Inget nytt


Men lika galet

 

Varför kan folk inte lära sig svenska?

Till och med så kallade svenskälskare, alltså Sverigedemokrater och andra halv- och helnazister som anser sig värna ”svenskheten”, saknar kunskap om svenska språkregler. Ser man deras inlägg på sociala medier så kan man konstatera att just dessa är överrepresenterade bland dem som saknar svenskkunskaper. Det är kanske inte så konstigt eftersom sådana personer sällan har någon bildning, är illitterata och svagt begåvade.

Svenska språketTidningen metro tar upp några exempel. Andra ser ni ju i bilden ovan. Genusfelet är till exempel väldigt vanligt. Jag ser både i pressen och hör på TV att man gör män till kvinnor och då kan det låta så här: ”Denna man som …” 

Fler fel som ofta förekommer även när våra journalister och reklammakare kommer till tals är ju: ”Billigare pris”. Tack för den! Och så var det ju hustrun som sa: ”Men var har du varorna som du skulle köpa?” ”Jo, men när jag väl hade betalat för priset så fanns det inga pengar kvar!” 

Det är faktiskt inte priset som är billigt. Det är möjligen varan som är billig! Och man kommer inte hem med matvaror eller andra varor. Varan är en vara enbart så länge den ska säljas. Därefter är den en produkt precis som den var innan den bjöds ut som vara till försäljning!

På arbetsmarknaden finns inte arbetstagare. Det finns lönearbetare. Och dessa skapar värde. Deras producerade arbete tar företagaren hand om. Så det är ju den som är arbetstagare. Men själv vill den ha det till att vara arbetsgivare! Men något arbete ger den inte, den tar!

Lade ni märke till att jag inte behövde använda det könsneutrala nyordet ”hen”?

Det är mycket som är fel i språket. Vissa språkfel är till för att dölja verkliga förhållanden, men andra handlar bara om språklig okunskap. Och till det senare hör ju att allt för många inte vet vilket år vi har nu. Nog kan man väl kräva bättre från journalister och politiker, samt folk med hög utbildning än att de påstår att året vi har nu (liksom alla andra år efter millennieskiftet) inte heter år tvåtusenfemton.

Och så har vi ju svårigheten att veta när det heter ”de” och ”dem”!

Det är en styggelse och något som skolan måste börja lära ut! 

3 tankar om “Inget nytt

  1. Delvis handlar det om sociala medier, dels amerikaniseringen av språket, men grundorsaken är att skolan inte kan lära ut detta, eftersom eleverna blir så ledsna om läraren påpekar att dessa har skrivit fel, stackarna. De kan ju få men för livet …. 😦 !!!

    Kao

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s