Mycket skitsnack om tiggarna


För mycket

 

Här kommer en annan bild

”John hade varit inne och handlat på Presbyrån vid Järntorget i Göteborg när han upptäckte att han saknade sin plånbok.
– Jag hade hunnit gå ganska långt. I desperation gick jag tillbaka till affären. Han som jobbade där frågade vad jag hette, säger John Lindell till GT.

Det visade sig att Armand hade hittat plånboken och lämnat in den. Armand livnär sig på att tigga i närheten.” / Newsner

Rom + plånbok

Från en FAKTUM-försäljare fick jag höra en annan story.

Han står utanför en ICA-butik. Ägaren vill inte att han går in i butiken med tidningar i handen. Och han behövde handla.

På samma plats sitter en tiggare och de har ju setts en längre tid. Därför frågade han tiggaren om han ville hålla i tidningarna medan han var inne och handlade och det var inget problem med det.

När tidningsförsäljaren kom ut ur butiken hade tiggaren sålt en tidning och lämnade över resten av tidningarna, plus pengarna. Inget konstigt med det. Men skulle man tro på alla rykten så skulle man ju snarare tro att tiggaren tog tidningarna under armen och pep iväg som en skållad råtta för att fortsättningsvis tigga någon annan stans. Fler detaljer om detta.

Det är mer än tråkigt att de allra fattigaste i Europa ska utsättas för falsk ryktesspridning och i vissa fall till och med utsättas för brott bara för att de inte har annat sätt att försörja sig på.

Romska myter

Själv gav jag vid ett tillfälle hundra kronor till en romsk tiggare. Hon blev självklart jätteglad. Hon blev så glad att jag fick en kram av henne. ”Kolla så du har allting kvar i fickorna!” sa en förbipasserande till mig. Jo, jo! Så är det med fördomarna. Och för att kanske ta bort en sådan fördom hos denne person så kollade jag fickorna och kunde upplysa om att inget saknades. Så nu vet han det, och ni också.

18 tankar om “Mycket skitsnack om tiggarna

 1. Pingback: Uteslöts ur facket | eaqhan

 2. Pingback: Förbjudna sanningar | eaqhan

 3. Pingback: Allt fler skjuter sig själva i foten | eaqhan

 4. Pingback: Önskedrömmen | eaqhan

 5. De beskylls ju för att vara ”organiserade”. Klart de är. De måste åka hit på något vis. Ofta i en minibuss. Det kostar pengar. Det händer nog att de får betala för sin tiggarplats och för s k beskydd. Men det gör dem inte till kriminella eller rika som roar sig med att tigga.
  Vi får göra vad vi kan för dem här. Och skapa opinion i EU för att lösa frågan mer långsiktigt. Ingen ska behöva tigga.

  Gilla

  • Det bästa med att de är här är ju att de fungerar som ambassadörer med rätt att ge Rumänien dålig goodwill för den usla segregationspolitik deras regering för.
   Hemma är det ingen som reagerar på deras situation. Där är ju nästan alla antiziganister och nynazister trakasserar de, misshandlar dem och slår till och med ihjäl dem utan att polisen ingriper.
   Tack vare att de är här (=alla länder där de tigger) har folk i övriga EU blivit upplysta om vilket skitland Rumänien är.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

 6. Jag brukar förklara det hela ganska enkelt för folk så de fattar. De behöver ingen annan kunskap än sig själva för att fatta.

  Uteliggaren och tiggaren är de hederligaste människor du någonsin kommer träffa i ditt liv och det är lätt att inse. Fundera själv på hur långt du skulle gå för att se till att du inte hamnar på gatan och tvingas tigga. Jag tror de flesta av oss är beredda att gå ganska långt för att undvika det ödet. De som ni ser liggande och tiggande på gatan, var de som inte gick lika långt som du skulle göra.

  Vi anser oss vara så jävla hederliga, men det är folk utan självkännedom som tror de har den hederlighet som krävs för det. Jag vet av erfarenhet att man tänker helt annorlunda den dag vräkningsansökan ligger på hallmattan och samlar damm, när delgivningsmannen står utanför lägenhetsdörren. Jag vet att ens värld förändras fullständigt den dagen man drabbas av ”food uncertainty” för första gången, det är först då som man vet vad hederlighetens pris kan tänkas var, det är då den hederlige skiljs från den vanliga dödliga. Jag vet var gränsen för min hederlighet går, jag når inte upp till tiggaren eller uteliggarens hederlighet.

  Gilla

  • Det var ett mycket tänkvärt svar.
   Man kan ju tillägga att den som har det riktigt förbannat fattigt är mer benägen att hjälpa en annan i samma nöd. Fast det kan tyckas som att en sådan person borde hålla hårt i varenda krona. Istället är det de rika som har svårt att dela med sig.

   Jag glömde att nämna en annan sak som FAKTUM-försäljaren sa.
   Det är samma huvudpersoner som jag nämnde förut i inlägget. Försäljaren hade inte pengar till mediciner, men skulle få från soc dagen därpå. Och det råkade han berätta för tiggaren som då genast tog fram en femhundring som lån. Observera att de inte känner varandra mer än att de tigger/säljer på samma plats sedan en tid tillbaka. Frågan är om någon av alla ICA:s kunder som dagligen passerar skulle ha gjort detsamma. Fan tro’t säger jag.

   När jag hörde detta kände jag mig tvungen att berätta en sak jag hade hört av en ”vanlig Svensson”. Han hade ”sett”, sa han, en tiggare som räknade sina pengar och ”det var minst trettiotusen”. Jag tvivlar!
   För det första står varken tiggare eller vanligt folk och räknar pengar helt öppet på gatan inför alla okända människor. Därför kunde ”Svensson” knappast se hur mycket pengar det handlade om. Möjligen att han fick se en skymt av ett större belopp. Men hur mycket? Kanske bara 1000 kronor. Kanske 5000 kronor.
   För det andra, vilken bank skulle han sätta in dem på när han inte har något konto? Han måste alltså ha pengarna på sig.
   För det tredje, hur länge hade han tiggt för att få ihop pengarna? Enligt svt-Text-bilden får de in 130/dag = 3900/månad. Det innebär över 7½ månad för att få ihop pengarna om han inte har en krona i utgift under tiden. Men enligt EU-reglerna får han inte uppehålla sig så länge i ett sträck i Sverige.
   Så det var helt enkelt bara skitsnack!
   För det fjärde, det var säkert pengar han skulle ge till sina anhöriga i Rumänien när han väl var hemma igen och delat på en hel familj blir det inte så mycket pengar.
   För det femte så måste han resa hem och det kostar. Han kan ju inte skicka pengarna eftersom det inte funkar för romer i Rumänien.

   Sådana här historier tror folk på och sprider vidare av dumhet för att de inte tänker längre än näsan räcker. Eller så sprider de medvetet ut lögner för att kasta skit på de allra fattigaste människor.

   En liknade sak är ju ilskan över att romerna har mobiltelefoner. Men de måste ju också kommunicera. Och hur ska man använda en fast telefon om man varken har bostad eller en vägg med kontakt eller ens rätt att teckna ett abonnemangskontrakt? Men med mobil kan man ha betalkort utan abonnemang och det är ju praktiskt när det inte finns en brevlåda som räkningen kan kastas i.

   Folk tänker inte!

   /Skvitt

   Gilla

   • Vi har ju alla hört det förut. Det är som vanligt, som det alltid varit i Sverige.

    ”De bryter upp parketten och odlar potatis”
    Råttan i pizzan osv.

    Gilla

   • De tjänar verkligen inte mycket pengar!

    Visst är det märkligt att de som tjänar mest också är snålast. Och arbetarklassens barn som inte själva vill stå längst ner på samhällsskalan är de som klagar mest på tiggarna.

    Visst, jag kan hålla med dem om att det är för jävligt att folk måste sitta och tigga, men jag har inte samma anledning till att tycka det som rasisterna har. Att människor är så fattiga att de tvingas tigga är helt och hållet en politisk fråga. Särskilt de rumänska och bulgariska politikernas sak att se till att människor inte behöver göra det.

    Men sånt ser inte rasisterna, för de VILL INTE se den verkliga orsaken.

    Kram
    Kao

    Gilla

    • Enligt undersökningen tjänar de 130/dag, eller 3900/månad. Då ska man också komma ihåg att av dessa pengar försörjer de anhöriga hemma i Rumänien, pendlar hem och tillbaka hit och ska dessutom äta mat och skaffa kläder och något enkelt tält, presenning eller annat skydd mot väder och vind. Ändå finns det folk som tror att de lever i överflöd!

     Hur fan tänker folk? Inte alls, vill jag påstå.

     Det var ju gratis utdelning av gamla insamlade avlagda kläder som någon hjälporganisation arrangerade någonstans i Göteborg i vintras och romerna var där och försåg sig. Då hittade folk på att de hade roffat åt sig så mycket de kunde bära. Fast det var inte sant. Arrangörerna gick ut med dementier. Däremot nöjde de sig inte med ett enstaka klädesplagg, vilket kanske inte var så konstigt. De måste ju passa på när tillfälle ges. Att köpa kläder när pengarna knappt räcker till mat är ju underprioriterat och nöjesshopping kan de bara drömma om.

     Jag kommer osökt att undrar över hur den besuttna överklassen, som redan har allt, skulle ha gjort om det plötsligt blev en gratis utdelning av aktier. Förmodligen tog den som kom först allesammans själv så inga aktier blev kvar till de senare anlända.
     Där har vi de sanna roffarna!
     De delar inte med sig. Därför finns det riktigt rika och riktigt fattiga. Och alla vi andra däremellan.

     Arbetarklassens barn (som du skriver om), är ju självklart inte en homogen grupp. Det finns de med politisk mognad och medvetenhet, samt känsla för solidaritet, men även vilja till engagemang. Det finns också de som till varje pris vill upp i samhället och lyckas de inte slår de nedåt. Eller har jag fel?
     Säkert kan det förklaras på många andra sätt också. Varje människa är ju unik, med olika drivkrafter och strategier, olika mål i livet, olika saker som är viktiga för dem. Ändå är de basala behoven lika för alla människor.

     Klassfråga är politik. Politik är ett sätt att förändra samhället. Samhället är just nu i denna samhällsfas kapitalistiskt. All makt och därmed rikedom finns hos en lite klick som styr alltsammans enbart i kraft av sitt ägande av kapital och produktionsmedel. Därför har hela arbetarklassen precis samma intresse av att förändra samhället så att denna lilla maktelit inte kan styra samhället. Istället finns ett gemensamt intresse av att makten ligger i arbetarklassens gemenskap och enbart i denna gemenskap eftersom alla värden i samhället skapas uteslutande av arbetarklassen.
     Till denna arbetarklassens gemenskap hör all världens lönearbetande oavsett inkomst, alla arbetslösa, alla pensionerade och förtidspensionerade lönearbetare, oavsett etnicitet, religiös hemvist, nationalitet och hudfärg, samt alla tiggare. Alla har de nämligen samma klassintressen. Dit hör dock inte borgarklassen! Den har klassintressen som går stick i stäv med arbetarklassen och den är en överklass enbart på grund av att den försörjer sig på andras arbete, arbetarklassens dagliga slit och även dess konsumtion.

     ”Och arbetarklassens barn som inte själva vill stå längst ner på samhällsskalan är de som klagar mest på tiggarna. Visst kan det vara så, men då har dessa barn inte en susning om klassfrågorna och hur arbetarklassens gemensamma intressen ska tas till vara och vad kampen handlar om. Skolan lär ju inte ut sådant, så det krävs att deras föräldrar ger dem den informationen och att de sen själva söker information och engagerar sig i kommunismens rörelser. Tyvärr är de så vilsna politiskt att de istället inspireras av fascister, nazister, rasister och Sverigedemokrater. Det är politiska rörelser som rekryterar sina medlemmar bland okunnighetens skara.

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s