Avregleringsapoteken


Tillgängligheten

 

är det i alla fall inget fel på…

Det skriver Max Gustafson i sin undertext till bilden han publicerade på ETC.

Och det var vad Göran Hägglund om och om igen sa i TV nyligen när han fick en telefonfråga från en TV-tittare om varför apoteken inte hade hans mediciner hemma. Han yrade om tillgänglighet istället för att svara på frågan. Och han talade om andra preparat med samma effekt. Och att sådana är billigare, men lika bra. Det där är dock en sanning med modifikation. Oftast stämmer det, men inte alltid, trots att den verksamma substansen ska vara densamma. Det är nämligen så att en medicin sällan består enbart av den verksamma substansen. De innehåller även andra substanser som ska ge vissa nödvändiga egenskaper och i vissa fall kan det finnas människor som  reagerar negativt på dessa tillsatser. Och just av det skälet vill de ha sin medicin av ett visst fabrikat. Det kan inte dagens apotek tillgodose. Det är ju nästan ingen som har sådana krav. Och lönsamheten går före.

Innan avregleringen var detta inga problem.

Hägglunds apotek
Det är också så illa ställt att ovanliga läkemedel inte finns hemma när kunden kommer. Och det har även hänt att inte ens sjukhusen får vad de beställer från apoteken, trots att det kan handla om livsviktiga mediciner. Den uppgiften har jag fått från en god vän som är sjuksköterska och har råkat ut för restnoteringar irriterande ofta sedan avregleringen.

Men allt kommer att bli bättre, lovade Hägglund och fortsatte att orera om tillgängligheten på apoteken. Huruvida han berörde tillgängligheten i glesbygden, som jag lägger i han mun i bildtexten ovan, har jag tyvärr inget minne av. Men att det i glesbygden har försämrats är det inte tu tal om. Däremot i storstäderna kan man se att de ligger nästan vägg i vägg och att de har allt mellan himmel och jord, men glest om mediciner på hyllorna.

Det gäller att gå med vinst!

Nu sätter de priserna själva. Alltså finns det inga prisuppgifter i dagens FASS. Det fanns det förr. Har du alltså sur mage kan du inte jämföra vilket preparat du ska välja. Men just på den punkten har Skvitt ett gott råd. Gå till livsmedelsaffären och köp bikarbonaten som står på hyllan för bakpulver. Det fungerar för de allra flesta och är det absolut billigaste och bästa preparatet om det inte föreligger någon särskild sjukdom som orsakar sur mage.

Som vanligt har avregleringen inte lett till annat än bekymmer. Det gäller alla branscher och alltså även apoteksbranschen. Men för apoteksägarna ger det klirr i kassan och det var det som var meningen med avregleringen. Fast det sa ju inte Alliansen till oss!

Jag undrar vad Jesus hade sagt om han träffade Göran!

Tack till pershuvud för länken till AB, som bland annat skriver: ”Bor du i en storstad och besöker bara ­apoteket för att köpa smink? Grattis – du är vinnaren på den avreglerade apoteksmarknaden. På fyra år har försäljningen av skönhetsprodukter och speciella livsmedel ökat med över en miljard kronor på apoteken.

Blir du sjuk är läget inte lika härligt. För samtidigt som apotek tjänar pengar på att sälja nagellack, glass och energidryck blir det svårare för människor att få hämta ut sin medicin.”

 Till sist:

Man kan inte tjäna både Gud och Mammon!

4 tankar om “Avregleringsapoteken

  • Glass också? Det var som fan! Det har jag missat. Men då vet jag vart jag ska gå när kiosken är stängd.

   Har de kanske också redan börjat konkurrera med systemet och heroinlangarna?
   Nåja, knark är inte min grej, men en snaps eller öl kan ju sitta fint någon gång.

   Det var visst något apotek som även skulle ha en läkare som kunde skriva recept på något av de läkemedel som till äventyrs kan finnas i lager.
   Om det blev någon framgång vet jag inte. Men med tanke på hur illa det står till med tillgången på läkemedel så är det säkert många kunder som kan behöva en Stesolid eller någon blodtryckssänkande medicin innan de lämnar apoteket.

   /Skvitt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s