Politik särskilt attraktivt för organiserad brottslighet


Alliansens åtta år

 

kan sammanfattas så

För när Alliansen lät privata företag driva sådant som stat och kommun egentligen bör driva öppnades portarna på vid gavel till lättförtjänta pengar för skrupelfria företag och kriminella.

Daniel Swedin har som vanligt skrivet en utmärkt ledarkrönika. Där avslöjar han att Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterar  en ny rapport i slutet av mars om olika sorters bidragsbedrägerier som via Arbetsförmedlingen  går rakt ner i yrkeskriminellas fickor. Det är våra skattepengar som dessa får för att anställa långtidsarbetslösa och nyanlända. Alltså ett miljardstöd till arbetsgivare och det är detta som den organiserade brottsligheten har gjort till sin nya lönsamma och i det närmaste helt riskfria födkrok.

Det är ett ”systematiskt fusk med miljardfusk till arbetsgivare”, skriver DN (som också har en illustrativ grafik som visar hur bedrägerierna kan se ut) och skriver bland annat: ”… en ansenlig del av pengarna går enligt Brås utredare rakt ner i kriminellas fickor. Förmedlingens kontroll är underdimensionerad, och klarar inte av att fånga upp bedragarna, säger Johanna Skinnari, utredare på Brå.” Om Alliansen aldrig hade hittat på de nya ”reformerna” hade de här (bristfälliga) kontrollerna knappast ens behövts. Och istället för att lägga krut på kontroller av företagen som Arbetsförmedlingen anlitar kontrolleras de jobbsökande minutiöst. Sådan är borgarnas politik – slapphet mot företagare och järnkoll av arbetare. Men denna ”reform”, liksom de flesta andra ”reformer” som Alliansen genomförde, hade ju som verklig målsättning att gynna företag, kapitalister och besuttna. Men det sa man ju aldrig rent ut. Istället ljög man i vanlig ordning. Högerpolitik kan ju aldrig få något större stöd av vanligt folk om sanningen sägs.

Daniel Swedin skriver: ”Stöden är nu så omfattande att Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau, menar att 63 procent av nystartsjobben tränger undan andra jobb. Alltså: Om 100 personer anställs på nystartsjobb så förlorar 63 andra jobbet. Konkurrensen i hela branscher är satt ur spel på grund av bidragsjobben. Och det är inte första gången vi fått läsa om att kriminell verksamhet följer i spåren på den förra regeringens reformer.” För de som har följt med är det ingen nyhet. Det är ju självklart att om en arbetsgivare får skattepengar för att anställa vissa personer så är det ju andra som sägs upp. För arbetsgivaren är det en lika god affär som det är en dålig för skattebetalarna och de redan anställda.

Ett par rader till av Daniel Swedin: ”De kriminella har lärt sig att det är hos Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan man mer eller mindre riskfritt kan hämta hem stålarna.  Det har varit julafton för oseriösa och kriminella företagare i åtta år. Nu är det slut på det, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Kommunalarbetaren.”

TT – AFTONBLADET: ”Nu ställs ett 30-tal personer inför rätta misstänkta för att ha lurat till sig miljontals kronor från Arbetsförmedlingen. Rättegången väntas bli den dyraste i en tingsrätt någonsin med en kostnad uppåt en kvart miljard kronor, enligt SVT. Man kan naturligtvis fundera på om rättvisa ska få kosta så här mycket, säger Katarina Wingqvist Ekholm, chef vid Södertälje tingsrätt.” Det är naturligtvis inte rättvisan som egentligen kostar. Det är uppstädandet efter Alliansen som kostar! Och just denna rättshistoria, hur dyr den än är, är bara en spott i havet av de kostnader som Alliansen har dragit på Sveriges befolkning för att gynna företagare och kriminella. Inte ens en kraftfull och målmedveten politik av mått, som nuvarande regering eller ens en stark vänsterregering förmår genomföra, skulle kunna reparera skadan efter Alliansen på futtiga tjugo år!

Det är knappast en tillfällighet att man tar tag i problemet nu. Det är nu politiskt korrekt och inget hinder i karriären, för första gången på åtta år. Betänk den meningen!

Justitieminister Morgan Johansson (S) lyfter fram en annan aspekt: … det här är brott som inte bara tar pengar från skattebetalarna utan som också påverkar företagsklimatet i Sverige. Det här snedvrider konkurrensen mellan företag. De som är fräcka nog får en otillbörlig fördel genom att lura till sig pengar. Jag tror att det här är som en maskburk. Man lyfter på locket och det kommer att välla ut en fruktansvärd stank.”

”Över 73 miljarder skattekronor har betalats ut i anställningsstöd till privata företag de ­senaste fem åren. Men ingen vet eller kan kontrollera hur de används – eftersom Arbetsförmedlingen sekretessbelägger vilka företag som får ­pengarna.” skriver DN och fortsätter: ”Statistik som Arbetsförmedlingen tagit fram åt DN visar att drygt 73 miljarder kronor betalats ut i anställningsstöd till privata företag de senaste fem åren. Men hur pengarna används har aldrig granskats.”

Hela Alliansens politik stinker! Det är tur att de röstades bort, men det är fortfarande deras budget vi måste rätta oss efter. Må de aldrig få något inflytande igen!

Alliansen-ligan


 Mer att läsa

 

Ghost:/När jag hör ordet reform osäkrar jag mitt kritiska sinne

Ghost:/Arbetsförmedlingen, ett arbetslinjens Gestapo

Ghost:/Alliansen bäddade för kriminalitet

Ghost:/Maskinerna tar över mer än hälften av alla jobb

 

Alliansministrarnas avgångsersättningar

 

Den digitala robotiseringen gör full sysselsättning med dagens politik till en illusion, skriver Birger Schlaug.

 

”… sex timmar om dagen med bibehållen lön ska det bli. Men de borgerliga partierna gick emot beslutet …”

 

”Sedan sjukförsäkringen gjordes om 2008 har behandlingen av sjuka blivit symbol för en omänsklig borgerlig politik. Och värst blev det när utförsäkringen, den definitiva stupstocken, slog till 2010.” / Ingvar Persson, ledarkrönika.

8 tankar om “Politik särskilt attraktivt för organiserad brottslighet

  1. Pingback: Knepigt med regeringsfrågan just nu – eaqhan

  2. Pingback: Ghost:/Allianspolitiken en guldgruva för den organiserade brotssligheten | ghostalive

Lämna en kommentar