Noll koll på gruvbolag


En granskning

 

avslöjar att ingen har kontrollerat  gruvbolagen

”Vart femte bolag som fått tillstånd de senaste tre åren var hårt finansiellt pressat. Två företag var under brottsutredning. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen agerar. // Idag är det skattebetalarna som får stå för städnotan om ett gruvbolag går i konkurs och lämnar efter sig en förstörd miljö, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.” Det skriver tidningen Sveriges natur.

Noll koll gruvbolag

Det är alltså skattebetalarna som får ta smällen och städa upp, men de vinster det blir (alla går ju inte i konkurs) får bolagen behålla nästan totalt ograverade. Statens kostnader för service åt dessa företag täcks inte av företagens skatteinbetalningar. Vi blir alltså av med våra naturtillgångar samtidigt som vi måste betala för det. Det är en mycket dålig affär!

”På 1990-talet sänkte den moderata näringsministern Per Westerberg statens anspråk på mineraler från 50 procent till 0,5 promille (*). För företag som bröt mineraler i Sverige skulle alltså staten få 0,5 promille av en eventuell vinst (500 kronor per miljon). Målet var att gruvnäringen skulle rädda en krisande svensk ekonomi. Samtidigt öppnades arkiven i Sveriges geologiska undersökningar upp och visades gratis för företag som var intresserade av att bryta mineraler i landet. SGU:s kunskap värderades till ungefär 5 miljarder kronor och plötsligt blev det väldigt billigt att starta gruvdrift i Sverige.

(* Nu är statens anspråk sänkta till 0,2%!)”

Saxat ur tidigare inlägg.

Se bild.

Noll koll gruvbolag 2

 

 

12 tankar om “Noll koll på gruvbolag

 1. Pingback: Kris i förlossningsvården – eaqhan

 2. Pingback: Ett par decimeter är väl 17 meter – eaqhan

 3. Pingback: Den svenska givmildheten | eaqhan

 4. Det är ju fullständigt obegripligt korkat. Hur lät ursäkten för att främmande stater inte behövde betala mer än 0,5 promille i skatt? Ska andra komma hit och bryta malm och lämna efter sej obotliga sår i vårt land, så ska de BÅDE betala för sej OCH städa upp efter sej. Det borde vara en självklarhet.

  Kao

  Gilla

  • Och ändå mera självklart är väl att inte låta andra gräva i ens egen skattkista. Det kan man ju göra själv. Alltså: förstatliga alla gruvor och låt hela vinsten gå till oss alla.

   Och till dem som tror att alla företag måste vara privata och staten inte klarar av att driva företag (alltså de som tror blint på borgarklassens propaganda) vill jag säga en sak. För faktum är att världens största järnmalmsgruva under jord ägs och drivs av staten, är svensk och ligger i Kiruna.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • Jo, jag vet. Det var gruvan i KIruna jag tänkte på främst. ALL flytt av bostäder där, för att komma åt fyndigheterna; det måste kosta skjortan. Vem betalar detta spektakel? Vi skattebetalare, antar jag. För gruvbolaet kommer väl knappast göra det.

    Kao

    Gilla

    • Gruvan är ju statlig så det spelar ju ingen roll. Men gruvan ska betala och har avsatt ett antal miljarder för detta. En del av de boende menar dock att de inte blir helt kompenserade.
     6000 av Kirunas 18000 invånare måste flytta och LKAB betalar marknadspris plus 25% i kompensation när de köper ut fastighetsägarna. Men de boende menar alltså att skillnaden mellan de gamla husens marknadspris och kostnaden för nya hus inte kompenseras med dessa 25%.

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

     • Det är ju sjukt att så många tvingas flytta. Det finns säkert oupptäckta fyndigheter på andra platser i landet där det inte bor folk.

      På Gotland, i Ojnareskogen, försökte de ju börja bryta på fornminnesmarker i den unika skogen. Tack och lov stoppades detta tack vare en stark folklig opinion. Så ska det gå till.

      Kao

      Gilla

      • https://seeaqhan.files.wordpress.com/2015/06/fc3b6statliga-alla-gruvor.jpg?w=584&h=666

       Malmkroppen under Kiruna har visat sig vara ännu järnrikare längre ned. Jag ser inget negativt i att man fortsätter att bryta malmen och att man tvingas flytta staden. Men givetvis ska alla få full kompensation när deras hus rivs. Dessutom kommer staden att utformas på ett mycket bra sätt när den omdanas.

       Oranjeskogen är en helt annan sak. Där vill Nordkalk ödelägga stora naturvärden. Alliansregeringen, som vi äntligen har blivit kvitt, sa ju självklart ja till förstörelsen. Folkliga protester har stoppat det. Frågan är för hur länge.

       Kram!
       /Skvitt

       Gilla

       • Tycker inte det är ok att en hel stad måste flytta. Men jag förstår varför. Nu kan vi bara hoppas på att staten inte ger bort gruvan till någon storfräsare. Detsamma gäller Ojnareskogen: att man inte börjar bryta innan motståndarna märker det, förrän det är för sent att hinna samla protest trupperna igen. Det tar väl sin tid…

        Kao

        Gilla

   • Håller fullständigt med dej om att en gruva (alltså vi medborgares egna naturtillgångar) inte ska ägas av andra än just Staten. För mej är det en självklarhet, men för många andra är det INTE det.

    Kram
    Kao

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s