Henrik VIII


En föredömlig man

 

Om man jämför!

Att jämföra skadar ju aldrig. Det ger perspektiv. Och jag jämför därför med Fredrik Reinfeldt, ledare för Alliansen.

Som ju alla vet så har ju denna Allians prioriterat vinstuttag från våra skattefinansierade skolor. Alltså, vi skattebetalare pyntar för skolan och sedan kommer några förmögna ägare och fyller sina fickor med skolornas pengar. Det kan ju inte vara rätt. För om de pengarna stannade i skolorna så gjorde de nytta där.

Nu är det istället så att de här förmögna ägarna kan göra som de vill med pengarna. De är ju deras, genom ett pennstreck från Reinfeldt och hans anhang.

Sånt där gillade inte Henrik VIII!

Han blev ursinnig!

Skola Henrik VIII

Då var det andra tider,1530-talet, och det var inte några gymnasier som brandskattades på sina pengar, som han förfasade sig över. Och inte heller var det några giriga så kallade ”riskkapitalister” som ur skattefinansierade skolors kassakistor roffade åt sig rundligt och frikostigt och stoppade i sina egna fickor. Sådana fanns ju inte på den tiden.

Det var en annan tid då. Men i princip var det ju samma sak som han upprörde sig över och angrep, att skolans medel inte oavkortat gick till skolans verksamhet som det var tänkt, till undervisningen och till elevernas bästa. Och det satte han stopp för!

Istället var det så att Henrik VIII gjorde räfst med skatteindrivarna som hade gett sig på att beskatta universitet i Oxford och då sa han ungefär såhär: ”Inga utgifter är en bättre investering än de som satsas på universiteten. Genom att stödja dem ser vi till att vårt land får ordentliga ledare långt efter att vi själva har förmultnat.”

Det var ett långsiktigt och ansvarsfullt tänk, långt vidsyntare än dagens förkrympta politikers perspektiv, som prioriterar företagarnas privata vinstutdelningar och kvartalsrapporter framför elevers rättigheter till god utbildning.

Om det var samma stake i vår kung och om han hade samma makt, då hade nog Alliansens politiker offentligen avrättats, till folkets stora nöje! Ty sådant var Henrik VIII frikostig med. Men det är ju andra tider nu, inte alltid bättre.

2 tankar om “Henrik VIII

 1. Helt rätt.
  Och tänk om Calle dussin+4 högg av huvudet på Janne Björklund….. 🙂
  Fast nu är ju Sveriges utbildningsminister redan i praktiken helt huvudlös.
  Men det vore i alla fall vara en fin symbolisk handling….. .:-)

  Delar på fb.

  Ha en bra dag

  /Per

  Gilla

  • Sätter man bocken till trädgårdsmästare så vet man ju vad man får. Synd bara att en alltför stor andel av valmanskåren inte såg bockfan! Han prioriterar ju profit framför elevers kunskap.

   Men lägger man samman hela Allianspolitiken så ser man ju att de rikare får råd med bättre skolor till sina barn och RUT-avdrag för privatundervisning. Då gör det inget för honom att de flesta skolbarn inte får en bra utbildning.

   Att landet kommer att halka efter andra länder i konkurrenskraft saknar betydelse för företagen är ju multinationella så det spelar inge roll för dem om vi blir ett U-land.

   Jag skrev en gång att snart får man skicka sina barn till skola i Somalia för att de ska en utbildning av klass.

   Tack för delning.

   /Skvitt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s