Inga dunungar!


Men taktiker ut i fingerspetsarna

 

Det är precis det som våra politiker är

Så, det de säger är sällan vad de menar. Man måste istället se till vad de gör. Och nu fick vi ett valresultat som innebar att vi fick en sällan skådad svag regering. Chansen att fälla den vill ju inte valets förlorare gå miste om.

Hur är upplägget?

politiskt rävspel

Jag tror att Moderaterna bäddade för det som just nu sker redan innan valet. Det var där det började. De hade opinionssiffrorna och de lade upp strategin efter det.

Många blev förvånade av Reinfeldts uttalande veckorna före valet om att invandringen av asylsökande ökar och kostar oss en massa pengar, men vi ska öppna våra hjärtan och ta emot dem, trots att det är en uppoffring. Ja, ni kanske minns hans ord bättre än jag, men det var ungefär så han menade. Men vad menade han egentligen och vad ville han med utspelet? Många undrade och många spekulerade och många menade att han gav näring åt Sverigedemokraterna och curlade fram dem till bättre siffror i valet. Och oavsett vilket så är resultatet att Sverigedemokraterna gick starkt framåt och Moderaterna nästan lika mycket bakåt och Moderaternas portalfigurer lämnade partiet.

Herrar som Reinfeldt, Borg och andra behöver inte något parti för att driva sin extrema högerpolitik framåt. Det finns andra möjligheter. Och en sådan möjlighet är att vid sidan om sina egna framtida insatser inom andra organisationer låta Moderaterna backa och gynna ett ännu mera extremt högerparti föra politiken ett snäpp ännu längre åt höger. Det gynnar deras politiska filosofi och den är höjd över partilojaliteten.

Det är nog den förklaring man ska ge på Reinfeldts utspel. Och det fungerade. Och det fungerade för att han visste att det svenska folket hade tröttnat på Alliansens våldförande på den svenska välfärden och inte skulle ge Alliansen sitt förtroende en gång till. Genom att ge draghjälp åt SD, visserligen på bekostnad av stödet till M, skulle en del röster på SD även komma från sådana som tänkt sig rösta på S och kanske även på Mp. Och vågskålen skulle väga över åt höger.

Det är ju inga dunungar det här. Det är taktiker ut i fingerspetsarna!

politiskt rävspel

Detta spel räckte inte för att stoppa oppositionen från att kunna bilda regering Men det blev en svag minoritetsregering och det kunde alla förutspå om Alliansen föll. Och en sådan svag minoritetsregering kan fällas. Det vet dessa taktiska rävar. Och nästa slag mot folkets uttryckliga vilja kom att stå när budgeten skulle godkännas. Då skulle SD kunna spela ut sina kort och komma Alliansen till undsättning, om man spelade sina kort väl.

Och det gjorde man!

politiskt rävspel

Alliansen består av fyra partier. Fyra partier som kunde lägga var sitt budgetförslag. Och SD kunde lägga sitt förslag på egen budget. Det hade varit naturligt. Då hade man sex förslag att rösta på och S hade fått igenom sin budget för att kunna fortsätta att regera som minoritetsparti. Men så gjorde man inte. Alliansen lade ett budgetförslag tillsammans och därmed fanns det bara tre förslag att rösta på, varav ett absolut inte skulle kunna segra, nämligen SD:s!

Nu återstod bara att SD inte stödde den nya regeringens budgetförslag, vilket ju ingen räknade med, för att regeringens förslag skulle underkännas och därmed slog fällan igen. Nu kan man avpollettera den regering folket gett sitt stöd åt!

Det är ju inga dunungar det här. Det är taktiker ut i fingerspetsarna!


 

Bildt om beskedet: ”Bättre för landet”

 

4 tankar om “Inga dunungar!

  1. ”Att öppna våra hjärtan” var en fulful taktik, eftersom Reinfeldt samtidigt sa att då finns inga reformer för något annat. Så uppfattade jag hans uttalande

    Jag tyckte redan då att det var ett rävigt fult utspel som bara gynnade Alliansen och SD.
    😦

    Kao

    Gilla

    • Och främst SD! Möjligen tänkte han sig sitta kvar och skylla alla sociala neddragningar han planerade på invandring och asylmottagande. Och så kalkylerade han fel och räknade inte med massflykten från hans eget parti till SD. Annars var ju det en ganska naturlig effekt. SD tycker ju exakt som M utom att SD är så tydliga med migrationspolitiken.

      Men han var inte oförberedd på utgången i valet. Klart han hade bestämt sig före valnatten hur han skulle göra. Förlorade Alliansen, då skulle han schappa. Och så såg han hur det gick och så schappade han. Många är glada som nu slipper se hans uttryckslösa nuna, som aldrig har visat minsta känslouttryck.

      Kram!
      /Skvitt

      Gilla

  2. Socialdemokraternas ledning måste väl sägas vara i högsta grad medansvariga för det här läget. De har ju knappt vågat öppna näbben om alternativ till den nyliberala politiken. Och då kom bara de trogna och röstade på dem. Och så blev det den här minoritetsregeringen, tillsammans med ett nyliberalt ‘miljöparti’ som nog är mer som sänke än flöte i politiken.

    Gilla

Lämna en kommentar