Man har inget att säga till om


Elnätsbolag har monopol

 

Det är bara att betala eller flytta

Elmonopolet”Fortum tjänade förra året över två miljarder kronor på sitt elnät. Och till skillnad från el där det råder konkurrens och där man kan välja vilket bolag som man kan köpa elen av, har Fortum Distribution och landets övriga elnätsbolag monopol i sina områden på alla elledningar. Det här är bara början för Fortum och ytterligare 85 elnätsbolag, som de senaste åren drivit en process i förvaltningsdomstolarna för rätten att höja priserna. Och bolagen har vunnit på alla punkter.” / svt.se

Det är i högsta grad oanständigt att företag får ha monopolställning. Det är än värre än när bolagen skapar karteller, vilket ju är förbjudet. I det här fallet har kunden inget val. Det är bara att betala eller vara utan el. Det finns bara en sak att kräva och det är att dessa ledningar som vi får vår ström genom tas över av staten.

Annonser

15 thoughts on “Man har inget att säga till om

 1. Två gånger på fyra månader har Fortum Distribution, numera Ellevio, höjt priserna i alla sina elnät. Sammantaget har priserna höjts sedan 2010, med som mest 40 procent. Vi fick ett brev från Fortum där de bad om ursäkt för de dubbla elnätskostnaderna nu i år, och skyllde på att de skulle ha höjt tidigare (2012 tror jag att det stod) men att de avvaktade vissa beslut (eller något i den stilen). Nu gjorde de just den försenade höjningen och dubblade med den för det här året — TVÅ höjningar (!) på väldigt kort tid! ”Mycket vill ha mer!”

  Kram

  Gilla

  • Tänk om man kunde få till stånd en samordnad aktion mot dem. Låt oss säga att alla sa upp avtalet med dem för en månad eller två. Man kan ju leva en kortare stund utan el om man anstränger sig. Särskilt sommartid. Undra hur reaktionen skulle bli. En sjättedel av deras årsintäkter på elnätet skulle säkert svida.

   Eller om kunderna startade en förening och tillsammans började köpa upp aktierna.

   Eller om man hyrde in en självmordsbombare som (givetvis för skälig ersättning efter utfört uppdrag) … 😉

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

 2. De stora elbolagen har genom kartellbildning skapat monopol på elen och gör allt för att slå ut de små bolagen – och lyckas också med det.

  Kartellbildning är strängeligen förbjudet i de flesta s.k demokratier, men i Sverige är det tydligen ok. Ska man nu ha kapitalism ska man strida om kunderna genom att SÄNKA sina priser. Inte tvärtom.

  Vi konsumenter ska betala vad det i REALITETEN kostar. Inte för att hjälpa bolagen till onormala vinster. När det gäller Vattenfall så kommer dessa pengar ju inte oss till del i.a.f. Så vart tar de vägen???

  Kao

  Gilla

 3. Snart kommer både vattnet och luften vi andas att privatiseras 😦 .

  Jag bor ju i en liten lägenhet (43m2) och betalar inte så mycket i el fram till nu, i.a.f. C:a 260-270kr/månad. Det är överkomligt.

  Men jag gjorde ett test: När jag var utomlands i 2 veckor och hade dragit ur alla elkrävande anslutningar (utom kyl/frys och ett par saker till) så fick jag ändå samma summa i räkning som månaderna innan. Ringde Fortum som förklarade det hela med att det var en massa sidokostnaderna som kostade. Inte det jag hade förbrukat eller ej. Det var den minsta kostnaden…. kanske 60-70kr. Om ens det.

  Kram
  Kao

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s