På min tid hade vi inte något miljötänk.


Det är det som är problemet i dag.

 

Det finns ju de som gärna påstår det, eller hur?

Men visst, vi var en generation som inte brydde sig om miljön! Fast å andra sidan, det var ju andra tider då.

 

Vi lämnade tillbaka mjölk- och ölflaskorna till butiken som skickade dem till en tvätt- och steriliseringsanläggning. Sedan fylldes samma flaskor på om och om igen. Men något miljötänk hade vi inte!

Vi gick uppför trapporna, eftersom det inte fanns någon rulltrappa och sällan någon hiss. Och vi gick till mataffären runt hörnet och vi behövde ingen bil med hundratals hästkrafter att sätta sig i för att åka till något avlägset shoppingcenter som lockar till impulsköp av ren skit. Men något miljötänk hade vi inte!

Barnens blöjor tvättade vi för hand för det fanns varken tvättmaskin, torktumlare eller engångsblöjor. Och barnen fick ärva syskonens kläder för vi hade inte råd att köpa nya till dem. Men något miljötänk hade vi inte!

Vi hade en liten rörmottagare, radio alltså. Eller var det en kristallmottagare kanske. Jag minns inte så noga. Men vi hade ingen plattskärm eller ens en tjock-TV eller dator i varje rum för de var inte uppfunna då. Men något miljötänk hade vi inte!

Vi vispade för hand för vi hade ingen elvisp och än mindre några elektriska mixers. Men något miljötänk hade vi inte!

Vi slog in våra paket i gammalt tidningspapper. Vi hade ju inte frigolit och bubbelplast. Men något miljötänk hade vi inte!

Gräsmattorna klippte vi med handdriven gräsklippare för det fanns inga bensindrivna åk-gräsklippare på min tid. Det gav oss motion så vi inte behövde köpa gymkort och förbränna kalorier på ett elektriskt energislukande löpband, som inte ens fanns då. Men något miljötänk hade vi inte!

När vi var på stan och blev törstiga drack vi från någon fontän för vi kunde ju inte köpa vatten på plastflaska varje gång vi blev törstiga och det fanns ju inte ens på den tiden. Möjligen fick det bli en läsk i returflaska av glas om man hade råd. Men något miljötänk hade vi inte!

Vi skrev med reservoarpennor som vi fyllde på  från bläckhornet. Det fanns ju inga engångspennor då. Det fanns inte ens engångshyvlar utan man slipade sin rakkiv på en läderrem och det gick minst lika bra. Och de som behövde tända en eld använde tändstickor. Engångständare hade vi inte ens hört talas om. Men något miljötänk hade vi inte!

Vi åkte spårvagnen och bussen eller cyklade dit vi skull och det gällde barnen också. Vi kunde inte fungera som barnens 24-timmars taxiservice. Men något miljötänk hade vi inte!

 

På min tid hade vi inte något miljötänk. Men det är nog inte det som är problemet i dag

Stort tack till Jonas Eklund som står för idén.

Miljötänk

3 tankar om “På min tid hade vi inte något miljötänk.

 1. Alltså. Mycket var bättre förr. Men långt ifrån allt. Toalettavloppen gick rakt ut. Det var badförbud i många städer. Fiskar dog. Försurningen skadade vatten och skog i betydligt högre utsträckning eftersom svavelutsläppen var högre. Kvicksilverbetning av utsäde ledde till fågeldöd. PCB, DDT, dioxiner… Det spreds miljögifter i betydligt större utsträckning än idag. Men utsläppen av växthusgaser är det riktigt stora kvarvarande problemet där utvecklingen gått på fel håll… 😦

  Gilla

  • Gôtt att se att du kikar in!

   Detta inlägg var mera tänkt som en tankeställare och inte för att hävda att ”ALLT VAR BÄTTRE FÖRR”. Inget är ju svart eller vitt. Men en sak är vi säkert överens om, vi sliter på naturen mer än den på sikt tål. Vi måste alltså fortsätta att göra något åt vårt sätt att förbruka resurserna.

   Kram!
   /Skvitt

   Gillad av 1 person

 2. Pingback: Ghost:/På min och eaqhans tid hade vi inte något miljötänk | ghostalive

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s