Prinsbröllopet


Reflektioner

 

Ingen anledning till folkyra

Men media ser det helt annorlunda. Massor med text och bilder, massor med sändningstid. Men det handlar ju bara om att två personer gifter sig …

Licens o skatt

och är det något som borde belysas så vore det väl att vi skattebetalare får stå för notan.

”Prins Carl Philips bröllop beräknas kosta ungefär nio miljoner, alltså ungefär som lillasysters Madeleines. Till det kommer också polisens kostnader på cirka en miljon. // Av de nio miljonerna finansieras tre av det statliga anslaget till kungafamiljen, resterande sex miljoner står kungafamiljen för själva.” / svt Nyheter

Och enligt samma källa ”Den delen finansieras helt privat, det tas inte från apanaget, säger kungahusets ekonomichef Jan Lindman.” Så i grund och botten betalas hela kalaset av oss skattebetalare.

Prins-bröllopet

Det märkliga är att sådant här engagerar en stor del av befolkningen. De begapar överheten istället för att ifrågasätta varför ett ämbete ska ärvas på så medeltida sätt och att hovets barn inte får gifta sig hur som helst. När till exempel Victoria skulle gifta sig var det tvunget att både hovet och regeringen gav sitt godkännande av Daniel. Hade de sagt nej så hade det bara varit för Victoria att hitta någon annan. Det är ju just sådana kulturer vi i övrigt förkastar, men inte hovkulturen!

Live-TV topp

Bilden ovan är ett foto av en artikel i Världens Historia Nr 10 2015. Mest sedda TV-program som gått live är från BBC då prins Charles gifte sig med Diana Spencer i St Paul’s Cathedral 1981. 750 miljoner människor i 74 länder såg sändningen! Hela världens TV-tittare kom i extas skriver tidningen, vilket framgår av bilden. Jag tycker det är ganska sjukt. Det finns väl viktigare saker att engagera sig. Men fotboll och kungliga bröllop tycks toppa listan och det är ju klart, med sådana intressen får varje folk den regering de förtjänar.

För de här kungligheterna och samhällets yttersta elit duger inte vanlig mat. Då ska det vara fint värre och då serveras sådant som skattebetalarna knappt ens hört talas om.

Hovmat 1

Koriandersjuden havskräfta med spishalstrad pilgrimsmussla! Jag tänker på alla andra som samhället försörjer, alltså de som lever på socialbidrag. När fick de stekt lättrimmad gös från Hjälmaren, med karamelliserad crème-fraiche och rökt smör? När fick de champagne Pommery Grand Cru Millésimé 2005? Men trots att socialbidraget är ynkligt litet så ska de betala skatt som bland annat går till sådan här lyx för inbjudna personer som har råd att betala allt själva.

Hovmat 2Nu kanske någon tycker att jag skriver av avundsjuka. Men icke. Jag tycker bara att hela monarkin är föråldrad och folket ska inte torka dessa människor i röven.

Stjärttorkare

Som kontrast, något om vanligt folk.


”SVT rapporterar om kungahuset helt i avsaknad av journalistisk kritik. Ingen annan maktfaktor behandlas på samma sätt. Detta trots att en betydande andel av oss som betalar tv-licensen inte ens stöttar det system som SVT så okritiskt hyllar, skriver Yasmine Larsson, ordförande Republikanska föreningen.” / EXPRESSEN debatt

 

 

16 tankar om “Prinsbröllopet

   • Jag kallar dem ingenting alls. Så intresserad är jag av deras förehavanden.

    Menyn såg, i mina ögon, inte ett dugg imponerande ut. Snarare tvärtom. Chefskocken måste ha slagit knut på sej själv för att få fram de fåniga namnen på rätterna.

    Kao

    Gilla

    • Bara det låter fint så tycker de säkert att det är en delikatess.

     Vitvinspocherade kackerlackor med angelicasås och bockhornsklöver spetsad med punsch från J. Cederlunds Söner anno 1845.

     Kolgrillade hästtestiklar i sås med söt bayersk senap och dekorerat med munkrenfana. Serveras med stilla pocherad potatis som svalnat och brynts i pimpinellakryddat smör och rosévin.

     Rostade svinöron serveras som snacks och dipsås kryddad med ålandsrot och torkade Eurydice pulchra.

     /Skvitt

     Gilla

     • Förrätt: Gräsrotsanimerad slowgrillad aplever med kotte i egen sås.
      Huvudrätt: Luvad stake med fisksås gjord på muränahjärna och långsamt marinerade fiskögon.
      Efterrätt: Sorbet med sötsura odon och enbärsgele’ som först blivit våldsamt stekta, sedan nedkylda till minus 40 grader. På toppen: ett charmigt, väl utvalt myntablad från Värmlands djupaste skogar.
      Soppa: fesljummen hönsbuljong (även kallad consomme’).

      Vin: gracheroue’ de’ la franchiseramente blö (blue) från 1330 och honorre’ de gonnore’ från 1100.

      Mjöd gjort på äkta vikingapiss som lagrats i eu’de’la’ekfat i minst 1000 år.

      Drinkar till kvällen: Rom och cola.
      Snacks: popcorn.

      För den som blir hungrig efter kvällens excesser kommer Mac Donalds upp med vanliga jävla hamburgare och cocacola.

      Gilla

 1. Du milde!!!
  Visserligen tycker jag att det är trevligt att de som älskar varandra också får gifta sej. Det gäller även Carl Philip och Sofia. Men det får ju vara någon måtta på uppmärksamheten.

  Kram
  Kao

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s