Upprörande franskt bynamn


Det tycker en judisk förening

 

Nu kräver föreningen att byn byter namn

Inte så konstigt egentligen. Byn heter nämligen något så märkligt som La Mort aux Juifs, vilket ordagrant översatt till svenska blir Död åt judarna!

Läs om det i metro.

 

Det är lite märkligt de här med hatet mot judarna som har pågått i långt över ett halvt årtusende. Jag har funderat på det i omkring ett halvt sekel. Kanske jag hade kunnat förklara fenomenet om jag hade ägnat denna tid åt att forska i saken, men det finns ju så mycket att ägna sig åt så det har inte blivit av. Men en sak vänder jag mig emot och det är att det alltid beskrivs som våt fel att judarna har förföljts. Aldrig har de haft någon egen del i det, som det beskrivs. Andra förföljda folkgrupper tycks man däremot lägga skulden för deras diskriminering på dem själva, till exempel romerna.

Nej, jag köper inte det. Nog tusan måste judarna också på något vis ha egen skuld i att de har särbehandlats under alla dessa sekler.

Franskt bynamn

 

Kan det vara så enkelt som att de ställer sig över andra? Att de ser sig som förmer. De påstår sig ju vara Guds utvalda folk, vilket gör oss andra till andra klassens världsmedborgare. Det är ju rasism. Och rasister har man  svårt att tåla.

Jag låter det bli min förklaring. Andra kanske har en bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s