Hot mot natur och miljö


Utrotning

 

och skövling av naturen

Det är sådant som pågår över allt. Alla människor bidrar på något sätt. Men ett litet fåtal visar extra stor hänsynslöshet för att sko sig, eller för att bara visa upp sig som rika och framgångsrike.

”I januari i år red hundra tjuvskyttar ut ur Tchad och in i Kameruns nationalpark Bouba Ndjidah, där de dödade hundratals elefanter. Det var en av de värsta enskilda massakrerna sedan 1989 års världsomspännande förbud mot handel med elfenben. Beväpnade med AK 47:or och granater dödade de elefanterna – hela familjer av elefanter – med militär precision. Sett från marken utgör vart och ett av de uppsvällda elefantkadavren ett monument över mänsklig girighet.” Så inleder Bryan Christy sin artikel ”Det avgudade elfenbenet” i National Geographics svenska upplaga nr 10 2012. Tyvärr tycks artikeln inte finnas på nätet.

Elfenben köps av mycket rika människor, främst i Kina, men också på annat håll, såsom till exempel i Filippinerna. Om kontrollen hade varit lika usel i alla länder skulle rika över allt skaffat sig produkter gjorda av elfenben och elefanterna hade redan varit utrotade. Att människor kan vara så hänsynslösa!

Nu är det dock inte bara elefanter som skjuts för att det finns en överklass som inte bryr sig om annat än sin egen status, eller bar vill tjäna pengar.

Noshörningar skjuts som bekant för hornens skull. Människor tycks tro att de är potensmedel.

Tigrar skjuts för att människor tycks tro att vissa delar av dem är mediciner som fungerar mot allt. Nog skulle man kunna kräva mer kunskap av rika och utbildade människor. Det är ju bara rika som har råd att köpa.

Man ska inte klandra skytten i första hand. Inte sällan är det en fattig människa som ser en chans att med ett enda skott förbättra sin livssituation. Då väger risken lätt att gripas och dömas. Istället är det de rika som ska dömas. De behöver inte dessa djurdelar. För dem handlar det oftast om status. Och risken att lagföras är tyvärr försumbar.

Natursidan.se skriver om företaget är Goexplore i Helsingborg. Det har utnyttjat volontärer som har trott sig jobba gratis för att skydda lejon. Men i själva verket såldes dessa lejon för troféjakt avslöjar Sveriges radio/kaliber.

”Enligt Goexplores vd Fredrik Dahlberg kände de inte till det och har nu avslutat samarbetet med lejonfarmen.” skriver Natursidan.se. Ändå något positivt.

Djur- och naturhot

 

På flera håll i världen ödeläggs stora naturområden. I Sydamerikas och Afrikas regnskogsområden förekommer småskalig guldbrytning där fattiga människor röjer skogen, vaskar fram guld och renar det med kvicksilver som spolas rakt ut i floderna. Man förstör både dricksvatten för nedströms boende och för alla djur som lever i vattnen och för alla djur som dricker vattnet. Att det kan fortgå beror på svaga och korrumperade regeringar, ej sällan stödda av storfinansen i västländerna, främst USA.

I Sydostasien lever orangutanger och dvärgelefanter i allt mindre skogar när dessa skövlas för att bereda mark åt oljepalmsodlingar. Hur omfattande dessa skövlingar är på Borneo, som hör till Indonesien, framgår klart av bilden nedan.

Oljepalmsodling

 

Oljepalmsplantager i bland annat provinsen Riau på Indonesiska Sumatra växer på torvmarker. Skövlingen leder till att Indonesiens utsläpp av växthusgasen koldioxid är den tredje största i världen. Det är inte lokalbefolkningen som anlägger dessa plantager. Tvärt om tvingas de flytta utan rimlig ekonomisk kompensation och hamnar därför i storstädernas slumkvarter. Istället är det storföretag som kammar hem vinsterna och produkterna hamnar i de flesta av våra livsmedel. Vi har inte en chans att låta bli att köpa dem.

”Oljepalmer växer naturligt i Afrika. Därifrån har de spridits och de odlas nu på många håll i tropikerna. Det går att skörda en stor mängd oljepalmfrukter från varje palm, och ett område med oljepalm kan producera mycket mer matolja än ett lika stort område med raps i Sverige. Mest oljepalmer odlas nu i Indonesien och Malaysia.” Läs mer på wwf.se/ekologiskafotavtryck

”Palmolja finns i väldigt mycket. Snacks, godis och smink. Den storskaliga palmoljeproduktionen har förödande konsekvenser för människor och miljö.” Läs mer hos Naturskyddsföreningen

I vilka produkter palmolja finns och vilka företag som använder palmolja kan man läsa här.

Jag ska inte heller förbigå räkodlingarna som ödelägger mangroveskogar och undanröjer skyddet mot tsunamier. Men för att inte göra detta inlägg alltför långt nöjer jag mig med en länk. Rubriken: ”Dödad för han samlade skaldjur”.

Vi och vår planet

Bara en effekt av global uppvärmning

Energisparlampor

Som om Manhattan kalvade

Extrem förändring

Tillåt mig lite filosofi


Vi måste skona miljön. Vi måste skona vårt jordklot. Det är den enda värld vi har.

Vi måste ta vårt ansvar. Men främst måste vi få giriga kapitalister att ta sitt ansvar. Det är de som fattar de mest ödesdigra besluten. Allt för att berika sig och utan hänsyn till att människor förlorar åkrar, hus och hem och kastas ut i fattigdom, att unika miljöer förstörs och djur och växter utrotas. Endast profiten räknas. Och för profitens skull stödjer dessa företag korrupta regimer, diktaturer och militarism.

Om ska få makt över miljön, måste vi bekämpa kapitalismen.

 

 

20 tankar om “Hot mot natur och miljö

 1. Girigheten känner inga gränser. Det är fruktansvärt! Jag har ju med egna ögon sett skövlingen av regnskog på Borneo och ska lägga ut bilder därifrån. Vi reste med jeep från Kuta Kinabalu på nordvästra Borneo till Saba i norr. Vi skulle se orangutangerna, som nu får allt mindre livsrum. Mil efter mil såg vi skövlad, förstörd mark och orangutangernas, näsapornas och andra djurs habitat blir allt snävare.

  De orangutanger vi mötte levde i ”Orang Utan Sanctionary Park” i ett räddningsprojekt. I det vilda under en flodtur i skymningen såg vi bla. näsapor, vildsvin, ormar och ett kattdjur (servalen). Du har säkert sett mina bilder därifrån, men jag ska som sagt lägga ut dem igen.

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Jag har nog inte sett alla så det vore ju trevligt om du samlar dem i ett fotoinlägg med lite förklarande text.

   Jag känner till servalen och jag blev lite förvånad att du hade sett den på Borneo. Jag tänkte, ”har jag så fel”. Men det hade jag inte. jag kollade på nätet. Den lever alltså i Afrika, söder om Sahara, precis som jag hade för mig.

   Kan det ha varit trädleopard du sett istället?

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

     • Han sa att det var en serval. Varför han sa det är ju obegripligt, annars. Men nu när jag själv kollar måste det ha varit en trädleopard. Jag kan omöjligt ha hört fel om de 2 djurarterna, men han hade alltså fel?
      Dessutom var det första gången jag hörde talas om servalkatten då.

      Att få en bild på djuret var dock omöjligt. Den smög bland träden vid flodkanten. En fläckig rackare. Så fin.
      Kram
      Kao

      Gilla

      • När jag var barn fick jag en bok som hette ”All världen däggdjur” och den läste jag om och om igen. Allt sedan dess är jag ”proffs” på däggdjur. Servalen är alltså en ”gammal bekant” för mig.

       Kram!
       /Skvitt

       Gilla

       • Jag läste massor om djur jag också. Mamma jobbade på bokförlag en tid, så vi hade massor med böcker hemma sen jag var liten.

        Tack för länken.
        PS. Nu har jag lagt in en del bilder från Borneo (igen). Men hittade bara 2 från regnskogsskövlingen.

        Kao

        Gilla

        • Jag hade alltid massor med böcker i mitt hem och när jag flyttade hemifrån så bodde jag bokstavligen i ett bibliotek. Sen kom Internet. Men det var ju inte bara för det som jag krängde mina böcker å antikvariat och andra ställen och gav bort dem.
         Nej, jag blev bara så trött på att behöva damma av dem.

         Gôtt. Då ska jag kolla in hos dig.

         Kram!
         /Skvitt

         Gilla

          • Bilder man lägger ut på nätet tappar man helt kontrollen över och de kan missbrukas. Därför måste man vara väldigt försiktig med vad man lägger ut.

           Jag vet inte om du har tänkt på att jag inte lägger ut vanliga människor på min site. Men så är det.

           Låt mig göra ett tankexperiment:
           För några år sedan stod jag i en bar. Jag plåtade baren. Det var en fin bar med glas.

           Bilder man lägger ut på nätet tappar man helt kontrollen över och de kan missbrukas. Därför måste man vara väldigt försiktig med vad man lägger ut.

           Jag vet inte om du har tänkt på att jag inte lägger ut vanliga människor på min site. Men så är det.

           Låt mig göra ett tankexperiment:
           För några år sedan stod jag i en bar. Jag plåtade barn. Det var en fin bar med glas.

           Några tjejer ville absolut att jag skulle fotografer dem, men jag sa nej. De tjatade och tjatade och till slut så tog jag bilder på dem bara för att få slut på tjatet. Sen raderade jag bilderna på dem.
           Men tänk om jag hade lagt ut bilderna på nätet. Och tänk tanken om någon annan ville blogga om horor i baren och tyckt att mina bilder var bra som illustration till ett sådant inlägg! Tänk då om en granne råkade se ett sådant inlägg. Hur tänker den då?
           ”Oj, inte fan visste jag att hon va hora!”
           Tänk så fel det kan bli.

           Kram!
           /Skvitt

           Gilla

          • Ja, jag vet ju det. Men det var också enda gången jag la ut några bilder där jag själv var med. Ofta tar man ju såna bilder, för att spara för sej själv. Jag är inte alls en dumdristig person, men just då var jag det. Och bilderna stals av S.S. Vad som hände sen vet du ju 😦

           Kram
           Kao

           Gilla

          • Har zappat mellan kanalerna ikväll. Är så mycket våld och sånt orkar jag inte titta på. Så nu ser jag i stället Jurassic Park för tredje gången 🙂
           Även i den filmen tycks man tro att vapen löser alla problem, men ändå finns det något jag gillar mycket med den filmen, som har en hel del olika aspekter på vad vi människor bör och inte bör göra mot naturen…

           Kram
           Kao

           Gilla

          • Jag har bara sett filmen en gång och har inte så mycket minnesbilder av den. Så de där aspekterna du talar om kan jag inte kommentera.

           Kram!
           /Skvitt

           Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s