hände (händer?) i Sudan.

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Det beror ju uteslutande på vika som gör det. Är de som dödar emot kapitalism och USA så är de terrorister, men är de för så är de frihetshjältar och demokratiivrare.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • Javisst är det märkligt? Samtidigt som man bit för bit monterar ner välfärden och demokratin så låtsas man att man vill att andra ska ha densamma. Men det är bara en chimär. Man vill ha kontroll, det är vad det handlar om.

    Som en ondskans ängel fladdrar Carl Bildt runt i världen och styr och ställer helt efter eget huvud och lämnar död och förintelse bakom sej.

    Kram
    Kao

    Gilla

    • En stor penningpung leder till förmågan att skapa bilden av världen och tillrättalägga allt efter egen smak, inklusive att denna penningpung fylls på av sig själv som vore det rent trolleri och utan samband med att alla andras penningpungar gapar tomma.

     Så vem ljuger? Fattig eller rik, arbetare eller kapitalägare, arbetarklassen eller borgarklassen, vänstern eller högern, den altruistiske eller den egoistiske?

     Och när lögnerna blir alltför många och omfattar allting, då kan många inte längre värja sig. Då låter de sig luras. Och vem låter sig luras? Fattig eller rik, arbetare eller kapitalägare, arbetarklassen eller borgarklassen, vänstern eller högern, den altruistiske eller den egoistiske?

     Inte så konstigt att världen ser ut som den gör.

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s