Enormt kubanskt framsteg mot AIDS


Kubansk export

 

läkare till Afrika 

Kuba är på många sätt ett föregångsland på det sociala planet. Inget land på den amerikanska dubbelkontinenten kan mäta sig med Kuba i fråga om jämlikhet och social trygghet och detta trots att landet är föremål för en blockad initierad av USA, vilket har varit och fortfarande är till men för Kubas ekonomiska utveckling.

Avsikten med blockaden har varit att försöka störta den kubanska regeringen och öppna landet för amerikanska kapitalintressen. Det skulle, om det hade lyckats, snabbt dra ned stora delar av befolkningen i svält och armod. Men det har inte lyckats.

Trots landets stora problem orsakade av blockaden har Kuba till exempel, enligt WHO, nu kunnat utrotat smittoöverföringen av HIV och syfilis från mor till barn som det allra första land i världen.

FN:s sjätte millenniemål syftar till att stoppa spridningen av HIV/AIDS, malaria och andra sjukdomar. Enligt deras statistik för 2013 har Kuba 0,2 % HIV-sjuka. Detta kan jämföras med Bahamans 3,2% och toppar listans  amerikanska länder. Sydamerikas största land, Brasilien, har 0,6% HIV-sjuka och till exempel har Barbados 0,9%. USA finns inte med på listan och inte Sverige heller, där antalet fall ökar enligt GP, som skriver: ”Totalt har 8 935 hivfall anmälts i Sverige till och med 2009, varav drygt 5 000 beräknas leva med hiv i Sverige i dag. Ökningen bekräftar trenden att antalet hivfall har ökat under 2000-talet, skriver SMI i ett pressmeddelande. De flesta smittades före ankomst till Sverige, ofta i afrikanska länder söder om Sahara eller i Thailand. Totalt 108 personer bland de smittade var bosatta i Sverige, och råkade ut för viruset här.”

Karta (2005) från Wikipedia, USA ligger i spannet 0,5 – 1,0%, Sverige, Kanada med flera ligger mellan 0,1 och 0,5%, vilket visar ganska klart att Kubas resultat är helt enastående.

HIV i världen

Listans värst drabbade länder är inte oväntat afrikanska: Swaziland 27,4% (alltså mer än var fjärde!), Lesotho 22,9%, Botswana 21,9%, Sydafrika 19,1%.

I Kuba har man arbetat systematiskt med att bekämpa HIV- och syfilisöverföring från moder till barn och fått ner detta till noll fall enligt WHO! Med erfarenheterna och kunskaperna från Kuba kommer landet att vara en stor tillgång i kampen mot HIV/AIDS även i Afrika. Detta tillsammans med att man, sett till befolkningens storlek, är bland de länder som skickar flest läkare till Afrika. Det är imponerade för ett land som är hårt ansatt av blockaden. Men det säger också en del om vilken kapacitet landet har tack vare ett välfungerande samhälle.

Kuba, HIV & syfilis

 

Kuba i siffror:

Arbetslöshet bland unga: 3,1%,

barn under normalvikt: 3,4%,

 

andel barn i grundskola: 96,5%

andel barn som slutför grundskoleutbildning: 96,5%

läs- och skrivkunnighet bland unga: 100%

förlossning med kvalificerade vårdare: 100%

graviditetsrelaterad dödlighet per 100.000 levande födda: 80

tuberkulosrelaterade dödsfall per 100.000 inv.: 0

tuberkulosfall per 100.000 inv.: 14

Kuba rent vatten


 

Rekommenderad läsning

Svensk-Kubanska Föreningen

USA häver sanktioner mot Kuba

Kubas handelsrelationer tinar upp

Tema Kuba

 

14 tankar om “Enormt kubanskt framsteg mot AIDS

 1. Pingback: Effektivisering in absurdum – eaqhan

 2. Pingback: Kuba | Se Eaqhan

 3. Att Cuba har en mycket välutbildad läkarkår visste jag. Ja, de har en massa experter på andra områden också. Skolorna är alldeles utmärkta, fick jag klart för mej när jag var där.

  Kao

  Gilla

  • Det är ju bara att jämföra med resten av kontinenten. Säg vilket land i Syd-, Mellan- och Nordamerika man kan studera till läkare, ingenjör osv utan att ha pengar!

   /Skvitt

   Gilla

    • De har väl inte kommit lika långt, eller? Men långt nog för att USA och CIA jobbar för högtryck för att vända allt åt helvete igen.

     Kram!
     /Skvitt

     Gilla

       • Jag vet. När jag var där 2005 var han just omvald för en ny presidentperiod. Men alla gillade inte honom. Så enkelt är det inte. Jose’, mannen som vi hyrde att hämta oss varje dag kl.11.00 vid vårt boende med sin taxi, var missnöjd med att Chave’z hade blivit omvald. Pga språkförbistningar kunde vi tyvärr inte gå djupare in i diskussion om varför. Jose’ talade för dålig engelska och jag för dålig spanska.

        Kao

        Gilla

        • Nej, det är inte enkelt. Folk dras med av politisk okunnighet och borgarklassen har sin makt, inte bara genom pressen. I Chile innan kuppen skapade borgarklassen bland annat en livsmedelsbrist och skyllde det på Allende. Samma sak försökte man sig på i Venezuela.

         Många är dock medvetna om hur mycket bättre det har blivit, t.ex. när du var där sjunk fattigdomen från 48% -98 till 28% -08. 5-satsen 2005 vet jag inte.

         /Skvitt

         Gilla

         • Jag vet att villkoren för vanligt folk blev bättre och utsugare fick det värre då Chave’z kom till makten och handeln med övriga, från USA befriade stater, började lätta upp handeln igen. Oavsett vad USA tyckte.

          Men som i alla samhällen så finns det alltid de som hellre vill ha kapitalism för att de tror att just de själva ska tjäna på det. Precis som vår (annars jättetrevliga) chaufför. Skulle aldrig falla mej in att kalla honom korkad och okunnig. Inte heller de personer jag träffade på Cuba, som inte gillade kommunistregimen.

          Jag vore en översittare om jag talade om för dem vad de skulle tycka om sin egen regering….jag var bara där 2 veckor. De hade levt där i hela sina liv.

          Kram
          Kao

          Gilla

 4. Där ser man.
  Att det var bra visste jag redan, men inte att det var så här. Cuba är ett föregångsland i sjukvårdsfrågor. Helt klart.

  Kao

  Gilla

  • Inte bara i de frågorna. Alla har gratis skolgång till och med på universitetsnivå! Utländska studenter betalar bara en liten engångssumma, sen är det gratis även för dem.

   Man jobbar systematiskt mot att bekämpa fattigdomen och den är inte särskilt utbredd. Men så finns ju inga rika heller.

   Relativa andelen missbrukare är lägst på hela dubbelkontinenten!

   Den kapitalistiska omvärlden kritiserar Kuba för att de inte har ett flerpartisystem så att de som vill öka ojämlikheten kan ha sina egna partier för att driva ojämlikhetens politik.

   Omvärlden kritisera Kuba för att pressen inte är fri så att borgarklassen kan sprida sina lögner.

   Omvärlden talar aldrig om att folk är organiserade i råd som ger råd i sin tur till de som är satta att styra på olika nivåer från botten och hela vägen upp.

   Det är en bättre demokrati än i de så kallade ”demokratierna”. Och USA ska inte snacka om demokrati! Är man inte multimiljonär kan man inte ta sig i politiken!

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s