Den sanna bilden


Grekland

 

Ett land i största kris

Nu har det pratats så mycket om den saken att det väl knappas är någon som orkar läsa detta inlägg. Men gör det. Det tar upp helt andra saker än pressen gör. Det är den sanna bilden bakom krisen.

I ett öppet brev från fem ledande ekonomer, plus Thomas Piketty, som riktas till Angela Merkel skriver man att ”Historien kommer att minnas dig för dina handlingar i veckan.”

Den global kampanjgruppen Avaaz kräver ett slut på Greklands påtvingade  åtstramningsprogram och framhåller att korruption och skatteflykt ursprungligen skapade problemen.

De ekonomiska krav som ställs av EU är en kur som åderlåter patienten, men den botar inte sjukdomen. Den skapar  istället en kollaps i banksystemet och gör skuldkrisen (175 procent av BNP) långt värre. Ekonomin ligger i ruiner och produktionen stannar av när företag har i brist på kapital och det skapar massarbetslöshet. Ett allt fattigare folk får betala allt högre skatter men de totala skatteinkomsterna störtdyker när allt färre har arbete och löner och pensioner har sänkts.

De humanitära konsekvenserna är förkrossande. Fyrtio procent av barnen lever i fattigdom och spädbarnsdödligheten är skyhög. Ungdomsarbetslösheten ligger på 50 procent. Privatiseringar och avregleringar föröder samhället.

Grekland har utvecklat en ekonomisk depression vars like får sökas i åren 1929-1933 tack vare att grekerna i stort har följt EU:s krav på åtstramningar. Det Grekland har drabbats av kan närmast beskrivas som grövsta formen av våldtäkt och bär den mörkaste högerpolitikens kännemärke.

Vems ärenden EU:s politiker egentligen går när Greklands ekonomi krossas anar man i ett av mina tidigare inlägg, ”Vem styr egentligen landet”.Tack Merkel

 

9 tankar om “Den sanna bilden

 1. Visst är det som du skriver. Det är inte det grekiska folket man möter som har störtat landet ner i avgrunden; det är Mammon och hans vänner som genom skatteflykt och en enormt utbredd korruption förstört landet.

  Kram
  Kao

  Gilla

   • Jag undrar om inte folk nu börjar inse saker och ting – och kan koppla ihop alla de händelser som skett de senaste åren, många av dem i smyg. Man kan ju hoppas, men i mina svartaste stunder betvivlar jag det. Det krävs ett total-ras för att folk ska dra öronen åt sej: T.ex att det blir likadant här i Sverige som det nu är i Grekland.

    Gilla

   • Bankkapitalet riskerar en svidande förlust genom vårdslös utlåning. Borde man inte ha sett, att grekerna (”eliten”) fifflade med sina siffror för att komma in i euron? Jag ser bara en enorm inkompetens, där bankerna själva brukar se unik kompetens motiverande enorma bonusar och avgångsvederlag.

    Och i Grekland är det givetvis den lokala korruptionen och inkompetensen, som haft mest kompetens att plundra landet. Tyska bonusmottagare har väl bara varit mest kompetenta, när det gällt att låna ut tyska pensionärers pengar till grekiska bonusmottagare.

    Pengarna till Grekland blir väl som pengarna till Afrika. Väldigt lite når ut till de fattiga. Och vilkas pengar är det som alltid skickas iväg?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s