Lita aldrig på företagen!


320 mikrogram/liter

 

eller 1,6 mikrogram per liter?

Diklofenak ingår som smärtstillande ämne i flera vanliga värktabletter och salvor. Här är hela listan enligt FASS

320 är 200 gånger mera än 1,6.

Gigalögnen

Diklofenak förs ut i vattnen via våra toaletter och ställer till med mycket stor skada i naturen. ”Det är en jäkligt elak drog”, säger Joakim Larsson, professor i  miljöfarmakologi vid Göteborgs universitet! Han publicerade redan 1999 en studie om utsläppen från Gråbo reningsverk utanför Lerum. Källa: se länken till F&F nedan.

När läkemedelsföretaget Novartis redogör för sina forskningsresultat skiljer det mer än 200 gånger i värdet mot vad andra forskare har kommit fram till vara ofarligt för fisk. Det värderar ju den egna profiten högre än allas vår miljö.

Företaget påstår alltså att 320 mikrogram per liter ytvatten är ett ”säkert” värde! Oberoende forskare har däremot slagit fast att redan en nivå i vatten på 1,6 mikrogram per liter ger effekt på fisk! EU föreslår mot bakgrund av dessa studier att man måste ned på en nivå av 0,1 milligram per liter ytvatten för att det ska anses vara oskadligt. Novartis ”säkra” värde ligger alltså 3200 gånger högre än EU:s föreslagna gränsvärde!

Tidskriften Forskning & Framsteg skriver i nr 2/2015 att man i Indien, Nepal och Pakistan började behandla gammal boskap med diklofenak för att lindra deras värk och på så vis få dem att arbeta längre. Ämnet spred sig via kadaver till gamarna och på femton år minskade Nepals population av fåglarna  med 90 procent!

Diklofenak bör förbjudas, säger läkemedelsexperten Carl-Olav Stiller till SVT Nyheter. I Danmark har man receptbelagt preparaten, men i Sverige säljs de i vanliga livsmedelsbutiker.

Det som kanske är allra värst är att företag kan ljuga så fruktansvärt i sina så kallade forskarrapporter, allt i avsikt att kränga ett skadligt ämne eller något annat som de gör vinst på. Lita aldrig på företag!

Diklofenak

 

När man betänker att företag har enorm makt och kan vara så här osakliga så måste man ställa sig starkt skeptisk till hela det kapitalistiska systemet. Vi lever helt enkelt i en värld baserad på lögner.

Annonser

5 thoughts on “Lita aldrig på företagen!

 1. Förutom Läkemedelsindustrins lögner och aggressiva marknadsföring av sina preparat – och att de skiter i följderna, så blir de också galna när de måste försvara sig mot att det finns andra metoder i.st.f överanvändandet av penicillin. För att ta ett exempel.

  Mest av allt retar det amerikanska forskare att det sedan 90 år tillbaks har funnits ett alternativ : Bakteriofagbahandling i forna Sovjet, numera i Tblisi, Georgien. Idag har jag läst en massa om detta och även lyssnat på ett vetenskapsprogram på radion om just ”Fagbehandling”. Numera börjar forskningen om bakteriofager ta fart även här i Europa.

  Fagerna är som ‘målsökande robotar’ – en viss sorts fag mot en viss sorts bakterie.

  Därför skrev jag också mitt senaste inlägg om den skitiga floden Ganges och varför folk inte blir sjuka, trots att de dricker vatten bland uppsvällda ko-lik och aska av döda, bajs och kiss, sopor och allt möjligt.

  Så läs mitt senaste inlägg om den heliga floden Ganges. 😉

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Jo, jag har läst det.

   De här ryska behandlingarna är onekligen ett bra komplement till vanlig antibiotika.

   Det är inte särskilt attraktivt att ta fram ny antibiotika eftersom kostnaderna är enorma och preparaten har begränsad livstid på grund av resistensutveckling. Men delvis har ju producenterna sig själva att skylla eftersom de har förlagt stora delar av produktionen till fabriker i Indien där miljölagstiftningen är eftersatt och och kontroll på att lagstiftningen efterlevs är minimal, samt kontrollanter och myndigheter är lätt att muta. Spillvatten från fabrikerna går ofta orenat ut i floderna och där skapas resistenta bakterier som sen sprids globalt.
   Det intressanta med bakterier, och i det här fallet också ytterst farligt, är att bakterier sprider sina gener över artgränserna, vilket högre organismer sällan klarar av. Därmed sprids även resistensen över artgränserna.

   En annan källa till resistensutveckling är det ohejdade användandet av antibiotika inom djurhållning och jordbruk. Regler har skärpts i EU-området och även i andra länder, men fortfarande är det enorm skillnad mellan hur man hanterar antibiotika inom livsmedelsframställningen och hur restriktivt man tillåter antibiotika till människa.
   Alltså åter igen ett exempel på den ansvarslösa kapitalismens skadeverkningar.

   Man kan läsa mera på Skvitts genom att söka på antibiotika.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s