Ska jag verkligen drabbas av fattigdom?


Det verkar så

 

Jag ska ju bli pensionär

Det är inte långt kvar. Därför har jag räknat på saken, på hur min pension blir. Det blir en skamligt usel inkomst att dra sig fram på, ska jag säga er. Och det gäller ju inte bara mig! Det gäller ju nästan alla av oss om vi lever till dess. Och många kommer få det ännu sämre än jag.

Därför måste vi göra något åt saken oavsett var i livet vi befinner oss. Bilden nedan borde vara allas varnings- och väckarklocka. Endast de rikaste kommer att klara sig undan vad som för de flesta utan överdrift är ett obehagligt scenario. Politikerna är en grupp som med sina höga arvoden går förskonade från armod och med tillförsikt går de in i pensionsåldern tillsammans med en liten klick högavlönade. Det är en klassfråga om du ska leva i misär eller anständighet som pensionär!

Hemlösa pensionärer

”I en rapport som Stockholm Stadsmission presenterade på torsdagen konstateras att antalet hemlösa äldre ökar. På akutboendet Bostället är drygt en av tio besökare över 60 år och på Boställets stödboende som tar emot människor under en längre period är närmare 25 procent över 60 år gamla, står det i rapporten.
– De som hamnar i hemlöshet är inte längre bara missbrukare, utan folk som hamnar utanför på grund av sin låga inkomst. Och i takt med att pensionerna blivit allt lägre ser vi just nu en tendens som visar att fler äldre hamnar i hemlöshet, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission och fortsätter:

– Matkostnader och hyror har höjts, men inte pensionen. Samtidigt har hjälpsystemen blivit mer strama. Man tenderar att avslå ansökningar i stället för att finnas till för att hjälpa. // Det är personer som inte varit hemlösa någonsin i sitt liv. Om de någon gång behöver lämna eller byta bostad kvalar de inte in som hyresgäster någonstans. // Efter att ha övernattat hemma hos vänner första tiden köpte Ulla en gammal Volvo som hon sov i under ett halvårs tid.
– Det här har vi sett allt mer de senaste åren.”
metro

Först hade vi ju pensionsreformen som kraftigt har försämrat pensionerna, sen kom pensionsuppgörelsen, vid vilken det år 1994 överfördes 260 miljarder från AP-fonderna till statskassan som ett, som man sa, ”lån” för att klara statens finanser. Det ”lånet” har aldrig betalats tillbaka! Därmed är det en ren stöld som drabbar oss alla, men först den dag då vi blir pensionärer och har det som allra sämst ställt ekonomiskt i livet.

Delvis förklarar denna stöld att de svenska intjänade pensionerna har urholkats. Olika regeringar har fortsatt att fylla på statskassan genom att mjölka pensionärerna. Men framför allt är det skrotandet av ATP-systemet som lett till att pensionerna numera knappt går att leva på.

När det gäller medlemsländerna i EU avviker Sverige på ett mycket speciellt sätt.  Vi har högre skatt på pensioner än på arbete och vi har lägre pensioner än de flesta länderna i unionen! Dessutom jobbar vi längre än man gör i övriga EU-länder. Vi är i snitt 40,1 år verksamma i arbetslivet, medan snittet i EU är 34,5 år enligt statistik för 2010. Sedan dess har vi nog lagt på ett par månader ytterligare.

Och ju senare vi är födda dess längre måste vi jobba. Så nog fan är pensionsfrågan lika viktig för yngre som för äldre. Alla måste sätta press på partierna. Alla som kan bör höja rösten på alla tänkbara sätt för i valtider är pensionsfrågan enligt kollektiv överenskommelse mellan partierna förpassad till garderobens skrymslen. Det vet vi sedan gammalt. Och vi såg det i den senaste valrörelsen. De enda som lyfte fram pensionsfrågan var Sverigedemokraterna, men endast för att fiska röster. Vi såg ju att frågan saknade värde eftersom SD sänkte en budget som ändå skulle givit en liten liten ynka och knappt märkbar förbättring för pensionärerna.

Åkeson pensionsljuger

Som synes är det fråga om en insändare.

PRO:s egen tidning är pinsamt tyst i pensionsfrågan!

Istället tycks redaktionen tro att pensionärer badar i pengar.

Bada i pengar

”Den främsta uppgiften för ett allmänt pensionssystem i en välfärdsstat måste vara att ge människor en pension som överstiger minimistandarden, annars saknar det legitimitet. I pensionshänseende är nyttan av ett normalt yrkesliv redan idag mycket marginell för stora delar av arbetskraften och en fortsatt urholkning av pensionerna gynnar endast de politiska krafter som de sex partierna säger sig vilja motarbeta.” /SvD

Alltså; du får i stort sett samma pension att leva på oavsett om du har arbetat eller inte!

”… det främsta politiska målet inom pensionen just nu: att få folk att arbeta högre upp i åldrarna. Det är nämligen så som en av de högre cheferna på Pensionsmyndigheterna sägs ha sagt men nog inte skulle uttrycka offentligt: Det bästa sättet att få folk att jobba längre är att se till den pension man får vid 65 är för låg.” Länk som ovan (SvD)

ÅRSKULL

BERÄKNAD PENSIONSÅLDER

TID SOM PENSIONÄR

1930 65 år 17 år 11 månader
1945 65 år 6 månader 19 år och 4 månader
1960 67 år och 5 månader 19 år och 5 månader
1975 68 år och 4 månader 20 år
1990 69 år och 2 månader 20 år och 5 månader

”I Tyskland arbetar genomsnittligen en invånare 36,8 år, i Spanien 34,5 år, i Grekland 32,1 år och i Italien 29,7 år inför pension.
För de svenska pensionärerna innebär inte ett långt arbetsliv att de får ovanligt god pension i förhållande till sin lön. Tvärtom.

När det gäller ersättningsnivån vid pensionering visar det sig att omvända förhållanden gäller. I Sverige får en manlig genomsnittspensionär som lämnar yrkeslivet vid 65 års ålder en nettoersättning på 57,4 procent (median) av lönen medan i Grekland får pensionären 110 procent. I Nederländerna är motsvarande pension 103 procent av lönen. Islänningar får också mer i pension än i lön. För Spanien är pensionen 84 procent, i Tyskland 78 procent och i Italien 76 procent av lönen.” / TANKETORNET

Pensionsförsämringen

Länkarna i bilden: SvD och Regeringen.

Ska jag verkligen drabbas av fattigdom?

Ja, så är det!

Jag får inte ens ut ovannämnda 57,4 % av min lön som pensionär, vad det nu kan bero på! I själva verket hamnar jag på ca 45% av lönen! Informationen man får om det verkliga beloppet är sannolikt medvetet krånglig att söka och det är också besvärligt att se vad det verkligen blir efter skatt, vilket ju är det enda som är intressant. Den sökning jag gjorde för några år sedan visade på ett högre belopp än vad jag kan se i dag. Alltså sjunker pensionerna år för år utan några större politiska diskussioner, trots att politikerna är högst medvetna om saken.  Inte heller får saken den uppmärksamhet i pressen som frågans vikt faktiskt förtjänar.

Det är skandal!

Men en än större skandal är ju att PRO är så tyst om att pensionärerna blir allt fattigare. Var är de braskande rubrikerna i organisationens tidning, PRO-pensionären? Varför finns det ingen kampanda i organisationen? Varför spiller man istället utrymme i tidningen på reportage som bara visar upp en glättad bild av glada och nöjda pensionärer.

EU:s fattigdomsgräns ligger på 10.800 kronor och mer än var tredje pensionär kommer inte upp till den nivån ens trots bostadsbidrag. Men PRO:s så kallade medlemsresor erbjuder resor till Kina för 12.000 kronor! Det är minst sagt ett hån för de flesta. Men å andra sidan, de fattigaste har säkert i brist på pengar avstått från medlemskap i PRO och får alltså inte tidningen. Den vänder sig uppenbart till den pensionerade överklassen, som gärna läser om lyxig mat och läckra bakverk, samt om årgångsviner som de flesta får avstå ifrån.

De få gånger tidningen skriver att PRO uppvaktar politikerna får läsaren inte veta vilka krav som ställs. Är det kanske för att kraven är så ynkliga?

PRO-tidningen och resor

Ska det verkligen behöva vara på detta sätt?

Pensionärer blir vi alla i sinom tid om vi bara lever till dess. I verkligheten är alla människor både unga och gamla under sin livstid. Det handlar alltså inte om några olika intressegrupper som har anledning att konkurrera. Hela konflikten är skapad av idémakare som vill slå in en kil mellan unga och gamla och skapa konstgjorda konflikter. Den som är ung i dag och får lite mera i plånboken för att pensionärerna mer eller mindre svälter kommer säkert att konsumera denna extra tillgång istället för att spara till senare i livet och har inte något kvar av de pengarna när pensionen kommer. Och just den dagen, pensionsdagen, faller inkomsten som en sten! Vem gillar det läget?

Vårt pensionssystem är en stor skam och absolut inget för ett välfärdssamhälle. Och PRO:s tidning borde skämmas!

PRO 5-6 -14

PRO artiklar

Om jag kommer att få tigga mig fram i framtiden som fattigpensionär så inte tusan tror jag att PRO-tidningen bryr sig ett skvatt. Istället kommer fler artiklar om sådant man kan göra om man tillhör den lilla minoritet som kan leva gott på sin pension. Från PRO lär inga sympatier för min (och sämre lottade) utsatta situation att komma, än mindre rejäla krav på förändring. Men det är ju inte så konstigt. Organisationen styrs av betongsossar med höga arvoden och utan ekonomiska problem. Redaktionen består av personer som fortfarande har en lön att leva på. De har inte hunnit känna på hur verkligheten ser ut och får antagligen inte skriva om den stora massan av fattigpensionärer och deras vardagsjakt på röda prislappar.

Skribenterna är välavlönade, men det är ju onekligen ett idiotiskt redaktionellt upplägg om man vill lyfta fram den sanna vardagen för våra pensionärer. Att hitta skrivkunniga pensionärer lär ju inte var svårt. Men ambitionen att förbättra för pensionärerna och föra deras talan har inte tidningen. Den är en megafon och ett propagandainstrument för våra politiker som har gjort gemensam sak över partigränserna för att försämra för pensionärerna.

Politikerna försöker få oss att tro att våra pensioner inte påverkas av politik utan om en slags naturlag. Och då ser verkligheten ut såhär:Pensionsutveckling

Det är en skrämmande prognos som givetvis kräver politiska beslut, men istället går våra partier samman och föredrar att inte förändra systemet. Andra länder har råd, det har Sverige också. Men man sopar allt under mattan och PRO tiger!


Mer från Skvitt

Skvitt synar pension, Pensionsmyndighet, mm.

Fattigpensionärer ökar kraftigt

Oj, så mycket bättre!

S och pensionerna

När Skvitt klantade sig

Den skandalösa pensionen

Pensionärerna

Inte fan ska man stjäla andras texter


Artiklar

Vi är inte längre bundna av pensionsuppgörelsen

38 tankar om “Ska jag verkligen drabbas av fattigdom?

 1. Pingback: Något om pension – eaqhan

 2. Pingback: Ursäkta! – eaqhan

 3. Pingback: Värmen inte det värsta för de äldre – eaqhan

 4. Pingback: På vems uppdrag? – eaqhan

 5. Pingback: Vem stjäl premiepensionen? – eaqhan

 6. Pingback: De syns – eaqhan

 7. Pingback: Sällan synlig – eaqhan

 8. Pingback: Alla ser det – eaqhan

 9. Pingback: 50.000 kr / mån i pension – eaqhan

 10. Pingback: PRO-ordförande har ordet – eaqhan

 11. Pingback: Höjd a-kassa inte tillräcklig – eaqhan

 12. Pingback: AB skriver, men PRO:s tidning tiger – eaqhan

 13. Pingback: Svält förnöjd! – eaqhan

 14. Pingback: Ännu inget svar – eaqhan

 15. Pingback: ”Skvitt, du har ju skrivit om pension” |

 16. Pingback: LO larmar om usla pensioner | eaqhan

 17. Pingback: Enkätundersökning om PRO:s tidning | eaqhan

 18. Återigen, med risk för att kallas rasist och gå SD-ärenden:
  Har man en gång flytt från krig och elände och fått en fristad i Sverige, vilket jag tycker är en självklarhet, men sen åker tillbaks till sitrt gamla hemland för att kriga: Då tycker jag att dessa personer kan stanna där och fråntas sitt svenska pass och medborgarskap. De gör mer skada än nytta.

  Krig är alltid fel! Säg det krig i världshistorien som har varit RÄTT! Det enda kriog jag vet är legitimt är när man försvarar sej mot angrepp utifrån.

  Kram
  Kao

  Gilla

   • Klart att den bästa vägen att gå är om dessa personer inte åkte iväg alls. Men jag undrar varför vi hör så lite från muslimer i Sverige och muslimska länder i denna fråga. Eller är det den svenska pressen som talar tyst om saken för att ytterligare vända svenskarna mot islam?

    Kao

    Gilla

    • Det förs nog diskussioner om saken i moskéer och på annat sätt. Muslimer är minst lika mycket emot eftersom de själva utsätts hela tiden för terrorister i sina hemländer.

     Men jag reagerar mycket mera på att judar utanför Israel är så tysta om Israels folkmord på palestinierna. Själva är de ju så satans känsliga så man kan tro att de är gjorda av gips. Det finaste porslin vill de nog själva påstå.
     I Uppdrag granskning framgick ju att de gjorde polisanmälan bara någon sa jude till dem.

     Att de är så tysta när Israel mördar civila, barn, gamla och kvinnor och utraderar både hem, skolor och sjukhus med sina bomber och missiler beror ju på att de sympatiserar med det långsamma utrotandet av palestinierna som har pågått sedan 40-talet och som är ett av de värsta folkmorden i modern tid. Men inte bara judarna tiger om det. Våra media ligger också lågt med sin kritik, givetvis beroende på att media till stora delar ägs av judar.

     Och en fråga som inställde sig hos mig genom Uppdrag granskning om de stackars judarna var vad den där rabbin från USA hade här att göra. Är det så långsökt att tänka sig att han är här för att stärka ett nätverk mellan mäktiga krafter i USA och Israel å ena sidan och svenska judar med inflytande i Sverige? Det känns nästan dumt att ställa en fråga med så självklart svar. Och en annan fråga med lika självklart svar är ju vad i slutänden judisk kapitalism och terror får ut politiskt av ett sådant stärkt nätverk som nästlar sig in i den svenska samhällskroppen.

     Vi ska inte heller glömma att terrorismen från radikaliserade muslimer faktiskt finansieras av USA och dess allierade, alltså av, vid sidan av USA, Turkiet, Saudiarabien och Israel. Ska några kritiseras är det ju dessa länder och deras fascistoida regimer. Vi skördar vad våra ”vänner” sår. Då ska vi inte lägga ansvaret på muslimer och ifrågasätta om dessa gör vad de kan för att stoppa terrorn.

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

 19. Mina föräldrar tillhörde den hårt arbetande arbetarklassen, som aldrig lånade en krona. Aldrig var sjuka…och de sparade ihop till bil och sommarstuga. Varje sommar åkte vi i vår lilla bil och hälsade på hos släkten i Norge , med proppfull packning på taket och i den minimala bagageluckan. Oftast tältade vi. Hemma bodde vi 2 vuxna och 2 barn på 55kvm, vilket fungerade bra. Vi visste ju inget annat.

  När de pensionerades hade de ett finfint sparkapital.

  Själv är jag sjukpensionär sen flera år och tillhör just gruppen ‘fattigpensionärer. Men jag har inga skulder eller avbetalningar och är ganska billig i drift ;-). Har t.ex en tjock-tv med glasklar bild och skulle inte falla mej in att kasta ut den till förmån för en platt-variant. Även om jag hade haft råd.

  En period på ca 12-13 år i livet hade jag en del pengar och visade min dotter världen och idag är hon ytterst tacksam för de åren – samt för den stora hyresetta hon fick (jag har en likadan) när jag bytte vår trea i stan. Den är guld värd i denna stad där det tar ca 25-30 år i bostadskön för att få en sån. För mej var det en självklarhet att göra så och jag har nu gjort vad jag kunnat för henne, och lite till.

  Så nu gäller det att vända på varenda krona i fortsättningen. Eller börja leta tomburkar…

  Visst är det för jävligt att vara fattig och politikerna svansar bara för de högavlönade och varandra. Den skuldsatta medelklassen matar man med fjuttiga skattesänkningar som de tacksamt tar emot dem, utan att fatta att det är på bekostnad av de fattigaste. Man har skygglappar för vad som sker runtomkring en, eftersom man inte VILL se vilka effekter omfördelningen av pengarna gör. Och politikerna gör allt de kan för att ställa grupper av medborgare mot varandra, så att de inte får för sej att ge sej på makten…

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Ja du, folk är nöjda med att ”Sverige tog guld” och däremellan lastar de sin situation på sig själva eller på invandrarna, kanske de knyter näven i fickan och svär över politikerna och företaget de jobbar åt.

   I dag producerar vi långt större värden per person än för 40 år sedan. Ändå får vi sämre pension än vår föräldrar! Ingen tycks koppla ihop det med att utsugningen är större nu än förr.

   Att se det verkliga problemet är det få som gör. Att det är kapitalet som styr, även över politikerna. Och är det bara jag som kräver att PRO ska vara en kamporganisation?

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

  • Medelklassen tror sig få rabatt på sina lån, de får ränteavdrag på skatten och tror de gjort en fantastisk affär. Men det är bara pengar rakt ned i fickan på banken, om de tittar på det svenska räntegapet (gapet mellan vad bankens inlåning och utlåning är) så kanske de fattar var deras ränteavdrag går att hitta. Jag som sitter i en hyresrätt får hjälpa till att betala till det som egentligen bara går till banken. De är såna lättlurade as de där medelklassidioterna att man blir alldeles trött.

   Medelklassen går på att ”vi inte har råd”, kallas 40-talisterna för ”köttberg” osv. Vi har råd, vad vi inte har råd med är det individualistiska samhället, vad vi inte har råd med är nyliberalism.

   Gilla

 20. En berättelse om individualismens konsekvenser, som jag skrivit. Ta det inte personligt, det är baserat på ett antal föräldrar i min omgivning.

  Idag kan folk inte klara leva på sina pensioner, eller det går precis ihop. Det drabbar inte bara de gamla. För många drabbar det deras barn.

  40-talistens föräldrar hade arbetat hårt, varit med i socialdemokraterna och facket. De byggde Sverige, men kunde ändå spara, de vände på varje slant och sparade. De lånade inte till något i sitt liv, de köpte det lilla hus de pensionerades i och hade till och med lyckats spara undan lite slantar. De fick en god pension, vilket man skall tacka deras egen politiska vilja för, så de kunde spara lite under ålderns höst, inte för att de behövde utan för att det hade blivit en vana. Men deras barn, 40-talisterna, de hade under hela sina liv sprungit till mamma och pappa för att ta sig ur nån knipa. När föräldrarna dog brände de igenom sparslantarna som det var deras jobb. De hade själva lånat till kåken, till bilen, till TVn, till telefonen osv, de tänkte inte på någon pension, deras sammanlagda förmögenhet är vara skulder. När de gick i pension fick de en kalldusch, de upptäckte att det fanns en baksida av att bryta med föräldrarnas politiska vilja och det var dags att hosta upp räntan för jobbskatteavdrag, 90-talets utförsäljningar och EU-medlemskap. Pensionen var så liten att den precis täcker alla räkningar på en månad. Tur man har lite extrainkomster från att hyra ut ett rum eller ett extraknäck. 40-talisten klarar sig tänker hen, behöver inte ändra något i sin livsstil, kanske byta TV och bil lite mer sällan. 40-talisten är gammal, trillar och skadar sig eller drabbas av något annat som gör att 40-talisten inte riktigt hinner med underhållet på kåken. Där är vi idag

  Vad händer imorgon?

  När 40-talisten blir ännu lite äldre så måste hen in på ett äldreboende. Äldreboenden är Lean Six Sigma och kostar EXAKT hela pensionen. 40-talisten far in på hemmet, barnen står där med en belånad bil, en belånad motorcykel, en belånad kåk och en belånad TV osv. Alla med eftersatt underhåll eftersom det blev svårare och svårare för 40-talisten att orka med, försäljningen kommer inte täcka lånen. Den bästa lösningen blir att 40-talisten får betala lånen med sin pension och barnen betalar äldreboendet, det blir en löpande skuld till barnen som löper upp tills 40-talisten dör. När gubben dör får barnen begära dödsboet i konkurs.

  Det här skall 70-talistfamiljen handskas med gånger 4. För 40-talisten skulle förverkliga sig själv, så de har en belånad kåk hos mor, en hos far, en hos svärfar och en hos svärmor. 70-talistfamiljen har en person prekär arbetssituation och arbetar kanske inte heltid, en är sönderstressad och är sjukskriven för psykisk ohälsa. Ovanpå eländet är det föräldrar som nu vänder sig till en för att hjälpa dem ur knipa vid varje törn, deras föräldrar är ju döda nu, samtidigt som de inte lyssnar på sitt barns anmodningar om att inte spendera sina pengar på onödigt skit. Ingen vill samla familjen under samma tak, för föräldrarna skall ju leva sina fria liv.

  Det är 40-talisten och deras frihet för mig. Skummet som flöt upp till ytan och seglade omkring medan deras barn sakta men säkert pressades ned i leran. Så när jag hör om de dåliga pensionerna, då tänker jag även på deras barn, för deras barn kommer inte ha haft jobb i 40 år nått av dem. Deras barn kommer vakna till frihetens pris.

  Individualismen har ett pris, självförverkligande gör man på sina barns ryggar. Friheten är något man tar sig och för den arbetande människan kommer de friheter man tar sig att betalas av ens barn.

  Gilla

  • Jo, det kan väl vara så, men jag känner inte igen mig.

   Det finns många som ska leva upp lönens sista krona utan en tanke på att spara något. Och än värre de som lånar till all sin konsumtion, vilket ju blir dyrare eftersom det tillkommer ränta.

   Men allt det här är en sak och att politikerna hittat på att skapa ett billigare pensionssystem är en helt annan sak. Och det är bland annat den saken jag tar upp, samt att politikerna över partigränserna är fast beslutna att inte ändra på detta.

   Det är ju alldeles självklart att om man hittar på ett billigare pensionssystem så blir det ju också mindre i pension till var och en. Jag tycker det är fördjävligt, särskilt som vi faktiskt har råd. Andra länder med sämre finanser har ju råd, så har vi det också!

   Det som har hänt de sista 40 åren är att en större andel av det producerade värdet hamnar som vinster i företagen, med reellt lägre andel till lönearbetarna både i form av lön och i form av pension (den uppskjutna lönen). Och det här är en eftergift åt företagarna som inte minst Socialdemokraterna är skyldiga till.

   /Skvitt

   Gilla

   • Ja, pensionsreformen var ett sätt att plundra pensionssystemet och ge det till banker och spekulanter. Tanken att man kan spara (ge sina pengar till spekulanter) till sin pension är så löjlig att man inte vet om man skall skratta eller gråta. Alla vet att pensionen alltid kommer dras ur produktionskrafter vid tiden för pension, den dras inte från produktionskrafterna under tiden man arbetar. Det finns ingen möjlighet för ens besparingar att vara värt särskilt mycket när man behöver dem.

    Jag skrev historien för att illustrera för min generation hur pensionerna slutligen påverkar oss yngre, men jag isolerade inte pensionsfrågan från andra företeelser i samhället. Den individuella pensionsidén är en del av ett större system som säljs oss med individualism. Det var flera vänner i min generation som fick kalla kårar av det, då de insåg att det var deras framtid. På sikt kanske de förstår att detta inte går att undvika med det system vi har nu, både vad gäller pensioner och bostäder.

    Skulle kanske skrivit om hur uttagen ur pensionssystemen i detta system påverkar ekonomin negativt, till skillnad från solidarisk pension som ökar ekonomin, så krymps ekonomin för varje krona pension som betalas ut. Systemet är en katastrof inte bara personligen för pensionärerna utan även för oss andra, även för nationen i stort.

    Gilla

    • Den sista attacken på pensionärerna är ju reduktionen av skattesubventionen på pensionsförsäkringarna. Man betalar in med skattade pengar och sen när man får ut av försäkringen så ska man skatta igen!
     Personligen har jag sparat ett för mig tillfredsställande belopp helt vid sidan av vanligt pensionssparande*. Alla kan ju inte göra så, men jag vet att fler kan än vad man kanske kan tro. Man måste inte konsumera så mycket som många faktiskt gör och som ju är vad du beskriver. Man måste inte ha allt!
     (*Och därför talar jag inte i egen sak när jag talar om fattigpensionärer, men visst går jag ned skamligt mycket i inkomst som pensionär.)

     Men det viktigaste jag vill påpeka är att samhället faktiskt har resurser och det är bara att se till att de kommer pensionärerna tillgodo. Ingen normal inkomsttagare borde motsätta sig det. Att de rikaste gör det kan jag ju dock förstå.

     Som jag har påpekat i inlägget sitter ju (nästan) alla i samma båt. Alla blir pensionärer om de får leva till dess. Alltså ligger det i allas intresse att pensionssystemet försörjer pensionärerna på en anständig nivå! Och det är det vi ska kräva! Och därför kritiserar jag PRO och deras tidning som knappt berör pensionspolitik och fattigpensionärer eller hur regering efter regering försämrar för pensionärer i vanliga inkomstlägen. Det är ju bara att kika på bilden så ser man ju vad de ägnar tidningsutrymme åt:
     https://seeaqhan.files.wordpress.com/2015/01/gul-tidning-2.jpgPRO-pensionären

     Jag vill poängtera att det är ju vi själva som finansierar pensionerna. Ska vi då vara så korkade att vi avstår från det bara för att vi kanske har en massa år kvar till dess. Det är som att göra slut på lönen långt innan nästa lön kommer. Det är ju hur djävla dumt och kortsiktigt som helst! Därför säger jag igen; VI MÅSTE KRÄVA FÖRÄNDRING!

     /Skvitt

     Gilla

     • Alla skall vi bli pensionärer, alla har vi föräldrar. Om föräldrarna inte kommer ha råd att betala på lånet på kåken med den ynkliga pensionen, så drabbar systemet den yngre generationen långt innan de själva går i pension.

      Klart vi har resurser, vi har aldrig i världshistorien haft så mycket resurser som vi har nu. Produktiviteten per arbetare är utan motstycke i historien. Svenska exportöverskottet är löjligt stort, vi suger ut oss själva för siffror i en dator utan verkligt värde. Hur man än organiserar pensionssystemet så är det ur produktivkrafterna nu som pensionen kommer konsumeras. Det är viss skillnad på sättet det dras ur ekonomin ur nationalekonomisk synvinkel, det är ju det man har vaknat till. Det var värsta festen när folk bara stoppade in pensionen i spekulanternas ekonomi, när de började dra ut ur spekulantekonomin, då blev det kris, så man måste krympa pensionen och det som dras ur spekulanternas värden för att spekulanterna inte skall kollapsa.

      PRO är som facken, de är inga föreningar, lär inte vara många pensionärer som går på mötena. Det är väl en produkt man köper som vilken som helst, snarare än ett engagemang. På alla poster sitter olika politruker.

      Jag vill att den förr så stridaktiga generationen vaknar till liv och förenar sig i upproret med sina barn, det gäller allas vår framtid nu!

      Gilla

      • Om jag går in i min PRO-förening så ska jag starta en blogg där vi för fram våra krav på bättre förhållanden. Sen ska det bli intressant att se hur man reagerar från centralt håll i PRO på en sådan blogg. Jag lär nog inte få hållas.
       Redan på den lokala nivån stoppas jag säkert för jag tror inte den styrs av andra än besuttna betongsossar och fattigpensionärer är antagligen inte med i föreningen.

       /Skvitt

       Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s