Teknik i all ära
men det medmänskliga
På alla sätt försöker man skära i kostnaderna för omsorgen om människorna. Och då är det ju kostnaden för personal man minskar på. Skattepengarna ska ju gå till annat. Människor är inte mycket värda när det kommer omkring. Och propagandan för att sälja in besparingar följer samma mönster hela tiden.
I det aktuella fallet, se texten i bilden ovan, låter det så vacker att personalen ska slippa att störa de äldre för att kontrollera att de är torra. Men en sådan sak bryr sig i grund och botten inte politiker om. Det är bara ett argument för att kunna dra ned på bemanningen.
Men är det inte bra då?
Är det inte bra att att de äldre inte behöver väckas för en kontroll av blöjorna?
Nej, det där är inget problem. Det säger jag eftersom jag faktiskt vet. Jag vet därför att jag för många år sedan jobbade ganska länge med äldreomsorg och tog hand om riktigt gamla som inte kunde ta vara på sig själva och som behövde ständig tillsyn och hjälp, samt var inkontinenta. Jag jobbade med just sådana gamla som beskrivs ovan på text-TV. Förvirrade och inkontinenta patienter, det var min uppgift att ta hand om på natten.
Jag vet att en våt patient sover vidare om den inte börjar frysa för att den är våt. Och om den vaknar så tar man reda på varför. Det kan handla om oro. Det kan handla om våta blöjor. Men vad det än beror på så behöver de en mänsklig kontakt just i den stunden och då behövs personal med vilja att vara till hands som medmänniska. Det ska man inte dra in på!
Om blöjan är våt och den åldriga människan ändå sover så ska den få fortsätta att sova för då finns det inget problem. Så enkelt är det.
Med ny teknik
Med sensorer i blöjorna kommer personalen, är det tänk, springande för att byta en blöja som är våt, men som inte stör den sovande patienten. Och den blir väckt, inte på grund av en våt blöja utan på grund av en personal som vill göra sitt bästa helt i onödan.