För 70 år sedan


Precis i dag

 

sjätte augusti 1945

Då föll Little Boy från Enola Gay ned mot japanska staden Hiroshima. Människor förgasades, andra levde en tid med fruktansvärda brännskador och dog de inte av dem så dog de av strålskador.

Givetvis ville man testa sina bomber. Efteråt skickade man dit en hjord av vetenskapsmän som undersökte skadorna på offren, särskilt de överlevande blev länge undersökta. Men det finns ett annat skäl också.

Sovjetunionen hade just besegrat Japan i Manchuriet, Alla fattade att nästa steg var att invadera Japan. USA ville komma först eftersom de ville diktera fredsöverenskommelsen helt utan Sovjets inblandning. Att Japan var på väg att kasta in handduken inför utsikten att få slåss mot både Sovjet och USA var ingen hemlighet och Sovjet och USA hade skrivit en överenskommelse om att gemensamt ta sig an Japan den åttonde augusti.

Det fanns ett annat ännu tyngre skäl att ge upp, man hade inget drivmedel.

Med atombomberna färdigställda behövde inte USA Sovjets hjälp. De valde att prova sina nya uppfinningar och ensamma diktera fredsvillkoren, de villkorslösa. Men det står sällan i böckerna och visas inte i dokumentärfilmer. Istället lyder indoktrineringen att USA med bomberna räddade en himla massa människoliv genom att förkorta kriget. Enligt denna propaganda sparades mellan en och en och en halv miljon amerikanska soldater. Hur överdrivna dessa siffror är förstår man av att totalt i hela andra världskriget stupade knappt en kvarts miljon amerikaner, vara v 50.000 i stillahavsområdet.

Kort sagt, bomberna var onödiga.Hirosima onödigtÅsa Linderborg, historiker, författare och kulturskribent, skriver på Aftonbladet en blänkare om de onödiga bomberna. Läs det.

23 tankar om “För 70 år sedan

 1. Pingback: Det onödiga massmordet nummer två | eaqhan

 2. Världens farligaste och mest lögnaktiga land, USA.
  ———
  Hur man kan räkna ut att man ‘spar’ 1½ miljoner soldaters liv på att släppa bomben är en gåta. Vem som hest borde begripa att det är propaganda.
  ————-
  Nu är visst Donald Trump så populär i USA så man kan förvänta sej ännu värre aktioner från USA framöver – om han vinner valet. Vilket han troligen gör. Ju värre, fulare saker han gör och säger, desto bättre tycks amerikanerna gilla honom.Det är ungefär som med svenskarna och sverigedemokraterna.

  Ännu en gång står jag här som ett levande frågetecken och begriper mej allt mindre och mindre på hur folk tänker.

  Kram
  Kao

  Gilla

  • Den där jämförelsen har jag också gjort. Det har bara inte blivit något inlägg om saken.
   Tanken har jag dock haft och jag tänkte att jag kunde passat på att skriva att för att ens kandidera måste man vara multimiljonär och helst miljardär för att ha en chans.

   Säg en amerikanske president som inte varit rejält förmögen. Och de ska representera folket!
   Kyss mig i röven!

   Det är säkert ett av skälen att så få röstar.
   Ett annat skäl är att kandidaterna aldrig säger ett vettigt ord.
   Det tredje är att så många jobbar på valdagen. Senaste var på en fredag. 2008 var det en tisdag.
   Det fjärde är väl att vanligt folk inte tycker att valfrågorna handlar om dem själva.

   Kram!
   /Skvitt

   Gilla

    • Det var väl inget nytt.
     Många arbetsgivare släpper inte iväg folk för att rösta. Särskilt svarta har bekymmer med sånt. Och de som har sämsta jobben måste ha två för att klara sig. Då går man hellre och lägger sig än till valurnan.

     Så går det till i ”världens största demokrati”!

     /Skvitt

     Gilla

     • Jo. Jag vet.
      Latinamerikanerna som vi pratade med i Miami berättade för oss att det inte går att leva på bara ett jobb som lågavlönad i USA. De flesta har två jobb. Vissa t.o.m tre.

      Kao

      Gilla

      • Ja, t.o.m. 3! Men det sägs inget om. det är säkert Putins fel. Allt är ju hans fel. Aldrig att en amerikansk president är ansvarig för nåt. Då måste det ju vara Putins! 😉

       Kram!
       /Skvitt

       Gilla

         • Du har väl lagt märke till väderleksrapporterna, när det slås upp på första sidan i AB och Expressen: Är det inte ”ryssvärmen” så är det ”rysskylan”. Aldrig att man hör att ”nu får vi Norges skitväder igen” – eller att ”dansken skickar sitt oväder till oss”……

          Gilla

         • Det är HUR man säger det som är intressant. Man säger väl: ”värmen från öst, Ryssland, Baltikum” eller ”kylan från Nordatlanten” ”….. eller: ”från Ryssland”.

          Det är intressant att se hur man använder språket i propagandan. Eller hur man INTE använder det. T.ex att man knappast med ett ord, eller ytterst skitnödigt, nämner i förbigående att det var ryssarna som befriade lägren i bl.a Auswitch……. Detta faktum står ju knappast att finna i beskrivningarna.

          Kao

          Gilla

          • Man säger Hitler, men man säger ”Kubas diktator”. Mer omvänt kan det väl knappast bli!

           Man säger ”Kinas kommunistregim” fast det är en fascistisk regim. Och man säger aldrig USA:s kapitalistregim.

           ”Ledarna i Kreml”, men aldrig ”ledarna i Washington”.

           ”Oligarkerna i Ryssland”, men aldrig ”oligarkerna i USA”:

           Man ”hyllade” astronauterna och ”visade upp” kosmonauterna.

           ”Serieskytten Mangs”, men ”terroristen Taimour Abdulwahab”, trots att han bara tog död på sig själv.

           ”Massmördaren Breivik” är så långt man kan sträcka sig, men i Paris var det minsann terrorister för de var muslimer.

           Det finns hur mycket sånt här som helst. Det är bara att börja räkna upp.

           Kram!
           /Skvitt

           Gillad av 1 person

          • Ja. Vad det nu är som är så fritt just här. Bara för att vi får säga vad vi vill så betyder det inte att vi är fria. I Ryssland säger de också precis vad de vill, i så fall. Det gör man nog i många länder, men däremot kan det vara förbjudet att skrika ut sin avsky mot kungahus, diktatorer och fascistregimers ledare.

           Men nu vill ju snart 20% av svenskarna ha en fascistregim….de som röstar på SD. Vad har de egentligen begripit? Att partiet är emot invandrare? Men vad MER har de begripit vartåt SD är på väg i sin politik?

           Kao

           Gilla

 3. Pingback: Googles prioriteringar | eaqhan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s