När Skvitt klantade sig


Tidsnöd

 

min vanliga sits

Då kan saker och ting hända.

Men det är inte bara mitt fel. Bonniers har sin del i det hela också. Och det hela börjar med att när man har en prenumeration på någon av deras tidningar får man två inbetalningskort från dem. Det ena avser betalning för tidningen man prenumererar på. Det andra avser samma prenumeration, men med ett erbjudande dessutom. Är man lite ouppmärksam kan man lätt ta fel.

I mitt fall är det så att jag har flera tidningar som jag prenumererar på. Vid ett tillfälle tog jag fel inbetalningskort och råkade då beställa en prenumeration på en tidning som jag redan prenumererade på när jag skulle betala för en annan tidning. Jag märkte ingenting innan det plötsligt damp ned två ex av samma tidning. För att slippa obehag betalade jag även den nya prenumerationen, som avsåg två nummer. Nu kom tidningen igen och det var dags att kontakta Bonnier för uppsägning av den extra tidningen. Jag ringde alltså prenumerationsavdelningen och hamnade i telefonkö som väntat. Under tiden läste jag på baksidan av det papper som inbetalningskortet satt på. Där stod bland annat att man kunde kontakta dem via nätet. ”Bra”, tänkte jag, ”då slipper jag köa”.

Det var väldigt enkelt att säga upp prenumerationen. Allt gick jättesnabbt. Det gick faktiskt alldeles för snabbt för mig som ständigt har tidsnöd. Det insåg jag alldeles efter att jag var klar. Då slog det mig nämligen att det stod något om att jag hade prenumererat i 72 månader. Hoppsan! Jag sa upp fel prenumeration, nämligen den som jag har betalat för i hela ett år! Den andra avin löpte på två månader, som sagt. Därför stod det att jag skulle betala noll kronor på båda avierna. De såg alltså lika dana ut!

Så fel det kan bli!

”Jag får väl ringa till dem och berätta så de kan justera saken så det blir rätt”, tänkte jag och ringde dem igen. Då hamnade jag åter igen i telefonkö, men nu var den fyra gånger längre än första gången. ”Fan”, tänkte jag, ”inte ska jag sitta i evigheter i telefonkö hos Bonniers kundtjänst. Jag säger upp den nya prenumerationen också. Tidningen kan jag ta en ny prenumeration på sen, eller helt låta bli. Som pensionär är ju inkomsten mer än skral så jag kan läsa den på biblioteket istället. Så får det bli!”

Nej, det är inte bara mitt fel. Bonniers fel är att den del med avin för erbjudanden är alldeles för lik den andra delen och man kan lätt göra fel. Ett tips till Bonnier är att göra de båda sidorna mer olika. Ett annat tips är att bemanna kundservice så att man slipper sitta i evighet i telefonkö. Nu gick de miste om en prenumerant på National Geographic.

NG

Tidningen är mycket bra. Jag rekommenderar den verkligen. Men nu får det vara nog för min del.

 

Ett tredje tips till Bonniers

Det är att de borde trycka på politikerna så pensionerna förbättras så folk har råd med deras tidningar. Tidningar att påverka med har de ju gott om! Skäl finns det också gott om; för det finns många pensionärer som har det sämre än jag och som inte har råd med så mycket som en enda prenumeration. Med all den tid en pensionär har så skulle säkert många av dem vilja ha både en och flera tidningar direkt hem i brevlådan, men de får så vackert avstå. Alltför många har ju knappt så det räcker till mat och hyra. Så blev det när ATP-systemet avskaffades av 1994 med motiveringen att det behövdes ett billigare pensionssystem. Regeringen visste vad den gjorde. Billigare system betyder ju mindre pengar i utbetalningar och alltså fattigare pensionärer. Fattiga pensionärer skulle betala borgerliga omfördelningar till de rika i samhället.

”ATP-systemet trädde i kraft den 1 januari 1960 och de första ATP-utbetalningarna skedde 1963. 1994 fattade riksdagen beslut om en reformering av pensionssystemet eftersom man ansåg att det var för kostsamt med ett förmånsbaserat system. Vänsterpartiet var det enda partiet i riksdagen som motsatte sig förändringen. I det nya systemet grundar sig pensionen delvis på livsinkomsten och delvis på inbetalda premier.” / Wikipedia

Sveriges regering  under perioden 1991-10-04 – 1994-10-07 bestod av följande partier i koalition: Moderata samlingspartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokratiska samhällspartiet. Det var alltså socialnedrustningspartierna som satt vid makten, men de fick alltså Socialdemokraternas stöd i frågan! Statsminister var Carl Bildt!


Läs också S och pensionerna

 

18 tankar om “När Skvitt klantade sig

 1. Pingback: Något om pension – eaqhan

 2. Pingback: Ursäkta! – eaqhan

 3. Pingback: Värmen inte det värsta för de äldre – eaqhan

 4. Pingback: På vems uppdrag? – eaqhan

 5. Pingback: Vem stjäl premiepensionen? – eaqhan

 6. Pingback: De syns – eaqhan

 7. Pingback: Alla ser det – eaqhan

 8. Pingback: 50.000 kr / mån i pension – eaqhan

 9. Pingback: PRO-ordförande har ordet – eaqhan

 10. Pingback: Höjd a-kassa inte tillräcklig – eaqhan

 11. Pingback: AB skriver, men PRO:s tidning tiger – eaqhan

 12. Pingback: Svält förnöjd! – eaqhan

 13. Pingback: Ännu inget svar – eaqhan

 14. Pingback: ”Skvitt, du har ju skrivit om pension” |

 15. Pingback: LO larmar om usla pensioner | eaqhan

 16. Pingback: Enkätundersökning om PRO:s tidning | eaqhan

 17. Det är väldigt krångligt att avbeställa och ändra något. Telefonköer är ett gissel. Synd att du behöver anlita just Bonniers för dina tidningar – men å andra sidan äger de ju nästan all media…

  Kao

  Gilla

  • Ja alla utom två av tidningarna som jag prenumererar på. Men jag ska säga upp en tidning till. Jag har hittat en tidning om Historia som är bättre än deras.Det är Populär Historia. Senast numret borde du läsa. Måste finnas på bibban. Stor artikel om vänsterrörelserna på 60-70-talen. Faktiskt riktigt bra!

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s