Det här med ebola


Världens smittsammaste sjukdom

 

Någon bot finns inte i dagsläget.

Det är fruktansvärt. Och jag måste hylla den vårdpersonal som riskerar sina liv för att rädda andras.

Ebola

Men hur fruktad sjukdomen än är så är den bara en sjukdom. En naturkatastrof, kan man säga. Alltså något som bara uppstår, såsom naturkatastrofer pläga göra och drabbar blint intet ont anande människor. Vad kan man göra åt det? Bara försöka rädda de som räddas kan.

Värre är det med ond bråd död som kan undvikas, men som man underlåter att undvika. Som man gör allt man kan för att se till så det sker. Där uppsåtet är att döda så många som möjligt. Och där detta uppsåt får världens ledande makter att ställa sig bakom, medan gemene man visar sin maktlösa avsky. Just nu härjar åter igen samma farsot som har härjat år ut och år in under decennier utan att den har kunnat bekämpas eftersom världens makthavare är en del av farsoten.

Vad jag menar och syftar på har ni nog redan gissat, annars framgår det av bilden.

Israel ebola

 

20 tankar om “Det här med ebola

 1. Det har aldrig varit intressant för Läkemedelsjättarna att tillverka mediciner mot virus-/tropiska sjukdomar – eftersom dessa länder som drabbas värst inte har, eller inte vill ha råd att ge dessa till de mest utsatta. Ta malariamedicinen, t.ex; ingen sjukdom tar så många liv som malaria. Tekniken finns, medicinen finns – men den innebär ingen vinst för läkemedelsföretagen och därför framställs den inte.

  Man skulle idag kunna utrota malaria om viljan hade funnits, men det gör man alltså inte. Av krasst ekonomiska skäl – och en vidrig människosyn.

  Kao

  Gilla

  • Malariamyggan har bekämpats på olika sätt, men den har blivit immun. I många länder använder man DDT, vilket de flesta länder har förbjudit sedan Rachel Carson fick igång debatten med sin bok ”Tyst vår”. I boken skrev hon att DDT leder till att fågeläggen blir så sköra att de krossas av den ruvande fågeln och fostren dör. Med DDT skulle fågelsången försvinna och vi skulle få en tyst vår.

   Man forskar på nya mediciner. Det är alltså inte fullt så illa som du skriver.

   Att ta fram nya mediciner är ju som du vet en lång process. Ebola, en virussjukdom, är en relativt ny sjukdom. Den beskrevs första gången 1976 då den blossade upp i Zaire och döptes efter floden Ebola.
   Det forskas på mediciner mot även ebola, men man har ännu inte hittat något som hjälper. Antibiotika fungerar ju inte på virus eftersom de saknar ämnesomsättning och i praktiken inte är levande. De förökar sig ju enbart genom att infektera med sin arvsmassa och kapar sina värdceller och tvingar dem att producera fler viruspartiklar. Därför är virusinfektioner mycket svårbehandlade och bästa metod är att förebygga med vacciner som gör den vaccinerade immun mot infektionen. Ett sådant vaccin för ebola har man alltså, som sagt, ännu inte funnit.

   Ebola är faktiskt inte en så farlig sjukdom som man kan tro!!!
   Genom att den dödar så snabbt hinner smittade inte föra sjukdomen vidare i samma utsträckning som vid andra sjukdomar där förloppet är långsammare. Men för den drabbade är däremot detta ingen tröst.

   När det gäller mediciner mot olika bakteriella infektionssjukdomar så är det faktiskt så illa att eftersom mikrober relativt snabbt blir immuna så behövs det hela tiden nya mediciner och forskningen är mycket dyr. För företagen innebär detta att det gäller att krama ut vinsten innan medicinerna blir verkningslösa. Detta leder till att företagen inte är så förtjusta i att ta fram nya antibiotika. Lönsamheten är inte tillräckligt hög. Och faktiskt, trots att du hade lite fel i din kommentar, så är verkligheten värre än du skrev. 😦

   Det största hotet mot att våra antibiotika förlorar potens och multiresistens uppstår är faktiskt kapitalismens vinstintressen. Och politikerna ger sig inte gärna på sådana intressen. Istället fattar de beslut om att läkarna ska vara restriktiva med att förskriva antibiotika. Det är att sila mygg och svälja elefanter!

   Sanningen är att multiresistensen har främst uppkommit på andra sätt. Ett är att läkemedelsbolagen föredrar att förlägga tillverkningen till länder med ringa eller obefintlig miljölagstiftning och där korrupta tjänstemän ser mellan fingrarna. I första hand är det till Indien som produktionen är förlagd. Anledningen är att företagen kan släppa ut spillvatten i vattendragen utan eller med helt otillräcklig rening med påföljd att det i vattendragen förekommer antibiotika i högre koncentrationer än i blodet på behandlade patienter!!!

   Men det handlar också om att man inom djurhållning och jordbruk behandlar djur och grödor i förbyggande syfte med stora doser antibiotika enbart för att det är lönsamt för dessa näringar. Restriktioner har införts, men inte över allt och inte i tillräcklig omfattning.

   Det är detta som gör bakterierna immunitet mot våra antibiotika i första hand. Frikostigt förskrivande läkare är en helt marginell orsak.

   Till sist lite om bakteriers sexliv.
   Man kan ju kanske tro att eftersom de är encelliga organismer som förökar sig genom delning så har de inte sex med varandra. Men det är helt fel. De är både promiskuösa och perversa. Det är som om vi skulle ha tidelag stup i kvarten!

   Ja, just så fungerar bakterier.
   De bryr sig inte mycket om de så kallade artbarriärna när de lägger sig intill varandra och byter gener med varandra. Och därför kan en bakterie som har blivit immun sprida denna egenskap till en helt annan art av bakterie.
   Detta innebär att oavsett om en bakterie i ett indiskt vattendrag, bland boskap, höns och andra djur inom köttindustrin, i en laxodling eller en bakterie ute på vetefälten, risfälten, bananodlingarna osv inte orsakar sjukdom hos människa, gröda eller våra husdjur, så kan den sprida sin immunitet mot antibiotika till hos oss sjukdomsalstrande mikrober.
   Tro fan att antibiotika blir verkningslös!

   Och de politiker som skulle kunna ändra på detta fattar ingenting. Skulle de mot förmodan läsa denna kommentar skulle de se ut som fågelholkar! 🙂

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

 2. Jag kan inte säga vad som är värst av mikroorganismer eller dessa idioter till maktmänniskor. Det är synd om människorna, och hela jordens innevånare. Dumma är vi och dödar gör vi.

  Gilla

  • Om människor dör på grund av politiska beslut så tycker nog jag det är värre än om de dör på grund av naturkatastrofer som vi inte kan göra något åt. Ebola hör till sistnämnda kategori och folkmord till förstnämnda.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s