Arbetslöshet och självmord


Arbetslöshet

 

leder till ett ökat antal självmord

Det visar en undersökning som har publicerats i The Lancet Psychiatry. Studien bygger på statistik från 63 länder under perioden 2000 – 2011. ”Resultatet visar att det varje år går att koppla 45 000 självmord till arbetslöshet och att självmordsrisken är 20 till 30 procent högre bland dem som har förlorat jobbet.” Det skriver VÄSTFRONTEN.se.

Dags att införa kortare arbetstider!

I förra inlägget skriver jag att produktiviteten har ökat markant år från år. Vi skapar alltså allt mer per person och arbetad timme. Alltså finns det utrymme för en lång rad reformer, bland annat sextimmars arbetsdag. Vi behöver ett humanare samhälle, ett samhälle med välfärd och social trygghet, inte ett samhälle som curlar en parasiterande borgarklass.

Arbetslöshets-självmord

15 tankar om “Arbetslöshet och självmord

 1. Det är sen tidigare känt att många arbetslösa hamnar i depression och desperation som leder till att de tar sina liv. För Alliansen var de bara ett streck i statistiken och jag tror att vår nya mesiga regering inte heller kan ta itu med det här snarast. Att vara arbetslös måste vara bland det tyngsta lasset att dra: alltid vara tillgänglig, alltid ha ont om pengar, inte ha en naturlig samhörighet med arbetskamrater. Vara satt på undantag i en situation som bara blir allt värre och värre.

  Allt går så långsamt, frågan ska vändas och vridas. Stötas och blötas. Av s.k experter. Så fort det är något som är fel får man höra: ”Vi ska tillsätta en utredning…”. Mellan raderna läser jag: ”….så att tiden går och frågan kallnar och du glömmer bort att du en gång ställde den – och det är bra för den var besvärlig”.
  ——–
  Om man söker ett jobb frågar de idag var man hittade jobbet; På AF? På nätet? Genom bekanta? O.s.v. Svarar man att man är arbetslös och att man hittade jobbannonsen på AF : då får man inte jobbet. Arbetsgivarna vill inte ha anställda från AF, helt enkelt.

  Min dotter (25 år) har bytt jobb några gånger – och så gott som varje gång har hon fått det jobb hon sökt. Men då hon söker nytt så har hon redan ett arbete. Därför slipper i.a.f hon bli ett offer för en usel arbetsmarknadspolitik.

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Jag har haft samma jobb sen början på 70-talet, så jag har ingen egen erfarenhet av att söka arbete nu för tiden. Men jag tror det är samma sak som gäller i dag som då, eller har blivit sämre. Och på min tid fick jag inte ett enda jobb genom AF. Jag sökte direkt hos företagen och fick jobb direkt.

   Jag tror en arbetsgivare resonerar som så att den som söker via AF kan inte ta egna initiativ. Och de som får jobb via AF är sådana som har ett bidrag i ryggsäcken. För det intresserar företagen. Då behöver de inte pröjsa så mycket. Men när bidraget försvinner är det ”tack och adjö!”

   /Skvitt

   Gilla

 2. Jobbcoacher har en enkel livssyn. Bara man anstränger sig blir allt bra. Man ska fånga in livsflödet och allt vad dom säger.

  Rutavdraget är kontroversiellt. Men det har dock gett många vita jobb istället för svarta. Det har gjort det möjligt för kvinnor att satsa på en karriär. Sen vet jag också allt detta med klass.

  Gilla

  • Men det är en märklig politik att bekämpa brottslighet genom att ge bidrag (skatteavdrag) till verksamheten. Kan man bekämpa annan brottslighet med samma metoder, tro?

   /Skvitt

   Gilla

 3. Jag har hört konstiga argument från näringslivet om att sänkningen av rot/rut skulle försvåra sysselsättningen medels ”enklare” jobb i Sverige… Numer i Sverige krävs att man har en utbildning för att vara anställningsbar även på praktiska arbeten… Jodå, det anställs högskoleingenjörer som montörer på en kinesisk biltillverkare i Sverige… Kan ju vara slöseri med kompetens… Å andra sidan får väl även en högskoleingenjör vara glad över att ha ett jobb?
  Å tänk vad jobb det skulle kunna finnas i Sverige om näringslivet slutade lägga sin produktion i länder som tillåter barnarbetare, typ… Eller slutade ha sin produktion i länder där arbetarna låses in och tvingas jobba 12-18 timmars pass till en slavlön… (Läs Kina å smartphonetillverkning… där ju flera arbetare tagit livet av sig). Men visst leder arbetslöshet till ökad risk för självmord! Å mycket kan väl härledas till den allmänt accepterade positiva psykologin som hävdar (på fullaste allvar) att vem som helst kan bli vad som helst bara man lägger manken till riktigt ordentligt. Det ÄR inte riktigt så enkelt… även om populistiska jobbcoacher hävdar motsatsen. :-/

  Fridens liljor

  Gilla

  • Att ”vem som helst kan bli vad som helst” är ett typisk liberalpolitiskt utspel. Det stämmer ju inte alls överens med verkligheten. // Kao

   Gilla

  • Företagen vill ha hög arbetslöshet för då kan de pressa lönerna. Politikerna gör som företagen vill, dock utan att erkänna att det är de som styr.

   Jag har skrivit tidigare om arbetslösheten: ”Om en regering menar allvar med att ta krafttag mot arbetslösheten måste press sättas på företagen, inte på de arbetslösa! Och därför måste det också poängteras att våra politiker än i dag rättar sig efter Milton Friedman som lanserade teorin om den nödvändiga arbetslösheten på ca 7%.”

   Här är inlägget: https://eaqhan.wordpress.com/2014/09/22/stackars-sverige-del-4-av-4/

   /Skvitt

   Gilla

   • Man vill inte ha 0% arbetslöshet, för då måste man ju ta in arbetskraft från utlandet när företagen behöver folk. Sossarnas mål var förr 3,4%, en arbetskraftsreserv.. Varken mer eller mindre.

    Kram
    Kao

    Gilla

    • Noll kan det aldrig bli eftersom det förekommer att folk byter jobb. Men 1% skulle det kunna bli. Och i så fall tvingades företagen konkurrera med varandra om arbetskraften genom framför allt högre löner, men även arbetsmiljö och ett lugnare tempo skulle kunna vara en konkurrensfördel.

     Men så vill de inte ha det. Hellre ska arbetarna konkurrera med varandra om de jobb som finns. Då tiger de och finner sig i det mesta. Och med en allt större skuldsättning av hushållen är det ingen som vågar ta risken att bli av med jobbet.

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s