Får vi nånsin veta sanningen om Flight 17?


Malaysia Airlines Flight 17

 

passagerarplanet som sköts ned över östra Ukraina.

Det var den 17 juli 2014 som planet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur. Alla ombord omkom, 283 passagerare och 15 besättningsmedlemmar. Nu utreds detta av Nederländska myndigheter.

Det märkliga är att flygningen ändrades på två mycket konstiga sätt som för tankarna till möjligheten att någon faktiskt av politiska skäl planerade för att få planet nedskjutet. Enligt Malaysian Airlines fick piloten plötsligt order av flygledningen i Kiev att flyga på lägre höjd och att rutten inte var den vanliga godkända vägen. Ingen annan kommersiell passagerartrafik tilläts flyga över krigszonen!

Avvikelsen från normala rutter vid denna tid beordrades inte av Eurocontrol (organisationen som bildades 1960 för att effektivisera den europeiska flygtrafikledningen med bibehållen flygsäkerhet). Det måste utredas vem eller vilka som låg bakom dessa märkliga flygorder över krigszonen och tills banden från Kievs flygkontroll släpps får vi inte att veta detta. Frågan är om banden någonsin blir officiella. Det säger Peter Iiskola som har arbetat i Iran-USA arbitrationsdomstolen i Haag, i FN: s och Europarådets rättsliga och människorättsprojekt. Han är också bland mycket annat expert på internationell luftfarts- och rymdrätt.

Peter Iiskola

Enligt konventionen om internationell civil luftfart ska det land där en flygincident inträffar i första hand sköta utredningen, men får delegera den till en annan stat. Det har Ukraina gjort och överlåtit den tekniska och brottsliga utredningen till Nederländerna eftersom flygningen startade från Amsterdam och de flesta passagerarna var nederländska.

Problemet

De flesta Nato- och EU-länder anklagade bara inom några timmar efter olyckan antingen Vladimir Putin, Ryssland eller påstådd ryskstödd separatistgrupp som de skyldiga bakom nedskjutningen av planet.

Utredningen under ledning av Nederländerna ska vi inte räkna med kommer att leda till några objektiva slutsatser eftersom Nederländerna är medlem i både Nato och EU, båda allvarliga fientliga motståndare till Ryssland, vilket tar sig uttryck i sanktioner och andra åtgärder.

Det borde inte var något problem

Nederländerna är värdland för ett antal internationella domstolar, såsom Internationella domstolen, Internationella brottmålsdomstolen, Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien, Permanenta skiljedomstolen, specialdomstolen för Sierra Leone på plats hos den internationella brottmålsdomstolen i Haag, specialdomstolen för Libanon och överklagandekammare i internationella brottmålsdomstolen för Rwanda.

Men i storpolitiken är det svårt även för en domstol att freda sig från påverkan. I det här fallet är det säkert extra och extremt svårt eller kanske rent av omöjligt.  Med tanke på att flygrutten både unikt tilläts gå över krigszonen och ändrades till lägre höjd över densamma av Kievs flygledare, går det inte att frigöra sig från att regimen i Kiev manipulerade fram nedskjutningen, sannolikt med CIA som arkitekter, för att skylla på separatisterna. Om så är fallet måste det mörkläggas. Och det är starka krafter som ställer kraven. Utredningen kan knappast annat än böja sig för påtryckningar.MA nedskjutet över Ukraina

 

6 tankar om “Får vi nånsin veta sanningen om Flight 17?

 1. Det är Peter Iiskola som skriver det och visst kan han ha fel. Men sen har vi logiken. Om det var ryssar eller separatister så var det ett misstag för de hade inget att vinna på en sån sak. Om det var kuppmakarna så hade de däremot något att vinna på att skjuta ner planet och lägga skulden på de andra.
  Om det var de förstnämnda så finns ingen förklaring till varför piloten fick order om att välja en kurs som inga andra plan fick flyga. Logiskt!

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

 2. I början sa man att det var fulla ryska soldater som av misstag sköt ner planet, i tron att det var ett militärt plan.

  All skit som händer i världen begås inte av CIA. Även om allt för mycket gör det.

  Jag avvaktar utredningen och bedömer sen vad jag tror.

  Kao

  Gilla

  • Jag vet inte heller vilka som sköt, men inlägget visar på mina misstankar. CIA? Möjligt. Man hade ju planer på att skjuta ned ett amerikanskt passagerarplan för att skylla på Kuba. Gamla skrotade planer kan ju sättas i verket vid annat tillfälle, liksom.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

   • Varifrån har du de upplysningarna och misstankarna?

    CIA gör hela tiden en massa idiotiska saker och det vet vi, men i det här fallet kan det mycket väl handla om övermodiga fulla ryssar.

    Jag ser i.a.f inte konspirationsteorier i allt som sker. Ryssarna är inte heller några dunungar och nedskjutningen har (i så fall) skett av anledningen jag skriver ovan. Inte för att Putin bestämt det. Han måste ha blivit vansinnigt förbannad (i så fall).

    Jag inväntar utredningen och tar ställning efter det, när jag har vägt för eller emot.

    Kao

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s