Naivism


Några tänkte på pensionen

 

och röstade på Sverigedemokraterna

Kanske inte så konstigt egentligen. Kombinerar man politisk naivism och okunskap med att alla partier utom Sverigedemokraterna i stort sett teg i pensionsfrågan inför valet nu senast så är det inget att förvånas över om SD knep några pensionärsröster.

Men att tro att ett så extremt högerparti som SD skulle satsa på pensionärerna är ju mer än naivt så klart. Om man inte genomskådar partiets strategi så är man en politisk idiot. Det enda partiet ville vara att föra fram sin främlingsfientliga politik och ställa pensionärer mot invandrare. Så vad man menade var att med fler invandrare så skulle pensionerna urholkas.

Har SD fel?

Javisst har de fel. Det är ju så uppenbart. Invandrarna är ju i allmänhet relativt unga och bara de får får jobb så bidrar de till statens finanser och därmed ökar utrymmet för bättre pensioner.

Om det var pensionärerna de ville värna om så finns det mycket bättre sätt att finansiera pensionerna. Det är bara att kräva att nuvarande pensionssystem rivs upp. Och gärna fler invandrare!

Pension och SD

Sverige har råd med pensionärerna. Pengar finns. Det är bara att plocka fram dem. Men det finns inga partier som vill göra det, utom möjligen Miljöpartiet och Vänsterpartiet, men de hålls utanför genom att de inte fick vara med i pensionsuppgörelsen. Och partierna som stod bakom den vill inte ändra på någonting.

Åkeson pensionsljuger

”I en rapport som Stockholm Stadsmission presenterade på torsdagen konstateras att antalet hemlösa äldre ökar. // De som hamnar i hemlöshet är inte längre bara missbrukare, utan folk som hamnar utanför på grund av sin låga inkomst. Och i takt med att pensionerna blivit allt lägre ser vi just nu en tendens som visar att fler äldre hamnar i hemlöshet // Matkostnader och hyror har höjts, men inte pensionen. Samtidigt har hjälpsystemen blivit mer strama. Man tenderar att avslå ansökningar i stället för att finnas till för att hjälpa.” metro

Först hade vi ju pensionsreformen som kraftigt har försämrat pensionerna, sen kom pensionsuppgörelsen, vid vilken det år 1994 överfördes 260 miljarder från AP-fonderna till statskassan som ett, som man sa, ”lån” för att klara statens finanser. Det ”lånet” har aldrig betalats tillbaka! Därmed är det en ren stöld.

Olika regeringar har fortsatt att fylla på statskassan genom att mjölka pensionärerna. När det gäller medlemsländerna i EU avviker Sverige på ett mycket speciellt sätt.  Vi har högre skatt på pensioner än på arbete och vi har lägre pensioner än de flesta länderna i unionen! Dessutom jobbar vi längre än man gör i övriga EU-länder. Vi är i snitt 40,1 år verksamma i arbetslivet, medan snittet i EU är 34,5 år enligt statistik för 2010. Sedan dess har vi nog lagt på ett par månader ytterligare.

Och ju senare vi är födda dess längre måste vi jobba. Så nog fan är pensionsfrågan lika viktig för yngre som för äldre.

”I Tyskland arbetar genomsnittligen en invånare 36,8 år, i Spanien 34,5 år, i Grekland 32,1 år och i Italien 29,7 år inför pension.
För de svenska pensionärerna innebär inte ett långt arbetsliv att de får ovanligt god pension i förhållande till sin lön. Tvärtom.

När det gäller ersättningsnivån vid pensionering visar det sig att omvända förhållanden gäller. I Sverige får en manlig genomsnittspensionär som lämnar yrkeslivet vid 65 års ålder en nettoersättning på 57,4 procent (median) av lönen medan i Grekland får pensionären 110 procent. I Nederländerna är motsvarande pension 103 procent av lönen. Islänningar får också mer i pension än i lön. För Spanien är pensionen 84 procent, i Tyskland 78 procent och i Italien 76 procent av lönen.” / TANKETORNET

PRO-tidningen och resor

”Fyra av landets största äldreorganisationer ifrågasätter i skarpa ordalag hur partiet kan överväga att fälla regeringens budget.

– Det är obegripligt att de funderar på att rösta emot det förslag som innehåller positiva grejer för äldre, säger Curt Persson, ordförande i PRO. // Men nu får Mattias Karlsson, som anför partiet under Jimmie Åkessons frånvaro, en skarp uppmaning från landets äldre. // Fyra organisationer som tillsammans organiserar 850 000 medlemmar har gått samman i ett skarpt formulerat öppet brev. Undertecknare är förutom Curt Persson, PRO, också Christina Rogestam, SPF, Sveriges Pensionärsförbund, Monica Bäckman, SKPF, Svenska KommunalPensionärernas Förbund och Jöran Rubensson, SPRF, Sveriges Pensionärers Riksförbund.” /AFTONBLADET

Det låter som PRO strider för pensionärerna, men i deras egen tidning tycks de tro att pensionärer i gemen kan slänga ut tolv tusen på en resa. Vore det inte bättre att tidningen skrev om alla de pensionärer som en sådan resa skulle kosta mera än de får i pension varje månad? Se bilderna som bygger på skanning från PRO-tidningen ”PRO pensionären”!

Det är verkligen inte konstigt att SD kniper pensionärsröster när alla inklusive PRO låtsas som att pensionärer har det bra och verkligheten kan tigas ihjäl!

PRO 5-6 -14

Om jag kommer att få tigga mig fram i framtiden som fattigpensionär så inte tusan tror jag att PRO-tidningen bryr sig ett skvatt. Istället kommer fler artiklar om sådant man kan göra om man tillhör den lilla minoritet som kan leva gott som pensionär. Från PRO lär inga sympatier för min utsatta situation att komma, än mindre rejäla krav på förändring. Men det är ju inte så konstigt. Organisationen styrs av betongsossar med höga arvoden och utan ekonomiska problem. Redaktionen består av personer som fortfarande har en lön att leva på. De har inte hunnit känna på hur verkligheten ser ut. Det är ju onekligen ett idiotiskt redaktionellt upplägg. Att hitta skrivkunniga pensionärer lär ju inte var svårt.

PRO artiklar

”Nästan tio miljoner kronor. Så mycket har betalats ut i statsrådspension till före detta ministrar de senaste åren. Det trots att många av dem är långt ifrån pensionärer – och trots att de har egna inkomster på minst 40 000 kronor i månaden.” / ETC

45 tankar om “Naivism

 1. Pingback: Något om pension – eaqhan

 2. Pingback: Ursäkta! – eaqhan

 3. Pingback: Värmen inte det värsta för de äldre – eaqhan

 4. Pingback: På vems uppdrag? – eaqhan

 5. Pingback: Vem stjäl premiepensionen? – eaqhan

 6. Pingback: De syns – eaqhan

 7. Pingback: Alla ser det – eaqhan

 8. Pingback: 50.000 kr / mån i pension – eaqhan

 9. Pingback: PRO-ordförande har ordet – eaqhan

 10. Pingback: Höjd a-kassa inte tillräcklig – eaqhan

 11. Pingback: AB skriver, men PRO:s tidning tiger – eaqhan

 12. Pingback: Svält förnöjd! – eaqhan

 13. Jag överlever sånt som tandläkare och nya kläder (pga viktökning) med hjälp av fonder nu i år. Står alltså nu med mössan i handen och tigger…..Kunde aldrig tro att det skulle bli så efter 33 års mycket slitsamt arbetsliv som slutade med en arbetsplatsolycka för att vi inte hade tillräckligt med personal. D.v.s besparingar av det privata bolag som ägde arbetsplatsen jag jobbade på – och som såg det som vinst att inte sätta in en sjukvikarie. Och de pengarna gick till företagets vinst. O.s.v.
  Kao

  Gilla

  • Och sen fick samhället stå för fiolerna och du hamnade på pottkanten.

   Det är Sverige i privatiseringarnas kölvatten och efter att politikerna lånat sitt öra åt Milton Friedman.

   Kram!
   /Skvitt

   Gillad av 1 person

   • Javisst är det så.
    Ska skriva om ett märkligt pensionsbrev jag fick från AMF om min framtida pension. Jag begriper absolut INGENTING. Minst sagt förvirrande. Kan dock tyvärr inte göra en skärmdump.

    Kao

    Kao

    Gilla

    • Fick du det som mail? I så fall kan du göra en dump.
     Fick du det på fysiskt papper måste du skanna in det först.

     En skärmdump är rysligt enkel att göra. Den tar en avbild av det som för ögonblicket visas på skärmen.

     Tangenten uppe till höger, ”Print Screen” eller ”PrtSc”. Det är samma sak. Tryck på den!

     Sen öppnar du programmet ”Paint”.
     Det hittar du genom att klicka på startknappen längst ned till vänster och skriver ”Paint” (utan citattecken) i sökfältet som dyker upp längst ned.
     Öppna programmet och klistra in.
     Spara i JPEG-format. Eventuellt ändrar du storlek. Annars får du 1920X1080 pixlar. Det är onödigt stort för publicering. Du kan välja 800X450 i publiceringsformat.
     Döp bilden när du sparar den. Sen är det bara att publicera den.

     Du kan också beskära bilden. Då marker du vilken del av bilden du vill använda. Kopiera. Klicka på ”Nytt” och klistra in. ”Spara som” och döp bilden. Klart att publicera.

     Jag rekommenderar att du hämtar gratisprogrammet ”Photofiltre” http://photofiltre.sv.softonic.com/ som är bättre än ”Paint”. Du gör på samma sätt om du använder det programmet som om du använder ”Paint”.

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

 14. Pingback: Ännu inget svar – eaqhan

 15. Pingback: ”Skvitt, du har ju skrivit om pension” |

 16. Pingback: LO larmar om usla pensioner | eaqhan

 17. Pingback: Enkätundersökning om PRO:s tidning | eaqhan

 18. 1999 fick jag halv sjukpension, 2005 fick jag hel – och pensionen har inte ökat, vad jag har kunnat se…
  Penningvärdet då är helt olikt det som är idag. Allt har höjts. Inte minst maten och hyran. Jag kan äta både billigt och nyttigt. Det har jag lärt mej. Men det blir aldrig ‘något extra’. Halva pensionen går till räkningar och då blir det inte mycket kvar.

  Till våren ska det byggas balkonger i mitt hus. Då går hyran upp med ca 700:-. Visst. Jag vill gärna ha balkong men vet inte hur jag ska klara en sån hyreshöjning. Däremot skulle en balkong betyda mycket för mitt välmående. Det är en balansgång.

  Jag bor i ett kooperativ och de som inte vill ha balkonger får dem plomberade och slipper därmed hyreshöjningen.

  De stackare som röstade på SD är gamla bittra sossar och moderater. Och vissa ungdomar. Det är vad jag tror. Nu blir de dubbelt blåsta, om SD får igenom sina förslag, som inte alls kommer gynna pensionärerna.

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Ja, det är ett helvete!

   Det är fan att man inte ska få en pension som man kan leva på.
   Jag har dock haft tur. Jag har gynnats av Alliansens jobbskatteavdrag. Men det betyder inte, som du ju vet, att jag stödjer de politiken. Tvärt om!
   De har drivit en förödande politik, som bara har gynnat de rika.

   Men för min del har det inneburit att jag har fått ut mera av min lön efter skatt och jag har sparat ett inte oansenligt belopp. Och det ska jag använda för att dryga ut pensionen med när det blir dags för det.

   En sak som inte är Alliansens fel är vårt nya pensionssystem. Det sätter ju nästan alla av oss på pottkanten. Men när mina föräldrar gick i pension så fick de i vart fall så de kunde leva någorlunda hyggligt och de klagade aldrig. Å andra sidan hade de ju varandra och inga extravaganser för sig.

   För min egen del så är det annorlunda. Jag kan inte leva ett stilla familjeliv för jag har ingen att leva det med. Min flickvän gick bort, som du vet. Och jag kan inte gå vidare i ett nytt förhållande. Det funkar inte med mina känslor. Och resultatet av det blir att jag går ut och min fritid kostar pengar. Och när jag pensionerar mig så blir det dyrare att leva när jag alltid är ledig. när jag jobbar har jag ju inte tid att göra av med pengar.

   Jag vill göra något med min fritid som pensionär, men det är inte gratis. När jag alltså har all tid så blir det dyrare.

   Nu har jag bestämt mig. Jag tjänar för mycket för att gå i pension före 67. Och jag passar på att spara vad jag kan. På så sätt kan jag unna mig en inte helt billig hobby under mina sista vitala år. Men ska det verkligen behöva vara så? Pengar för en anständig pension finns ju! Men systemet är fel. Och därför hamnar nästan alla pensionärer på undantag.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

 19. Det system som nu råder med ”sossepolitiken” är att de ska bygga upp en buffert igen för framtiden vilket kommer drabba dem idag som är absolut fattigast. Trist men sant. Det finns så mycket grupper som inte kommer klara sig längre med den politiken heller.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s