Jag gillar Leif GW Persson


Men

 

jag undrar om han inte cyklar lite om Grekland

”När Greklands politiker åker till Bryssel för att trilskas med sina långivare är det inte med allmänna färdmedel, medförd matsäck och övernattning på vandrarhem vilket ju vore både logiskt och rimligt med tanke på deras situation och hur de hamnat där.

Tvärtom – enligt vedertagen grekisk modell och för ännu ett par tiotal lånade miljoner – så genomförs den Canossavandringen med hjälp av privata jetplan och helikoptrar, limousiner, de största sviterna på de bästa hotellen, överdådiga middagar och luncher och varje minister medför givetvis det vanliga entouraget på dryga tiotalet medhjälpare vars egentliga arbetsuppgifter undandrar sig allt utom en grekisk bedömning. Skräddarsydda kostymer, Rolexklockor och inte en tagelskjorta så långt ögat ser.”

Tyvärr drar han forna grekiska politiker och de som vann valet över en kam. Alexis Tsipras är en annan sorts politiker än de gamla. Han försöker satsa på att ge vanligt folk social trygghet. De förra gav blanka fan i folket och misskötte ekonomin, vilket nu Alexis Tsipras tvingas leva med konsekvenserna av. Det är inte lätt.

Tyvärr tycks det som att Alexis Tsipras inte orkar stå emot bankkapitalisterna som nu försöker sko sig på Greklands tragik. Vad han borde göra är att lämna eurozonen och skapa tillbaka den gamla valutan, samt ta ifrån privata banker deras rätt att skapa pengar. Han borde låta Greklands egen riksbank skapa de pengar som behövs och därmed ta den totala kontrollen över ekonomin.

GW om Grekland

Läs GW:s krönika.

På facebook beskriver Alexandra Pascalidou en annan bild av Greklands nuvarande regering. Och jag är helt säker på att hon har mer på fötter i frågan än Leif.

Alexandra Pascalidou: ”Jag följer thrillern minut för minut och twittrar om den. Och apropå GW Perssons lögner i Expressen kommer snart ett längre inlägg om alla nedskärningar som regeringen implementerat på 50 miljoner euro. Premiärminister & Ministrar som är bland de lägst betalda i Europa, utförsäljning av tjänstebilar, indragna personskydd och livvakter, sakkunniga och sekreterare. Minskat antal departement.

Premiärministern bor i en lägenhet i ett arbetarklassområde och kör Audi, slipslösa ministrar på moppar utan Rolex-klockor som flyger ekonomiklass. Fjärran från fantomenbilder och fantasifoster som levereras som vore de signalement på Efterlysta brottlingar i Veckans Brott.

Det minsta man kan kräva av vår intellektuella elit, våra författare och journalister, är att de bemödar sig att ta reda på fakta istället för att förmedla fördomar.”

På facebook skriver Ali Esbati: ”Av det som framkommit som huvuddrag av ”uppgörelsen” med Grekland att döma berövas landet all väsentlig ekonomisk & politisk suveränitet.

Paul Krugman skrev detta sent igår om det som diskuterades och som nu i princip gäller: ”This Eurogroup list of demands is madness. The trending hashtag ThisIsACoup is exactly right. This goes beyond harsh into pure vindictiveness, complete destruction of national sovereignty, and no hope of relief. It is, presumably, meant to be an offer Greece can’t accept; but even so, it’s a grotesque betrayal of everything the European project was supposed to stand for.”

I uppgörelsen ingår bland annat en fond ditt Grekland ska överföra kontroll över offentliga tillgångar på 50 miljarder euro (!) som därefter ska privatiseras av ”experter” som Trojkan kontrollerar. (I ursprungsförslaget skulle fonden ha säte i Luxemburg, med Tysklands finansminster som styrelseordförande i banken den tillhör. Nu får den säte i Aten. Man kan på så sätt garantera att lokala mutkolvar får en fair chans att konkurrera om korruptionsmöjligheterna.)

Såvitt jag kan förstå ingår även en politisk kommissariatsfunktion. Lagar som ska stiftas ska gå igenom Trojkans kontroll. … ”

Tsipras riskerar att bli en förrädare

13 tankar om “Jag gillar Leif GW Persson

  1. Bankerna har som vanligt levt rullan. Främst Frankrike och Tyskland har lånat ut pengar till grekiska staten som verkligen inte heller har hållit i tyglarna. En och annan vanlig grek har slöat i solen men det kan ju inte vara fel. Pensionsåldern var sänkt till 55(!!!) år, vilket däremot givetvis är helt fel.

    Men att skylla på ”grekerna”, som vore de korrumperade latmaskar är helt fel. Korrumptionen finns bland höga politiker i landet.

    Visst var det många av grekerna som försökte komma undan skatt, men det egentliga problemet sitter(satt) i den grekiska regeringen och deras eftergifter till kapitalstarka intressen. Men som vanligt blir det folket som tvingas lida.

    Kao

    Gilla

Lämna en kommentar