Provrörsbefruktning med DNA från tre personer


Vad är nu detta?

 

Skvitt förklarar!

Storbritannien antog en lag 2015 02 03 som godkänner provrörsbefruktning med DNA från tre personer.

Orsaken att man antog denna lag är att man i dag med mitokondrie-DNA från en annan kvinna än mamman, kan förhindra att barnet får vissa ärftliga sjukdomar som bland annat dövhet, diabetes och olika nervsjukdomar. Det handlar inte om att kunna påverka egenskaper hos barnet såsom till exempel utseende och annat som vi kan observera hos människan. Så låt mig ta det från början.

 

Vår arvsmassa finns, som säkert alla vet, i våra cellers kärnor. Där ligger den väl skyddad som gener på rad i våra kromosomer och omgivna av resten av cellen med dess små organ, de så kallade organellerna, och allt omslutes av cellens membran som skyddar alltsammans och kontrollerar alla in och utpassager av näringsämnen och slaggprodukter.

Organellerna fungerar ungefär som organen i våra egna kroppar, fast givetvis anpassade för cellens behov på samma sätt som våra organ är anpassade för våra behov. Och som bekant består alla våra organ av celler.

Bilden nedan visar en cell med sina organ och en bild på kraftverket i våra celler, mitokondrien.

Mitokondrie

Som framgår av bildens text är mitokondrien en självständig organism inuti cellen och har ett eget DNA, vilket kallas m-DNA. Mitokondrien var en gång mycket tidigt i livets utveckling antagligen en parasit som invaderade en primitiv djurcell. Småningom utvecklades en symbios mellan värdcellen och den invaderade parasiten. I dag är denna symbios helt livsavgörande för alla djurcellers livsprocesser och alltså även för oss människors faktiska existens.

Hur de ursprungliga organismerna kunde fungera var för sig är i dag ännu oklart och kanske vi aldrig finner något svar på det. Men en sak är säker. En gång i tiden klarade sig var och en för sig på egen hand. Därför kan vi anta att de var mer utvecklade på den tiden, men var och en av organismerna sållade bort funktioner som inte längre behövdes då de började att samarbeta med varandra och det samarbetet var effektivare än att leva åtskilda.

Visst är det spännande!

Mitokondrierna är alltså självständiga mikrober som lever i våra celler och ingen annan stans kan de leva i dag. Och våra celler i dag kan inte längre leva utan mitokondrierna, som alltså har kvar sin alldeles egna arvsmassa. Det är denna lilla mikrob som man nu tillåts transplantera till foster som har mitokondrier med skadad arvsmassa.

Mitokondrierna gör bara en sak, men det de gör är att hålla oss vid liv genom att förse våra celler med energi. Inga av våra mänskliga egenskaper har något som helst att göra med denna en gång så parasiterande infiltratör i våra celler.

Det här med politiker

”382 ledamöter stödde lagen, 178 ledamöter sa nej.” / Svenska Yle

178 ledamöter röstade alltså i en fråga de inte förstod! Sådant är inget ovanligt i politiken.

Politiker och kunskaper

 

 

 

 

36 tankar om “Provrörsbefruktning med DNA från tre personer

  1. Livet är fantastiskt!
    Undrar vad som händer med mitokondrierna i en cancercell…
    —————
    PS. Nu kan jag inte längre se på Youtube. Klarade inte av att uppgradera Adobe Reader längre än till steg 2 av 3. Därefter fattar jag inte vad de menar att jag ska göra. Det blir helt blankt i skallen = hjärnsläpp. Blir så förbannad på mej själv!!!
    ———
    Kram
    Kao

    Gilla

Lämna en kommentar