Allt ojämlikare Sverige


Tillväxt

 

och inkomstklyftor

Nu motbevisar OECD vad borgerliga ekonomer och högern vill få oss att tro.

OECD har släppt en rapport om ekonomiska klyftors ­inverkan på tillväxten. Den går stick i stäv med högerns traditionella syn på förhållandet mellan tillväxt och omfördelning. Och den synen var länge även den ekonomiska forskningens syn på förhållandet.

 Den nya OECD-rapporten är en del i den flodvåg nu väller fram och motbevisar dogmerna. Det finns helt enkelt inget som visar att omfördelande politik som skatter och sociala skyddsnät skadar tillväxten utan tvärt om är det så att jämlikhet och ekonomisk rättvisa har en positiv inverkan på ­ekonomin. Det borde inte vara någon nyhet. Hela Sveriges ekonomi under 50-, 60- och 70-talen bevisar det. Då minskade klyftorna i Sverige medan ekonomin ständigt gick brant uppåt!

OECD har studerat ett antal länder mellan 1985 och 2005. Under denna tid beräknar OECD att tillväxten i Storbritannien, USA och ­Italien skulle ha varit 10% högre om länderna hade minskat klyftorna i stället för att öka dem! Och det hade även gällt Sverige! nu är det istället så att klyftorna har ökat snabbare i Sverige än i något ­annat OECD-land de senaste 20 åren! Och under Fredrik Reinfeldts regim har skatterna sänkts som aldrig förr, de sociala skyddsnäten har urholkats till nivåer från 50-talet, människor ­har utförsäkrats och tvingats till socialhjälp medan de rika har blivit mycket rikare.

Inkomstklyftor

 

Det har skapats ett samhällsklimat som främlingsfientliga krafter kan utnyttja. Dessa krafter lägger skulden för allt i samhället på invandringspolitiken och invandrarna. Ska vi kunna vända trenden måste vi minska inkomstklyftorna och bygga upp den välfärd som Alliansen har raserat under åtta år. Men vi måste också kräva att Socialdemokratin tar tag frågan. Klyftorna ökade ju redan när sossarna satt som regeringsparti. Inte minst måste pensionerna höjas, vilka sossarna har varit med om att sänka rejält.

Tre rekommenderade video:

5 tankar om “Allt ojämlikare Sverige

  1. I ett kapitalistiskt system är kapitalisternas ide’er härskande, givetvis. Hela deras framgång beror på att de kan sälja sina produkter och tjänster. Men om folket tjänar för lite har de ju inte råd att köpa dessa ofta värdelösa kapitalvarorna (skapade behov). Så kontentan är ju att hela systemet brakar samman om folket tjänar för lite pengar och inte har råd att köpa prylarna…:-)

    Snålheten och girigheten bedrar, som sagt, visheten…

    Kram
    Kao

    Gilla

  2. Mycket tänkvärt och nyanserat inlägg! Vem kan liksom tro på obegränsad tillväxt i den globala ekonomin? Sådant existerar bara i sagor… Vore ju som om Kloktok skulle öka sin årliga vikt-tillväxt med 10-20 kilo. Ett tag funkar det bra att svälla och svulla ut, men på sikt skulle jag absolut dö av sjuklig övervikt, typ när jag nått sisådär 480 kilo… :-/

    Ha det gott!
    Fridens liljor

    Gilla

Lämna en kommentar