Är människan skapelsens krona?


Vem står högst?

 

Det är klart att människan är skapelsens krona. 

Eller?

Ja, är det verkligen så? Vi åker till månen, men det gör inga andra djur om det inte är vi som sänder dem dit.

Och bara människan uppfann den dator du just nu använder.

Men är vi skapelsens krona? Är vi verkligen de allra högst utvecklade av jordens alla organismer? Fundera en liten stund på det innan du scrollar ned och läser under bilden! EvolutionDet är ju givetvis en värdering utifrån gängse egocentrerat homo sapiens eget perspektiv. Objektivt sett är ju alla organismer som i dag lever de allra högst utvecklade i sitt slag. Om så inte vore fallet hade de ju varit utdöda, utraderade av ännu högre utvecklade släktingar, helt enligt lagen om arternas uppkomst.

Jo, men vi är ju i alla fall de mest intelligenta av alla på skapelsens träd!

Är vi verkligen det?

Det intressanta är ju att vi faktiskt saknar en definition på intelligens. Så vi vet ju inte vad det faktiskt är. Och ibland inser jag att människan är rent av riktigt korkad. Det framgår väl med all önskvärd tydlighet i det jag skrev i en kommentar hos Kao alldeles nyss:

”Den styrande klicken bromsar demokrati eftersom med demokrati kan ingen klick styra. Enkelt, så klart. Och i ett klassamhälle är det alltid en klick som styr och får en majoritet att jobba åt dem. Alla som lönearbetar gör det åt företag som ägs av kapitalister, såvida de inte arbetar inom offentliga sektorn.

Det är dessa kapitalister som utgör överheten och makten i samhället. Det är de som dikterar politiken i stort. Politikerna kan bara bestämma om småsaker, såsom till exempel dagisavgifter. Ett bra exempel är ju senaste utspelet från Fp att äldre ska beredas hemlagad mat.

Kapitalisterna är en minoritet. Och ska de styra, vilket de ju gör, så är det minoriteten som styr. Varför fattar då inte folk att vi lever i en diktatur? Jo för de sätter likhetstecken mellan att få välja mellan olika partier och demokrati! Så djävla indoktrinerade är de flesta.

Demokrati har inget som helst med parlamentarism och flerpartisystem att göra. Demokrati handlar bara om att makten ligger hos folket och om makten verkligen ligger hos folket så inte fan tillåter folket att några skor sig på deras arbete! Tänk så svårt nästan alla har att fatta detta enkla förhållande! Jag har svårt att fatta att det finns så många puckon.”

10 tankar om “Är människan skapelsens krona?

 1. Hmm, en människa är ett slags miniuniversum… Ja, tänk så mycket som lever i och på oss i form av bakterier och annat smått och gott! 😉
  Skapelsens krona? Njae… möjligen den enda varelsen med förmågan till självgodhet…

  Gilla

 2. Arkeologer har hittat spår av tillverkning av stenredskap för 4300 år sedan i Elfenbenskusten i Afrika, och dessa redskap antas ha tillverkats av chimpanser. En del djur kan använda redskap men chimpanserna saknar vissa egenskaper (som utvecklat språk) som håller dem tillbaka. De kan agera i grupp på en enkel nivå, och mixtra med omgivningen med hjälp av käppar eller stenar, men i den mån en chimpans får några mer avancerade idéer kan de inte kommuniceras till andra. Det abstrakta tänkandet hos en chimpans blir inte mer avancerat än hos ett litet barn på några år – som bäst.

  Jag läste om en forskare som inte ansåg att delfiner är så smarta. Han menade att fiskar som fastnar i nät är smartare, för de försöker ta sig ut. Delfiner gör inte det, och drunknar.

  Gilla

  • Funderingar kring detta ämne har inget slut. Och trött som jag är så vet jag inte var jag ska börja och framför allt orkar jag inte eftersom jag inte har sovit på hela natten och därefter har jag slutförtöjt båten på morgonen så hon ligger på sin plats och ingen kan klaga.

   Det är ju inte bara att dra några linor till fasta punkter. De måste ha rätt längd och i en hamn där stora fartyg passerar i närheten och små mått mellan bommar och skrov så måste man ”straffa” förtöjningarna hårt och exakt.

   Hårt väder tvingade mig att förtöja på en plats där hon inte kan få ligga alltför länge.

   Allt det är en långhistoria som jag inte anser vara prioriterad att berätta.

   Nu måste jag snart sova.
   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

 3. Det finns flera djur som är intelligentare än människan, men det är just vi människor som lagt beslag på tolkningsföreträdet av ordet.

  Elefanter, delfiner, valar, till viss del hundar och mårddjur är bara några djur jag kan nämna som är smartare än människan och lever i kärleksfulla samhällen.

  Igår (lördag) tittade jag på ett program om mungos (mongooses) i Botswana. Ett helt underbart och dessutom jämställt samhälle.

  Idag har jag skrivit ett nytt inlägg! Titta in.

  Kram
  Kao

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s