Förfall


Tragiskt

 

när språket förfaller

Jag utgår ifrån att det är journalister som skriver texten på SVT Text.

Svemska språketDå kan man ju förvänta sig att de behärskar vårt språk. Det är ingen ursäkt att en rubrik ska vara kort. Nog kunde man fått plats med ett ”S”. Alltså: korrekt svenska är ”Makar hittades döda …”

 

5 tankar om “Förfall

 1. Jag hittar dagligen flertalet felstavningar och felskrivningar i tidningarna. Syftningsfel är vanligt – och näst intill oförlåtligt är det att en journalist misshandlar språket.

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Ja, jag menar att journalister har ett ansvar för språket. Folkbildning helt enkelt.

   Men det har blivit allt sämre. Till och med rena faktafel i populärvetenskapliga magasin ser jag. Nu senast i Illustrerad Vetenskap nr 9/2015. Där står det: ”I hundratals år har astronomerna trott att Vintergatan tillhör en superhop vid namn Virgo”

   Det var faktiskt rätt sent man insåg att vår galax, Vintergatan, inte var hela universum. Så sent som 1838 lyckades någon för första gången mäta avståndet till en stjärna. Det var astronomen Friedrich Wilhelm Bessel som stod för den bedriften. Och det var ju själva förutsättningen för att småningom kunna fatta att det också fanns galaxer bortom Vintergatan.
   Det dröjde tills 1924 innan Edwin Hubble lyckades visa att det man då kallade spiralnebulosan Andromeda faktiskt var en annan galax och att det alltså fanns ett universum utanför och bortom Vintergatan. Virgohopens ljusstarkaste galaxer noterades visserligen redan på 1770-talet, men hänfördes till Vintergatan såsom ett slags moln i densamma.

   I en populärvetenskaplig tidning får man inte begå sådana här fel. Men än allvarligare är väl att man allt som oftast i sådana här tidningar inte kan skilja på viktlöshet och tyngdlöshet. Allt som oftast läser jag att astronauterna är viktlösa. Det skulle alltså betyda att de saknar massa!

   Ständigt och jämt gör journalister sig skyldiga till genusfel. Till exempel kan man läsa att ”den ende kvinnan …” eller ”den enda mannen …”.
   Eller det här med årtalen efter millennieskiftet: ”tvåtusenfemton”!!!

   Som sagt: Ja, jag menar att journalister har ett ansvar för språket. Folkbildning helt enkelt.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • Dagens nykläckta journalister behöver tydligen inte kunna svenska. De förlitar sej kanske på korrekturläsarna? Om det fortfarande finns sådana, eller kanske inte de heller kan svenska ordentligt?
    ———
    Intressant om rymden. Jo, jag vet skillnaden mellan viktlöshet och tyngdlöshet. Liksom volym och massa och annat jag fortfarande minns från ett av mina sämsta betyg från skolan : Fysik.
    🙂

    Kram
    Kao

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s