638 misslyckade mordförsök


USA:s utrikespolitik

 

en politik i våldets tecken

Här är ett kapitel i amerikansk utrikespolitiks blodiga bok, där CIA dock aldrig lyckades.

”New York-borna är vana vid det mesta, men detta är en riktigt ovanlig syn. En solig aprildag 1959 har en större folkmassa samlats kring en brett leende man med militärbasker och helskägg. På knagglig engelska besvarar han journalisternas frågor och delar samtidigt ut cigarrer till stadens polismän. Mannen är Fidel Castro, den 32-årige gerillaledaren som bara tre månader tidigare störtat Kubas korrupte president Fulgencio Batista.

Kubas nye ledare har bjudits in till New York av de amerikanska tidningsredaktörerna, som beskrivit honom som en cigarrökande Robin Hood. I Vita huset är man inte lika imponerad. President Eisenhower är övertygad om att frihetshjälten i själva verket är kommunist. Och han fruktar att ärkefienden Sovjet­unionen nu har fått en bundsförvant inte mer än 145 km från USA:s kust.

Under de följande decennierna ska USA:s underrättelsetjänst komma att verka oförtrutet för att göra sig av med Castro. Antalet attentat, eller planerade sådana, uppskattas i dag till 638 stycken.” / Läs mer i Världens Historia.

CIA+Castro

36 tankar om “638 misslyckade mordförsök

 1. Pingback: USA:s underrättelsetjänster är inga idioter – eaqhan

 2. Pingback: Enormt kubanskt framsteg mot AIDS | eaqhan

 3. Titta vad jag hittade på Youtube :D!!!
  Har en egen bild, men på den är jag med själv. Som den gamla mannen tog med min mobilkamera.

  Här är t.o.m gubben med och som du ser är han noga med att glasögonen på statyn sitter rätt 🙂
  Video ca 1 minut:

  Gilla

 4. Apropå Buena Vista Social Club: Ingen i ursprungsbandet är under 75 år. Men i denna låt under en turne’ utomlands har de tydligen tagit in ett par yngre blåsare för att fylla ut orkestern:

  Du vet säkert att de är världsberömda. När någon i gruppen faller ifrån av ålderskrämpor så tar de in en ny gamling i gruppen och fortsätter i samma stil 😀

  Gilla

 5. Det är viktigt att anpassa sej till rådande förhållanden när man är på okänd/ökänd mark.

  På Cuba lärde jag mej ganska fort att inte sitta och prata politik med folk. De var rädda. Blev oerhört besvärade…….så ser det ut i verkligheten. Tre eller flera kunde inte samtala i klunga utomhus. Det ansågs konspiratoriskt! I en bar gick det bättre att umgås med flera människor samtidigt, men fortfarande inte pratat politik…..

  När jag bodde ett antal dagar på södra Cuba bodde jag som inhyst och med mannen i familjen kunde jag prata politik, men då fick ingen annan i familjen vara i närheten (de behöver tillstånd för att hyra ut ett rum till turister. Som här hemma, alltså).

  Det finns en hel del annat att berätta om Cuba och de fina människorna där. Träffade ju några stycken trevliga personer :-)Men det får bli en annan gång.

  Kuriosa: En händelse som var helt otrolig och dessutom spontan och mitt på dagen i Havanna var att få se och höra Buena Vista Social Club uppträda. Det gjorde starkt intryck på mej. Varsågod:

  Kao

  Gilla

 6. Trots alla mordförsök tycktes Fidel Castro ta det hela med en stor portion torr humor. En fantastisk person :-).

  Lite kuriosa: I december 2009 var jag på Cuba. Det var en märklig resa på många sätt. En sak som förvånade mej var att man har en John Lennon Park i Havanna och där på en parkbänk sitter en fantastiskt välgjord staty av John Lennon i naturlig storlek. En äldre man vaktade statyn. ”Varje kväll måste jag ta av Lennon glasögonen, för annars stjäl turisterna dem. Men varje morgon sätter jag tillbaks dem igen”, förklarade han.

  🙂

  Gilla

 7. Att de försökte mörda honom flera gånger visste jag, men att det var SÅ många gånger kände jag inte till. Ska läsa artikeln.

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Det är de gånger som är dokumenterade. Hur många ytterligare försök som gjordes kan man ju undra över.

   Castro sa att om det fanns en olympisk gren för överlevnad av mordförsök så skulle han fått guldmedalj.
   😉
   Ingen betvivlar det.

   Sen finns det ju en massa för USA misshagliga personer som CIA lyckats mörda. Det går väl ett minst några dussin tjog av sådan ”lyckade” mord utförda av CIA på varje misslyckat försök på Castro. De flesta känner vi inte ens till.

   Det är inte konstigt att Julian Assange känner sig otrygg om han skulle kunna lämna ambassaden. Samma sak med Edward Snowden ifall han lämnar Ryssland.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

    • Lita på det! Och Anna Ardin har ju CIA-kontakter. Därför hamnade Julian Assange i honungsfällan. Du tror väl inte alltsammans bara var hennes idé?

     Den där trasiga kondomen som sen blev till ”våldtäkt” hindrade inte Anna från att ha sex med honom igen och käka kräftor med honom på sin balkong och sms:a sina vänner och berätta vilken underbar man han var. Sen” gjorde hon polisanmälan, vilken upptogs av en kvinnlig polis hon kände, medlem i ROKS!

     Vad ger du för det?

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

     • Jag tyckte också att det hela liknade en honungsfälla. Synd att J.A gick på det. Våldtäktsmålet är bara att sätt att få hit honom så att Mossad kan ta honom 😦

      Kao

      Gilla

       • Jo. Men där kan han ju inte sitta i evigheter. Det fungerar inte, om inte annat så för hans egen skull. Måste vara fruktansvärt! Skulle han fraktas hit i lönndom så skulle bergsäkert vår mesiga regering lämna ut honom. Precis som de gjorde med egyptierna. Detta vet han naturligtvis. Att det är ett politiskt spel.

        Kao

        Gilla

         • Läste återigen om Hassan Bolkiah, sultanen av Brunei. Tidigare var han världens rikaste man med polare som Michael Jackson och vår kung (!) En riktigt läskig man. Han har nu i dagarna infört sharialagar i det lilla sultanatet på Borneos västkust. (Jag var bara nån mil från gränsen). Men dessa lagar gäller inte för sultanen och hans royal family. De lever i överdådig lyx i ett 1700-rumspalats som kostade 1 miljard att bygga. Där är sexorgier, porr, sprit och massor med brudar vardagsmat….

          såna svin får ju aldrig nog. Som alla andra Mammons.

          Kao

          Gilla

          • Jo.Jag läste det där igår. Jag har i åratal haft ögonen på sultanen och hans svinerier. Långt innan jag ens hade besökt Borneo. Det var frestande att korsa gränsen dit, men jag tog mitt förnuft till fånga och avstod. Hade ju min då 17-åriga dotter med mej och ville inte riskera att något hände henne.

           Kao

           Kao

           Gilla

          • Tror jag inte.
           Vi hade ju vår guide Gilbert med oss. Kristen och dessutom bög. Så det hade kanske varit farligt för honom att resa in i Brunei. Och vi hade inga lämpliga kläder med oss i ryggsäcken. Men hade jag varit ensam hade jag definitivt åkt in. Vi hade ju passen med oss.

           Kao

           Gilla

          • Risken som turist att råka illa ut från myndigheternas sida är nog nästan obefintlig om allt är OK och man följer uppförandekodexen i landet. De är måna om turister över allt. Eller?

           Kram!
           /Skvitt

           Gilla

          • Det törs jag inte vara säker på om jag besöker vissa länder. En karl behöver ju aldrig tänka på sånt då de reser, men EN KVINNA måste göra det. För sin egen säkerhet. Jag går ju inte i shorts och linne på stan i Kuala Lumpur men jag kan göra det i Bangkok. Inte ens en man kan gå i shorts och linne i t.ex Brunei, Saudiarabien och en del andra ställen. Och framförallt inte vara berusad! Det får man ta på hotellet, om det känns så nödvändigt att dricka alkohol. Och så vidare. Det finns så många moralkoder och följer man inte dem kanske man inte blir fängslad, men man råkar illa ut genom sitt deltagande i stadslivet.

           Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s