Den största stölden i svensk historia


Vi bestulna

Flera miljoner är borta för varenda pensionär!

När man skrotade ATP-pensionerna sa man att man behövde ett billigare pensionssystem eftersom det vi hade skulle bli för dyrt när fler levde längre. Men det skulle ändå bli lika bra som det gamla pensionssystemet!

Tänka sig, lilla jag som inte är någon ekonom, jag insåg att det bara skulle bli sämre. Sund logik säger att med mindre pengar in i systemet blir det mindre pengar ut till pensioner. Ändå gick det igenom utan några större invändningar. I Sverige fungerar det nämligen som så att när något ska försämras så föregås det av en intensiv propaganda och locket på för alla kritiker. Trots parlamentarism, eller snarare tack vare, så lever vi i kapitalets diktatur.

Om du har tre miljoner kan du investera dem bättre, bla, bla, bla …

Pensionsstölden 2

Men det är inte så många som har de där tre miljonerna trots att fler har blivit miljonärer och miljardärer genom den politik som har förts de senaste decennierna. Men en allt större skara har blivit fattigare. Klyftorna har ökat!

Om vi hade haft kvar ATP-systemet hade vi fått ut minst lika mycket mer under hela vår pensionstid som om vi hade haft tre miljoner på banken och plockat kring 8 – 9 tusen ytterligare varje månad fram till en ålder av 95 år jämfört med vad en genomsnittspensionär i dag får ut i pension. Den uträkningen baserar jag på förutsättningen att alla lever tills de blir 95. Och så är ju inte fallet. Och eftersom det inte är så, så räcker dessa från alla lönearbetare (du och jag!) stulna tre miljoner gott och väl till alla pensionärer (du och jag!) oavsett hur länge vi lever, och det blir pengar över.

Men nu blev vi som sagt bestulna. Nu får vi inte längre ut 80% av lönen som pensionärer. Vi får inte ens 50% av vad vi tjänade när vi knegade och slet och trodde att vi kunde njuta livets otium på äldre dar!

Vi har blivit bestulna!

Glöm inte att även Sveriges Socialdemokratiska arbetarparti (alltså sossarna) var med om beslutet! ATP-reformen på 1960-talet var ju faktiskt kärnan och vägvisaren för den socialdemokratiska politiken de nästkommande decennierna, men detta system avvecklades 1998 under en Socialdemokratisk regeringen till förmån för ett mer liberalt pensionssystem i och med att partiet anammade nyliberalismens idéer allt mer. Är det någon som undrar varför? OK, det kan jag förklara.

För hundra år sedan, ganska exakt, blev Socialdemokraterna ett borgerligt parti. Borgarklassen skulle garanteras sitta kvar vid makten, trots en allt mer politiskt medveten revolutionär arbetarklass. Genom att föra en politik som förbättrade arbetarklassens villkor skulle udden tas ur den revolutionära politik som arbetarna föredrog på den tiden. Och så lanserades tanken på ett folkhem. Jämför gärna det med Hitlers sociala idéer (sic!) om ett samhälle där alla oavsett klass skulle ha samma klassintressen, vilket ju är horribelt! Men det fungerade. Folk fick det bättre utan att makten togs ifrån borgarklassen. Och den sitter än i dag i orubbat bo, där den fortfarande skor sig på arbetarklassen.

1998 hade arbetarklassen helt tappat sin ideologiska bas och då var det dags för den största stölden i Sveriges historia. Varje löntagare, du och jag, förlorade med ett pennstreck tre miljoner!

”Pensionsfrågan slank in på något sätt ifrån finansens sida och vi var skitförbannade över det. För det var så nära en kupp mot oss som man kan tänka sig. De gjorde plötsligt pensionssystemet till ett kapitalbildningsproblem. Det var fel på alla sätt och vis. – Anna Hedborg, (s) (Loxbo 2007:83).” Läs mer.


Skvitt synar pension, Pensionsmyndigheten, mm

Pension en skållhet överaskning

Fattigpension­ärer ökar kraftigt

Den skandalösa pensionen

S och pensionerna

Pensionärer bjuds på hamburgare + fler korta påsknyheter

Pensionärerna

3 gånger fler fattiga på 8 år

Ska jag verkligen drabbas av fattigdom?

Oj. så mycket bättre!

När Skvitt klantade sig

Bara lite gemenskap

22 tankar om “Den största stölden i svensk historia

 1. Pingback: Något om pension – eaqhan

 2. Pingback: Ursäkta! – eaqhan

 3. Pingback: Värmen inte det värsta för de äldre – eaqhan

 4. Pingback: På vems uppdrag? – eaqhan

 5. Pingback: Vem stjäl premiepensionen? – eaqhan

 6. Pingback: De syns – eaqhan

 7. Pingback: Sällan synlig – eaqhan

 8. Pingback: Insändare i pensionärstidning – eaqhan

 9. Pingback: Ännu inget svar – eaqhan

 10. Pingback: Enkätundersökning om PRO:s tidning | eaqhan

 11. Jag är verkligen INTE nöjd med min pension! Med bostadstillägget för pensionärer inräknat (är sjukpensionär) får jag ut 10.100:-/månad…..så jag tillhör kategorin ‘fattigpensionärer’.

  När min dotter var liten jobbade jag deltid natt. Hade jag jobbat mer hade jag inte hunnit träffa henne. Dessa år sänkte min framtida pension, men jag är ändå glad att jag gjorde som jag gjorde eftersom det gjorde min dotter till en trygg och glad tjej.

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Du hade knappast fått mer än tre tusen mer om du hade jobbat heltid, men det är pengar som ändå gör skillnad.

   Våra pensioner är en skam för Sverige!

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

    • Pensionen kan faktiskt t.o.m. vara högre. Spanien hade 110%. Om det har sjunkit det senaste året vet jag dock inte.

     Allt handlar om hur vi lägger upp ekonomin i landet. När kapitalisterna ska gynnas på alla sätt så får vi alla dra åt svångremmen. Och som det nu är låter man pensionärerna dra åt svångremmen ända till svältgränsen.
     Folk borde protestera. Alla blir ju pensionärer en dag om de lever till dess.

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

      • Det där med framförhållning är något som en del saknar. Se bara på de värsta exemplen. De som lånar sig till skuldfällan.
       Självklart är det lättare att se att lån för att finansiera lån inte är så smart än att se att det inte är smart att stödja en politik som leder till att man kan konsumera mera som ung och sen få svälta som pensionär.
       Men jag blir förbannad på i första hand sossarna som medverkade till att skapa denna nöd för pensionärerna.
       Tänk så många drömmar som går upp i rök. Folk som tänkt att ”det ska jag göra när jag går i pension” och upptäcker att de inte har råd med att förverkliga sina drömmar.

       Vi behöver ett värdigt liv även som pensionärer! Men i ett kapitalistiskt SLIT-OCH-SLÄNG-SAMHÄLLE är en slutanvänd och förbrukad löneslav helt värdelös och ska helst genast förpassas tre alnar under jord.

       Fyttifan!
       /Skvitt

       Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s