Gardum int sos uldum, äto dalskedum ändo…


Det mest svenska

 

fast det är svårt att förstå, för en svensk

Vad fasen snackar nu Skvitt om?

Jo, jag tänker på de här som kallar sig Sverige-vänner. Nyordssvenska kan ju vara bra ibland. Med nyord kan man förändra folks sätt att reagera på det man gör och säger. Sverigevän får det alltså låta bättre än ord som rasist och främlingsfientlig. Det är ju därför Sverigedemokrater har hittat på ordet. Men inställningen till nytillkomna är densamma som förr, kom inte hit djävla blattedjävlar. Det är vad deras politik går ut på. Man ska vara svensk i Sverige och inget annat. Europé går an, men helst inte Sydeuropé. Amerikan går också an, fast man då inte är europé.

Ja, det är en konstig inställning. De vill bevara Sverige svenskt. Det var ju en rörelse som kallade sig så. En rasistisk rörelse med kopplingar till nazismen. Och ur denna rörelse skapades partiet Sverigedemokraterna, som bekant.

Bevarar man Sverige svenskt när man skapar nya ord istället för de ord som har fått negativ betydelse bara för att tvätta sin fasad?

Och ska man tala om att bevara Sverige svensk ska vi kanske lära oss att tala vikingaspråk. Då blir vi kanske mera svenska. Å andra sidan är det väl ingen idag som egentligen vet hur språket lät, men älvdalska kommer väldigt nära säger språkforskarna.

Svenska

”Precis som många andra mindre språk är även älvdalskan utsatt för diskriminering. Exempelvis har Europarådet gång på gång uppmanat Sverige att erkänna älvdalska som ett minoritetsspråk, utan att lyckas. Det kanske inte är så konstigt, i ett land där man i århundraden – bokstavligen – försökt banka ur människorna det språk de fick med sig med modersmjölken.

Enligt språkvetarna råder det inga tvivel om att älvdalska är ett eget språk. Ljud- och böjningsmässigt skiljer det sig från svenskan ”på alla plan”, enligt lingvisten Henrik Rosenkvist. Ordföljden och ordförrådet är också annorlunda.” Läs mer här.

Att neka barn tala sitt eget i skolan drabbade inte bara de med älvdalska som modersmål. Det drabbade samer och tornedalingar också. Och att beröva människor sitt språk är en dela av åtgärder som klassas som folkmord och är alltså en grov förbrytelse. Att Sverige inte erkänner älvdalska som eget språk  reagerar alltså EU på. Kanske Sverigedemokraterna kan ta upp frågan i riksdagen och trycka på. Det är ju det mest ursvenska språket vi har i dag. Och för konsekvensens skull kanske de ska göra avbön när det gäller vad man har sagt om samer, att de inte är svenska.

Nåja

Jag har inga förhoppningar att kunna ändra på Sverigedemokrater. De ändrar hela tiden sin retorik för att försöka verka rumsrena, men det enda de vill är att kasta ut sådana som inte precis ser ut som vi ”svenskar”, va det det nu kan vara för något. Jag menar, här bor ju gamla vallonättlingar, tyskar, skottar osv. Sådana som är ättlingar till de som byggde landet.

 

21 tankar om “Gardum int sos uldum, äto dalskedum ändo…

 1. Jag bodde halvårsvis på Österlen på 70-talet några år. Där har de en säregen dialekt. Men med lite fantasi kunde jag förstå dem. Ett öppet öra och ett öppet sinnelag – då förstår man vad folk säger. (Även om just älvdalskan verkar för svår t.o.m för mej 😉 )

  Kao

  Gilla

 2. Jag är inte särskilt svensk. Mina föräldrar kom från Norge efter kriget, men jag och min bror är födda här. Undrar om det duger för SD eller om det också är fel. Men det är klart: jag är ju blond och talar felfri svenska. Det kanske räcker 😉 ?

  Kao

  Gilla

 3. För mej är det självklart att folk ska få behålla sina dialekter och språk. Bara för att SD-arna inte begriper älvdalska betyder det inte att språket ska kväsas.

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Javisst, men samtidigt måst invandrare lära sig det svenska språket. Annars går det inte bra för dem.
   Det råder inget motsatsförhållande i att vårda sitt modersmål och att lära sig språket där man bor. Den frågan bör alla partier trycka på så att det inte ger utrymme för SD.

   /Skvitt

   Gilla

 4. Med tanke på just det sista du skriver, att Sverige är uppbyggt av ett sammelsurium av folkslag så är det ironiskt att den inställningen råder. När har någonsin Sverige varit ”renrasigt”?? Hur många av de som propagerar för ”rena svenskar” kan med handen på hjärtat visa på att de är utan inblandning av andra folkslag bland sina förfäder?
  Jisses, det är verkligen skrämmande hur inskränkta människor är! Är det nåt jag är rädd för så är det såna människor 😦

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s