6 timmars arbetsdag


Sånt skrämmer

 

för tänk om kravet ställs på fler ställen

Borgarklassen förskräckes. Ändå säger de via sina partier att de vill få bort arbetslösheten.

Men det var ju bara skitsnack när Moderaterna (ett av borgarklassens eget parti) försökte få arbetarröster på en sådan politik och fräckt nog kallade sig det nya arbetarpartiet, samt lanserade ”arbetslinjen”. Några nya jobb blev det inte annat i en manipulerad statistik!

Vi vet ju vad det blev av den politiken. För ingenting skulle arbetslösa jobba i FAS 3 medan anordnaren både fick gratis arbete utfört och fem tusen kronor för varje månad och varje man och kvinna som de sysselsatte. Med den politiken lockade de till sig både oseriösa företagare och kriminella, alltmedan seriösa företagare försattes i konkurs när de inte kunde hävda sig gentemot andra som hade gratis arbetskraft. Och skattebetalarna fick stå för kalaset som inte gav ett enda jobb, men kostade miljarder.

arbetarfientlighetNär Göteborgs kommun införde sextimmarsdag för 60 anställda på Svartedalens äldreboende så retar det gallfeber bland borgarklassen. Och fast det skulle kunna reducera arbetslösheten högst väsentligt om det slog igenom över allt så vill borgarklassen inte se sådan reformer. Hög arbetslöshet innebär ju att lönerna kan pressas ned.

Bo Andersson, ledamot i kommunfullmäktige vågar inte sticka ut hakan totalt och säga att detta experiment måste avbrytas. Istället kräver han, som synes i bilden ovan, att få svar på vad som är ett lyckat experiment. Han hoppas på så sätt få igång en motattack mot reformen genom att ifrågasätta dess framgång.

Målet med experimentet är att ta reda på om kortare arbetstid påverkar personalens hälsa och om det skapar fler jobb eller ger några andra samhällsekonomiska vinster. Men det vet man ju redan. Personalen mår bättre. Och det behövs ungefär 20 personer för att fylla upp arbetstiden för dem som jobbar kortare dagar, vilket alltså ger 20 nya jobb.

”Det ettåriga försöket kostar enligt kommunen åtta miljoner kronor. I det beloppet ingår kostnaden (1,5 miljoner) för studien, som ska utföras av företaget Pacta Guidelines.” /GP  För 6,5 miljoner får man alltså 20 nya jobb att jämföra med vad arbetslöshet totalt sett kostar samhället, eller att jämföra med 36,5 miljon som det kostar samhället om motsvarande antal människor ska sysselsättas ett helt år i förtryckets slaveri i FAS 3.

Men allt det här väger lätt för Bo Andersson i Göteborgs kommunfullmäktige.

”Försöket med sextimmars-dagar på Svartedalens äldreboende i Göteborg har snart pågått i en månad. I förra veckan riktades skarp kritik från den borgerliga sidan om projektet, men både personal och boende tycker att arbetstidsförkortningen hittills har fallit väldigt väl ut.” / svt/nyheter/regionalt

”Den rödgröna majoriteten som styr i Göteborg hoppas att projektet hjälper personalen att orka mer på jobbet och att de håller sig friskare. // Men alla är inte lika entusiastiska över arbetstidsförkortningen.

– Det är fel att använda skattebetalarnas pengar på spektakulära projekt. Först driver de rödgröna linjen hårt med rätt till heltid för alla anställda i Göteborgs stad – och därefter vill man att personalen ska arbeta deltid, men få lön för heltid. Det motverkar målsättningen att uppnå jämställdhet, säger Birgitta Simonsson, moderat ledamot i kommunfullmäktige.” / Arbetet


Kära läsare, hoppas ni genomskådar Birgitta Simonssons stinkande retorik. Och så hoppas jag också att ni inte spyr rakt på datorn när ni läser hennes lögnaktiga påståenden om jämlikhet och deltidsarbete. Det är ju fortfarande heltid, men kortare arbetsdag.

7 tankar om “6 timmars arbetsdag

 1. Pingback: 6h-arbetsdag till förvaltningsdomstolen | eaqhan

 2. Om man inför 6-timmarsdag (med full lön) så skapar man:
  * lyckligare, mindre stressade människor
  * många flera arbetstillfällen, och 4-skift i.st.f 3-skift på fabrikerna
  * sjukvården blir billigare i.o.m att arbetsskador och stressrelaterade sjukdomar minskar i antal.
  * föräldrarna får mer tid över till sina barn, som slipper gå på Dagis och Fritis för många timmar/dag

  Jag har säkert glömt flera fördelar.
  —————–
  Fas 3 är ett otyg som bara gynnar de personer som drar nytta av andras elände och kostar staten MASSOR! Självklart är det bättre med 6-timmarsdag med anställda som betalar skatt. Inget företag ska tillåtas ha gratis arbetskraft – och dessutom få betalt för det(!)

  Kao

  Gilla

  • Och när föräldrarna har mer tid för barnen hamnar säkert färre i kriminella gäng.

   En dag på kåken kostar väl samhället i dag ca 10.000 kronor. Sen kan man lägga till all skada dessa ställer till med när de är ute och begår brott.

   Ett exempel ur verkligheten:
   Fyra unga killar tilltvingade sig från ägaren hans splitter nya bil av märket Jaguar.

   Kanske inte just den modellen.

   Bilen skulle de ha vid ett rån av Guldfynd-butiken i Varberg. Bilen blev skrot och försäkringsbolaget har nu krav på killarna för bilen, men de kommer aldrig att kunna betala tillbaka det så det tas ju ut på alla andra försäkringstagare.
   http://gfx2.aftonbladet-cdn.se/image/12539540/485/normal/fc397950b1a43/varberg2
   http://hallandsposten.se/image_processor/1.974564.1297974323!/image/2422714667.jpg_gen/derivatives/wide/2422714667.jpg?maxWidth=627
   Det är inte precis något som kan repareras!

   Konstigt att ens någon överlevde.
   Endast en av rånarna dog vid kraschen. En annan lyckades springa därifrån (!), men greps kort efteråt.
   De två andra hamnade på sjukhus under mer än ett halvår och en av dem har men för livet vilket kräver samhällsinsatser så länge han lever.
   http://www.expressen.se/gt/skadade-guldranare-i-ratten/

   Det är ju bara ett enda exempel på hur dyrt det kan bli. Så nog kostar det! Och om bara några av alla dessa ungdomar, som hamnar på glid med droger och kriminalitet, skulle kunna räddas så sparar samhället enorma pengar. När ungdomar inleder livets karriär på detta sätt är det nästan helt omöjligt att komma in på arbetsmarknaden. Bara ett fåtal lyckas. Alla andra kostar bara samhället pengar så länge de lever.

   Jag tror ju inte sextimmars arbetsdag skulle rädda alla ungdomar, men i alla fall några stycken.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s