4 tankar om “Inför valet

 1. Hmm, i denna era av individualism och navelskådning/selfies-facebook-uppdateringar är arbetarklassen i högsta grad utrotningshotad och med den värderingarna om att göra saker som främjar kollektivet, eftersom kollektivet och ”det gemensamma” är avskaffat till förmån för just individualismen. Men för att människor ska må bra behöver de göra något för andra människor och ingå i ett sammanhang… Så för att motverka att fler unga blir självmördare och att livet ter sig tomt för individualisterna föreslår Kloktok att den mutade medelklassen snarast adopterar den lilla rest som återstår av arbetarklassen och lär sig av dem och deras levnadsvillkor. 😉

  Gilla

  • Arbetarklass är för mig och alla kommunister de som säljer sin arbetskraft, till skillnad från de som lever på sitt kapital och köper arbetskraft. Denna arbetarklass är knappast mindre i dag än förr.
   Arbetarklassens villkor är däremot bättre nu än tidigare, men materiellt är skillnaderna stora. Bland arbetarklassens bättre bemedlade finns säkert en majoritet som inte ser sig som arbetare och har anammat borgerliga värderingar. Och eftersom den politiska medvetenheten är låg i dag, finns även bland de sämre lottade också utpräglade borgerliga värderingar, såsom kanske främst en önskan om bättre tider för den enskilde individen.

   Att vara ung i dag, utan klassperspektiv och utan arbete, skapar säkert ingen känsla av att tillhöra arbetarklassen. Det är tragiskt att medvetandet är så lågt i dag att många inte vet var de hör hemma och med vilka de ska vara solidariska.

   ”… i denna era av individualism och navelskådning/selfies-facebook-uppdateringar är arbetarklassen …” inte utrotningshotad, men vilsen och politiskt/klassmässigt okunnig och oorganiserad, samt helt i händerna på borgarklassen.

   Det var med tanke på dessa förhållanden som jag satte samman bilden med dess text. För är det något arbetarklassen måste göra, så är det bli medveten om sin egen roll, sina gemensamma intressen, organisera sig på nytt och vässa sin kamp, först och främst med målet att inte ytterligare pressas tillbaka, men att därefter ta steg framåt.
   Och givetvis att på sikt ta över makten från borgarklassen.
   När man säger detta skriker borgarklassen i högan sky att det är ju kommunism! Javisst vill de skrämma oss med spöken! De vill ju behålla sin egen makt!
   Låt det vara vår kompass, för en sak kan vi inte ta ifrån borgarklassen; den är klassmedveten. Därför kan den vara vår kompass! Ju mer den skriker om och varnar för kommunismen dess säkrare kan vi vara att vi är på rätt väg, bort från borgarklassens diktatur och slaveri och i riktning mot en verklig demokrati.

   När motståndet hårdnar i klasskampen vet också den politiskt medvetna arbetarklassen att kampen är på väg att vinnas. Då tar man nya tag, inte som socialdemokraterna – börja vika sig, mumla i skägget, kompromissa och backa från kraven! Tyvärr har ju det en gång så stolta svenska kommunistpartiet slagit in på samma väg som socialdemokraterna, så där finns inte heller särskilt mycket stöd för arbetarklassen att hämta.

   Det är alltså inte i första hand själva valet arbetarklassen ska förvänta sig något av. Det är den dagliga kampen utanför parlamentet som är den viktigaste. Kampen på arbetsplatserna till exempel. Men också att organisera sig mot bostadsbolagen. Och givetvis att protestera på gatorna mot sociala nedskärningar och för att visa sin styrka genom politiska strejker och civil olydnad.

   Den dag arbetarklassen inser att borgarklassen styr samhället helt utan det parlamentariska systemet och att det systemet enbart är till för att passivisera arbetarklassen, då är mycket vunnet och kampen kan börja på nytt. 100 år är förspillda. Dags att ta upp kampen där den avslutades!

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s