När det är privat


Då har man inflytande

 

till exempel på hur mycket man ska tjäna

Men är man bara anställd så gör man sitt jobb och det får man betalt för, alla fall om man är anställd inom den  offentliga sektorn. Där finns inget vinstintresse. Verksamheten får betalt av skattemedel och med de medlen gör man det som politikerna har beslutat att man ska göra inom givna ekonomiska ramar.

När jag till exempel går till min tandläkare vet jag att hon har sin månadslön. Hon behöver inte hitta på att hon har gjort något i min mun som hon inte har gjort. Hon behöver inte fuska för att klara av mig snabbare så att hon kan klämma in en extra patient på samma dag. Hon har tid att vara noggrann för hon bokar upp sig för den tid som behövs för att jobbet ska bli rätt gjort med all den kvalitet hennes stolt kräver av henne.

På Folktandvården, där hon arbetar, har hon dessutom en stor organisation i ryggen, som servar med det organisationen och hon behöver. Det gäller säkert mycket mer än jag har kläm på, men några exempel är service med min betalning, alla inköp som behövs, revision, lokalens städning och så vidare.

Det är tryggt att gå till Folktandvården!

Men så är det inte inom den privata tandvården. Där måste tandläkaren ansvara för hela verksamheten. Av det som nämndes ovan är det bara städningen som överlåts till tandsköterskan. Men en privat tandläkare kanske känner sig mera fri. Kanske. En privat tandläkare bestämmer själv och gör lite som den vill.

DET PRIVATAPatienten hos en oseriös tandläkare kan bli lurad och samtidigt är det vi skattebetalare som blir lurade. Vi står ju för en del av kostnaden hos tandläkaren. Därför måste tandläkaren kontrolleras så den inte tar betalt för ogjorda arbeten. Den kontrollen kostar pengar som vi alla får betala för att det finns oseriösa fuskare i branschen. Men kontrollen är synnerligen sparsam och risken att bli påkommen är minimal. Därför kan det vara lockande att på olika sätt ta betalt för något som inte är utfört.

Det är inte lika tryggt att gå till en privat tandläkare.

Att allting helst ska privatiseras är borgarklassens och högerpolitikens önskan. Och under Alliansregeringens tid privatiserades det som aldrig förr. Ofta med ord som ”valfrihet”, ”konkurrens” och ”lägre kostnader”. Men den egentliga anledningen till all privatisering är inget annat än att öppna nya möjligheter för borgarklassen att sko sig.

När det är privat, då har man inflytande. Men bara om man är ägaren, inte annars.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s