Jag kämpar på


Som jag skrev i förra inlägget

 

Jag har ett inlägg på gång

Det blir ganska omfattande. Därför är det inte färdigt ännu.

Givetvis håller jag inte på utan avbrott. Jag har annat att göra också. Och under tiden kan jag ju avslöja att mitt lösenord till den här bloggen är IhatePasswords. Det glömmer man ju aldrig.

Men det kan ibland vara krångligt att få ett lösenord godkänt. Ja, ni vet!

Lösenord

8 tankar om “Jag kämpar på

    • Jasså! Inte ens svart humor?

      Här får du tips på ett bra lösenord: dH666-Lofjig!
      Minnesregel: det Här helvetes-Lösenordet får jag inte glömma! 😉

      Kram!
      /Skvitt

      Gilla

  1. De som uppfinner passordsregler borde verkligen tala med varandra, det är jävligt irriterande, särskilt när man numera måste registrera sig ta mig fan överallt, fritt internet, jo jag tackar.

    Passordsregler minskar i praktiken passordsrymden och är regler för knäckningsprogramvaror, det blir lättare att gissa passordet desto fler och desto specifikare regler som en site har. Ibland undrar jag om det är syftet. Det är nämligen lätt att gissa hur människor kommer agera för att uppfylla specifika passordsregler. Man kan få kvantitativ data på det hur lätt som helst. När jag säger gissningsbart menar jag givetvis maskinell gissning, såkallad brute force knäckning. Jag har ju drivit siter på nätet och knäckt mig in på siter, jag vet att det är förvånansvärt vanligt med användarnamnet som passord utan regler. Det kan man eliminera med en enkel regel, eller kontroll emot specifika manuellt lättgissade lösenord. När man stoppar in fler regler så ökar inte säkerheten emot manuell gissning nämnvärt men man ökar successrate och hastigheten i maskinell gissning.

    Förvånande att datanördar är så dåliga på matematik ibland.

    Gilla

    • Du var mig en baddare på detta ämnet, ser jag.

      Tidningar brukar ha lista över de vanligaste lösenorden och varnar för dem. Konstigt att folk använder dem i så stor utsträckning. De vanligaste lär ju vara 1234, abcd, qwerty och några fler som jag inte minns.

      /Skvitt

      Gilla

      • Folk kan inte komma ihåg ett unikt passord till varje av de kanske hundra siter de är registrerade på. Folk är inte paranoida foliehattar, de litar på maskinen. Sen sugs man ju in i siter på ett sätt som användaren inte kan förutse. Man kanske registrerar sig bara för att komma in och kolla på en site och sedan gå vidare, då kör man 123456 som lösen. Men ett par ggr har man haft ärende tillbaka till siten, siten ger möjlighet att registrera mer och mer uppgifter om en. Till slut har man registrerat sin epost, personnr, adress, telefon och kreditkortsnummer på en site där man har lösen 123456 utan att man ens tänker på det, för lösenordet har man sedan länge låtit sin webbläsare komma ihåg.

        Det är därför det är helt ohållbart att låta aktörer som registrerar data på sina användare ställa krav på individen. Vi måste ställa krav på registrerarna, en centralregistrering av de data vi använder på internet som är oberoende och under vår kontroll, dit får nasare, siter av alla de slag vända sig för att få info om oss, och de får aldrig lagra något. Vi skall informeras av alla som fått frågat, vi skall godkänna alla som får tillgång till data osv.

        Gilla

        • Du beskriver på ett föredömligt sätt hur man kan hamna i sitsen att lämna ut viktig info på en site med enklaste lösenordet. Jag har inte tänkt på att det kan gå till på det viset därför att jag tydligen inte använder Internt på det sättet. Inte för att jag skulle vara klokare eller försiktigare utan bara för att mina Internetvanor inte är sådana att jag hamnar i den situationen som du beskriver.

          Jag har mina lösenord samlade på ett ställe. OCH DET LIGGER PÅ INTERNET! 😉 , men lösenordet till den siten tror jag är ganska säkert. De flesta lösenord och vad de kopplar till har jag i huvudet, men ibland slår det slint och då måste jag logga in på siten för att kolla upp.
          På samma site har jag också lagrat telefonnummer, prenumerationsnummer mm. Det är väldigt praktiskt.
          Siten går det inte att registrera nya konton på sedan flera år, så det är ingen idé att rekommendera den. Men det finns ju andra alternativ till samma sorts lösning.

          /Skvitt

          Gilla

Lämna en kommentar