Galna vetenskapsmän


Ghost

 

alltså en bloggvän till mig

Han skriver om detta under rubriken ”Frankensteins monster och galna vetenskapsmän”. Det tycker jag ni ska läsa. Klicka här.

Det är ganska roligt att läsa spöket och jag gillar att kommentera.

Ghost Frankenstein

I skrivande stund har han inte svarat, men klicka på länken ovan och se vad han säger. Jag är säkert lika nyfiken som vad ni är.

11 tankar om “Galna vetenskapsmän

 1. Men är det inte exakt det som postmodernisterna argumenterar för. Rök ihop med postmoderna feminister som påstod att de materiella maktstrukturerna och kontrollen av de materiella tillgångarna var inte så viktigt för människans ”upplevelse av lycka” och därför mindre viktigt än små irritationsmoment i vardagen. För en postmodernist är det oväsentligt att människan saknar egentlig makt, så länge hen är lycklig.

  Gilla

   • Vad tror du ”vetenskapsmän” håller på med inom psykologin? När de med kvantitativ metod vaskar fram nya ”diagnoser” baserat på funktion i samhället? Man har utropat utopin här och nu och de som inte mår bra i detta samhället, dem är det något fel på och de skall därför medicineras tills de är lyckliga och lydiga. Institutionell socialkonstruktivism i sitt esse.

    Psykologin är liberalismens ”vetenskapliga” gren.

    Att staten skall forma människan, istället för att människan formar staten, säger allt om de postmoderna institutionella socialkonstruktivisterna.

    Gilla

    • Det finns en hel uppsjö med grenar inom psykologin och jag är inte särskilt hemma på någon av dem. Men visst finns det mycket som är skumt.
     Det var ju psykologer som experimenterade fram att man med rätt ljussättning fick arbetarna att jobba snabbare. Psykologer har också funderat på hur vi ska fås att konsumera mera, till exempel genom att ta reda på vilken musik som påverkar oss mest till impulsköp i butikerna och hur reklamen ska utformas och att vi ska tro att något inte kostar hundra kronor bara för att det säljs för 99:90.

     Självklart står många psykologer i kapitalets tjänst. Det är ju kapitalister som har råd att anställa dem och bekosta deras forskning.

     Vi ska nog inte heller glömma alla psykologer och deras forskning som betalas av militären för diverse tvivelaktiga syften.

     Forskning kring att radera minnen är väl bra för dem med traumatiska minnen. Det hade säkert hjälpt Heinz som i egenskap av Sudettysk tvångskommenderades till östfronten på Tysklands sida under 2:a världskriget och resten av sitt liv led av mardrömmar varje natt och utvecklade alkoholism och fick förtidspension. Men vad kommer man att vilja utradera så småningom hos folk när man kan göra detta i stor skala på människor?

     Hur många är det som på grund av att skolan inte gett svaga elever tillräckligt stöd kommit att misströsta och förlorat framtidshoppet och därför sökt sig till kriminella gäng och i slutänden fått diagnosen antisocial personlighetsstörning, trots att det är samhället det är fel på?

     Intet ont sagt om psykologin som helhet, men den dräller av obskyra psykologer och skum forskning.

     /Skvitt

     Gilla

     • Jag säger aldrig att jag inte har något emot psykologin som helhet. Jag ger kritik på vetenskaplig grund och hur kvantitativ metod används inom psykologin och samhällsvetenskapen. Konsekvenser av matematisk reduktionism osv. Jag behöver inte distansera mig från scientologer och diverse konspirationsteorier, för man kan inte använda ”antipsykologism” som ett sätt att avfärda sådan kritik, använder man sådana etiketter är man inte en seriös debattör.

      Men utgångspunkten för psykologin är att söka felet hos individen, vilket är en ganska enorm avgränsning, en avgränsning som måste diskuteras och dess konsekvenser utredas.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s